De zolder opknappen
De zolder is, als deze niet als slaapgelegenheid nodig is, een ruimte die vaak op het 2e plan staat. Dit, terwijl de zolder juist een heel gezellige en functioneel kan zijn. Enkele ideeën.
Licht of donker
Dit kan per zolder heel erg verschillen. Een dakraam zit er over het algemeen in, maar is dit een klein raam of zijn dit er meer of is er zelfs sprake van een dakkapel? Een dakkapel plaats je zelf niet in een handomdraai, maar een dakraam is veel simpeler. Overigens is een dakraam laten plaatsen geen dure aangelegenheid. Zorg er in ieder geval wel voor dat je direct ook zonwering meeneemt.
Als er weinig licht is, zal er meer met kunstlicht gewerkt moeten worden. Afhankelijk van de activiteit kan dit gebundeld licht zijn op de plaats waar je het nodig hebt, of een gedeelte van de ruimte verlichten. Vooraf een indeling maken van wat er op zolder moet gebeuren en waar is dus aan te raden.
Balken en schuin dak
Vaak worden de balken als storend ervaren, terwijl deze geverfd met een contrasterende kleur een mooie “break” in de ruimte kunnen zijn.
Enkele voorbeelden:
- De schuine wanden in een lichte kleur verven (wit, gebroken wit, zacht pastel etc.) en de balken diepbruin, antraciet of zwart.
- De schuine wanden bekleden met doek in frisse kleuren (mag ook gedrapeerd worden) en de balken in een van de donkerste tinten van hetgeen er tegen de schuine wanden zit.
- De schuine wanden behangen met zwart/wit barokbehang en de balken in diepzwart verven.
- De schuine wanden zilverwit verven, witte glasgordijnen zonder motief (bijv. eerder gebruikt maar afgedankt op een slaapkamer) tegen de schuine wanden spannen en balken in zilverachtige kleur verven.
PS Het spannen kan het beste gedaan worden met een speciale niettang.
Activiteiten
Smaken verschillen maar naast de smaak is de activiteit ook belangrijk. Moet er bijvoorbeeld gewassen en gestreken worden dan is een werkblad waar apparatuur onder staat handig. Enkele extra planken voor de wasmiddelen, om deze bij kinderhanden weg te houden, boven het werkblad maken. Boven het werkblad is verlichting belangrijk. Tegen de schuine wand TL-verlichting geeft veel en functioneel licht. Iets zachter kan ook, want TL verlichting is ook in geellicht te krijgen of gebruik LED verlichting voor een afwijkend zacht kleurtje.
Een werkkamer met PC kan vorm gegeven worden met een bestaand bureau, maar ook hier kan op de juiste plaats een groot werkblad gemaakt worden (zorg dat het met de juiste zithouding op de goede hoogte wordt gesteld). Kant-en-klare kastjes op wieltjes kunnen dan het normale ladeblok van een bureau vervangen. De bekende huishoudwinkels hebben de kant-en-klare kastjes vaak in verschillende kleuren. De kleur kan bijpassend bij de wandversiering gekozen worden. De verlichting boven een bureau is essentieel, maar een TL is vaak “schreeuwend”. Een goede grote spot c.q. bureaulamp met buigbare arm is vaak een betere oplossing. Ook hier kan aan de kleur van de rest van de kamer gedacht worden.
Moet er vooral veel opgeborgen worden dan kan er natuurlijk gekeken worden naar de standaard opbergmaterialen. Je komt vaak bedrogen uit door de afwijkende wanden en schuine muren op zolder. De onderste schuine delen wegwerken achter een rechte schuifwand is zinvol voor de spullen die niet veel nodig zijn. Spullen waar je regelmatig een beroep op moet kunnen doen, moet je niet op je knieën gaan zoeken. Ladekastjes, eventueel in melkwit materiaal zodat je de spullen kunt zien, kunnen een oplossing bieden. Rollende ladekastjes moet je wel achter een opstaand randje wegzetten. Ladekastjes op wieltjes die je opentrekt willen nog wel eens gaan rollen. Deze ladeblokjes op wielen zijn vaak in vele kleuren te verkrijgen.
De schuine wanden kunnen deze ladekastjes ook dwarszitten en vaste planken zijn dan een optie. Er zijn verschillende systemen voor losse planken te verkrijgen, maar er zijn er maar enkele die ook in een hoek (rails komt tegen schuine wand) te plaatsen zijn. Ben je zelf handig dan zijn latjes met verstek gezaagde planken een oplossing. De schuine achterkant van de plank wordt dan tegen de schuine wand geplaatst. Een dergelijk open systeem kan natuurlijk open blijven, maar met bovenaan een rails te plaatsen voor een gordijn (denk voor de uniformiteit aan eventuele ramen met aankleding), kunnen de in het zicht liggende spullen netjes weggewerkt worden.
Vloer
Heb je je indeling en kleuren bepaald bedenk dan welke vloer hier het best bij kan. Linoleum is duurzaam en in vele (bijpassende) kleuren te verkrijgen. Hout kan natuurlijk ook, maar is in minder kleuren te verkrijgen en vaak wat gehorig voor de beneden verdieping. Vloerbedekking is weer wel geluidsarm en in vele kleuren te krijgen, maar trekt harder stof aan.
Bekijk bij het bepalen van de kleur wel wat de hoeveelheid lichtinval is.
Zo zijn er verschillende mogelijkheden om van een saaie zolder een gezellige werk- e/o opbergruimte te maken. Lopen de kosten toch op, dan is de eerder genoemde planning handig. Begin dan bij de wandbekleding (kan ook in delen), dan de vloer en daarna de aankleding. Eindresultaat duurt iets langer, maar is uiteindelijk hetzelfde!