Extra ruimte in huis met een dakkapel

Extra ruimte in huis met een dakkapel Menigeen zal het beamen: huizen hebben de neiging steeds te klein te worden. Dat ligt niet aan het huis zelf, er wordt niet te heet gewassen met dubieuze wasmiddelen en het ligt ook niet aan een veranderend klimaat. Het ligt aan de bewoners. Steeds meer spullen worden bewaard en opgroeiende kinderen hebben een eigen ruimte nodig. Maar waar haal je de nodige ruimte vandaan?

Op zoek naar ruimte

Veel huizenbezitters herkennen het probleem. Je hebt meer ruimte nodig dan voorhanden lijkt te zijn. Maar verhuizen naar een grotere woning is om allerlei redenen niet aan de orde. Je woont per slot van rekening in een mooie buurt met veel contacten dichtbij. Bovendien zijn voorzieningen als een winkelcentrum, de school van je kinderen en de nodige sportcomplexen op loop- of fietsafstand. En er is met verhuizen naar een grotere woning natuurlijk nog een financieel hobbeltje. Je moet je oude woning eerst maar eens zien te verkopen en een nieuwe, grotere woning brengt hogere woonlasten met zich mee. Nee, verhuizen is geen optie. We moeten de nodige ruimte letterlijk dichter bij huis zoeken.

Een oplossing in de hoogte

Op de eerste plaats heb je een eigen woning nodig. Dat mag een woning in een rij zijn, twee onder één kap of vrijstaand. Woon je in een flat of huurwoning, dan gaat onderstaande oplossing je helaas niet helpen. Als je woning een plat dak heeft, kun je informeren of het mogelijk is een extra bovenverdieping te creëren. Je zult toestemming moeten hebben van de gemeente en je zult moeten onderzoeken of de fundering van je huis stevig genoeg is om een extra verdieping te dragen. En helaas, zon oplossing is ook niet echt goedkoop. Aan de pluszijde: het levert je heel veel extra ruimte op.

Een oplossing op de zolder onder het zadeldak

Als je woning een zadeldak heeft, in volksmond een schuin dak, dan liggen er betaalbare mogelijkheden in het verschiet. Je huis heeft een zolder, vaak gebruikt als opslagruimte. Voor een extra kamer biedt de zolder vaak maar beperkte mogelijkheden. Er is vaak niet genoeg loop- of staruimte om een prettige kamer te maken. Een zolder is en blijft daardoor vaak een verzamelplaats van allerlei spullen die tijdelijk worden opgeslagen. En tijdelijk, dat kan tientallen jaren zijn.Maar wat moet je anders doen met die lage ruimtes net onder het dak? Nou, we kunnen er ook een volwaardige kamer van maken!

Een dakkapel

Een dakkapel vergroot je zolderruimteEen dakkapel vergroot je zolderruimte
Een dakkapel is de oplossing waar je naar op zoek was. Om een dakkapel te maken, wordt een stuk van het schuine dak verwijderd. Hiervoor in de plaats komt een stukje plat dak, uiteraard op zon hoogte dat je er wel gemakkelijk onder kunt lopen en staan. Aan de voorzijde komt een groot raamkozijn, de zijkanten worden dichtgemaakt. De extra sta- en loopruimte zorgt ervoor, dat je zolder voor een groter deel beloopbaar en bruikbaar is, precies genoeg om een mooie kamer te maken. De nieuwe dakkapel levert je overigens meer dan alleen extra ruimte. Door het veel grotere raamoppervlak kan er veel meer licht binnenkomen. Dat maakt de nieuwe zolderkamer geschikt voor allerlei doelen, van slaapkamer van je opgroeiende kind tot gastenverblijf, werkkamer of atelier. Mogelijkheden genoeg!

Voorbereidingen

Stukje bouwtekening van een dakkapelStukje bouwtekening van een dakkapel
Voor je in je dak gaat zagen is het verstandig even bij je gemeente na te gaan of er speciale regels zijn waar je je aan moet houden en of er geen bestemmingsplan is dat het plaatsen van een dakkapel eenvoudig verbiedt. Vaak heb je een goede tekening nodig om duidelijk te maken hoe je gaat bouwen, of je voldoende hebt gedacht aan veiligheid en een solide constructie.

Bouwen of prefab

Je kunt een dakkapel door een goede timmerman helemaal op maat laten maken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een prefab-model. Je hebt wat minder keuze in maatvoering, maar een prefab dakkapel heeft het voordeel dat deze gemakkelijk op één dag te plaatsen is.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakraam of dakkapelDakraam of dakkapelEen zolder zonder raam of met klein raampje is over het algemeen donker en somber. Wil je er een lichte hobbyruimte, sla…
Dak: bouwen van een dakkapelDak: bouwen van een dakkapelWie een dakkapel wil plaatsen op zijn dak kan dat het beste laten doen door een aannemer. Dat brengt wel bepaalde kosten…
Traditionele dakkapelDakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de bouwwijze kan per dakkapel verschillen. U kunt kiezen voor…
Verbouwen van de zolderVerbouwen van de zolderHet verbouwen van een zolder hoeft niet heel duur te zijn. Zeker wanneer u dat zelf doet kunnen de kosten beperkt blijve…
Spouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie, besparen door middel van isolerenSpouwmuurisolatie is één van de manieren om veel geld te kunnen besparen op de kosten voor zowel stoken als koelen. Spou…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 13-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.