Een pelletkachel of pelletketel kopen, waar op letten?
Een pelletkachel en een pelletketel zijn vormen van hoge temperatuurverwarming. De pellets die deze apparaten verbranden zijn houtpellets. Deze pellets bestaan uit samengeperst afvalhout en zijn hiermee een duurzaam alternatief voor verbranding van hout. Met het verbranden van pellets is een efficiënte en effectieve manier gevonden om een huis te verwarmen. Er zijn verschillende manieren om met behulp van pelletkachels zelfs van het gas af te kunnen. Dit laatste is een zeer interessant gegeven. Maar is een pelletkachel wel zo duurzaam?
Pelletkachels en pelletketels
Pelletkachels staan steeds meer in de belangstelling. Veel mensen overwegen een dergelijke kachel (of ketel) om het huis duurzaam en milieuvriendelijk te verwarmen. Een dergelijk systeem kan namelijk de centrale verwarmingsinstallatie op gas vervangen. Het zal duidelijk zijn dat dit met voor- en nadelen gepaard gaat. Tegelijkertijd is het de vraag of een pelletkachel inderdaad milieuvriendelijk is en of het ook goedkoop is ten opzichte van gasverbranding. Pelletkachels worden soms ook biomassakachels of -ketels genoemd.
Typen pelletkachels
De meestgebruikte systemen in Nederland met houtpelletverbranding, zijn pelletkachels en pellet-cv-ketels. Het grote verschil tussen een kachel en een ketel is dat de eerste lucht verwarmt en de laatste water. Ook zijn er hybride systemen: kachels die zowel lucht als water kunnen verwarmen. Het hybride systeem heeft dezelfde eigenschappen als een kachel en een ketel gecombineerd.
Pelletkachel
De pelletkachel is, zoals aangegeven, een kachel waarin normaal gesproken houtpellets verbrand worden. De kachel lijkt op een houtkachel, zowel in werking als in uiterlijk. Vaak is er ook een raam in verwerkt waardoor een vlam te zien is van de verbranding. Pelletkachels zijn vooral geschikt voor het verwarmen van lucht. Naast hout worden pellets ook wel eens vervaardigd uit ander materiaal. Hierbij valt te denken aan olijfpitten, artisjokresten of stro. Pelletkachels hebben vaak een ventilatorsysteem waardoor de verwarmde lucht niet alleen straalt (zoals bij de meeste houtlkachels het geval is) maar ook actief de ruimte in wordt geblazen. Het effect hiervan is dat de ruimte sneller met warmte kan worden gevuld.
Pelletketel cv
Een pelletketel cv is een verwarmingstoestel dat kan worden aangesloten op de bestaande of nog aan te leggen centrale verwarming. De verbranding van pellets wordt ingezet om water op een dusdanige hoge temperatuur te brengen dat het kan worden gebruikt om de woning te verwarmen. Ook wordt op die manier voorzien in het warme water uit de kraan: het tapwater. Het opgewarmde water kan desgewenst worden opgeslagen in een buffervat: een boiler. Vanuit deze boiler wordt voorzien in de warmwaterbehoefte vanuit de kraan, voor het water richting radiatoren en zelfs voor de vloerverwarming. Als de warmwatervoorraad op raakt, zal de boiler opnieuw worden opgewarmd door de pelletketel. Op die manier kom je niet snel zonder warm water te zitten. Het is dan wel belangrijk dat de boiler voldoende groot is om in warmwaterbehoefte te kunnen voorzien.
Waar op letten bij aanschaf?
Voorafgaand aan de aanschaf van een pelletkachel of -ketel is het van belang om te weten waar je op moet letten. Een belangrijk gegeven is het vermogen. Het vermogen wordt aangegeven door het aantal kilowatt per uur of KWh.
Een geadviseerde stelregel is dat per 10 vierkante meter woonoppervlak, één KW gerekend kan worden. Een woning met 50 vierkante meter woonoppervlak zal volgens deze regel een pelletkachel nodig hebben van 5 KWh. Het is hierbij wel relevant hoe goed je huis is geïsoleerd. Er zijn diverse calculators beschikbaar op internet om hier een goede inschatting voor de maken.
Naast het vermogen is het ook per type kachel belangrijk om op een aantal zaken te letten.
Pelletkachel
De pelletkachel staat vaak in de leefruimte. Omdat de kachel is voorzien van een ventilator komt een en ander ook met een bepaald geluid. Omdat de kachel in de leefruimte staat is het goed om te weten hoeveel geluid de kachel precies maakt. Naast het geluid zorgt een ventilator ook voor stroomverbruik. Het is daarom wijs om na te gaan hoeveel elektriciteit de kachel precies verbruikt om de ventilator draaiende te houden.
Naast geluid en elektriciteitsverbruik is ook onderhoud een punt van aandacht. Zoals bij een houtkachel ontstaat ook bij een pelletkachel de nodige as. Hoeveel as dit precies is, is af te lezen aan te verbrandingsefficiëntie. Hoe efficiënter de verbranding, hoe beter de pellets worden benut en verbrand, hoe minder as er achter blijft. Bij de aanschaf van een pelletkachel is het dus handig om te kijken naar die verbrandingsefficiëntie. Een veelgebruikte pelletkachel zal eens in de zoveel dagen schoongemaakt moeten worden.
Pelletketel cv
Een pelletketel cv staat lang niet altijd in de leefruimte, zoals de gas cv-ketel dat ook niet staat. Daarom is geluid bij dit type pelletkachel iets minder van belang. Wel zou je kunnen nagaan of de ketel ook als kachel te gebruikten is. Op die manier heb je én verwarmde lucht én verwarmd water via één apparaat. In dit geval zal de ketel alsnog in de leefruimte terecht komen en is het alsnog van belang te letten op de geluidsproductie.
Een ketel verwarmt het water in een boilervat. Het is van belang goed na te gaan wat de behoefte aan warm water precies gaat zijn en daarmee wat de afmeting behoort te zijn van het boilervat.
Omdat je weinig omkijken wil hebben naar je CV-ketel is het van belang om te letten op de voorraad pellets die de ketel kan verwerken. Een aantal ketels heeft een voorraadbak en een aantal ketels is aan te sluiten op een grote voorraadbak. Dergelijke bakken kunnen geautomatiseerd de pellets in de verbrandingsketel krijgen. Het zal altijd zo zijn dat je zo nu en dan pellets bij moet vullen.
Ook geldt voor ketels dat deze eens in de zoveel tijd schoongemaakt dienen te worden. Het verbranden van houtpellets levert as op en dat kan maar beperkt worden opgevangen.
Duurzaamheid
Zijn pelletkachels duurzaam? Een veelgehoorde vraag waar verschillend over wordt gedacht. Een pelletkachel heeft een tot 95% schonere verbranding per branduur dan een reguliere houtkachel. De lucht wordt er dus een stuk minder door vervuild. Wel blijft het zo dat er fijnstof in de lucht komt, wat volgens een aantal mensen sowieso niet mag gebeuren.
Daarnaast is het de vraag hoe het zit met de CO2-uitstoot. Net zoals bij aardgas, komt bij het verbanden van hout de nodige CO2 vrij. In het geval van hout is dit toch CO2-neutraal. Dit komt omdat de CO2 van houtstook (dus ook van houtpellets) weer wordt opgenomen door bomen, die dit vervolgens tot zuurstof omzetten. Er is discussie over deze gedachtegang.
Voor- en nadelen van een pelletkachel
Alles bij elkaar zijn er een aantal belangrijke voor- en nadelen te noemen van het gebruik van een pelletkachel.
Voordelen
Een groot voordeel van een pelletkachel of pelletketel is dat er goede mogelijkheden zijn om van het gas af te kunnen. Zeker met het gebruik van een pelletketel kan het hele huis verwarmd worden door houtpellets efficiënt te verbranden. Een bijkomend voordeel is dat het een vorm van hoge temperatuurverwarming is. Dit is een voordeel omdat lang niet alle huizen in Nederland door de aard van het bouwwerk goed te isoleren zijn en dat bijvoorbeeld een warmtepomp voldoende warmte gaat opleveren. In het geval van een pelletkachel met een raam is het ook nog eens een gezellig item in de (huis)kamer en wordt de warmte die direct van de kachel af komt als zeer prettig ervaren.
Nadelen
De belangrijkste nadelen van een pelletkachel of pelletketel zijn dat je er niet aan ontkomt om zo nu en dan pellets bij te vullen en dat een kachel of ketel nu eenmaal meer onderhoud vraagt. Ook is het onderhoud met de aslade arbeidsintensiever als je het vergelijkt met een gasketel. Als het vergeleken wordt met een houtkachel, dan valt het onderhoud weer mee. Onbekendheid rondom de toekomstige prijs van houtpellets zou je eveneens als nadeel kunnen zien, echter geldt dat ook bij gas of elektriciteit.
© 2019 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- https://en.wikipedia.org/wiki/Pellet_heating
- https://pelletkachelwarmte.nl/alles-over-de-pelletketel-cv/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelletkachel
- https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/pelletkachel-of-biomassaketel/