Verwarmen met een pelletkachel: voordelen en nadelen

Verwarmen met een pelletkachel: voordelen en nadelen Een pelletkachel is een modern, automatisch gestuurde verbrandings- of houtkachel, waarin men houtpellets gaat verbranden. Pelletkachels staan garant voor een optimale verbranding en een bijzonder hoog rendement. Met een pelletkachel kan men een woning op een milieuvriendelijke en betaalbare manier verwarmen. Houtpellets worden gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen. Een pelletkachel is relatief goedkoop in aankoop, CO2-neutraal en heel veilig. Zoals elke verwarmingsmethode zijn er uiteraard bij pelletkachels ook voordelen en nadelen.
Pellets worden gemaakt van houtafval. (geperste biomassa) / Bron: Moses, PixabayPellets worden gemaakt van houtafval. (geperste biomassa) / Bron: Moses, Pixabay

Wat zijn pellets?

Pellets zijn in feite kleine cilinders van een geperste biomassa, die je zowel voor kachels, fornuizen of zelfs barbecues kan gebruiken. De meeste pellets worden vervaardigd uit hout. Houtpellets worden gemaakt van houtafval, zoals houtkrullen en zaagsel. Onder hoge temperatuur gaat men het afval persen tot kleine staafjes van 8 à 10 millimeter diameter en een lengte van ongeveer 3 centimeter. Pellets kunnen ook vervaardigd worden uit hooi, stro, gras of gedroogde bladeren. Pellets zijn op deze manier in feite een vorm van hernieuwbare energie.

Wat is een pelletkachel?

In een pelletkachel worden houtpellets verbrand. Een pelletkachel en een gewone houtkachel hebben langs de buitenkant veel gelijkenissen, onder andere door de vlammen die zichtbaar zijn achter het glas. Langs de binnenkant is de pelletkachel voorzien van een moderne techniek, waaronder een computermoederbord. Dit moederbord controleert en regelt de volledige kachel. Houtpellets hebben de beste samenstelling voor een optimale verbranding en houtkachels zijn bovendien heel veilig, CO2-neutraal en relatief betaalbaar. Naast hout kunnen er ook stro, hooi of olijfpitten verbrand worden, maar deze materialen hebben minder gunstige verbrandingseigenschappen.

Voordelen van verwarmen met pellets of een pelletkachel

Stoken of verwarmen met pellets heeft zeer veel voordelen, maar uiteraard ook enkele nadelen. De voordelen zijn er zowel in vergelijking met aardgas en aardolie, maar ook tegenover brandhout.

Vijf voordelen tegenover centrale verwarming/gas

  • Door te gaan stoken met houtpellets, kan je tot 50% gaan besparen (afhankelijk van de woning, kachel, enzovoort). Binnen een paar jaar is de investeringskost van een pelletkachel zelfs terugverdiend. Berekeningen hebben aangetoond dat gezinnen met een pelletkachel al na drie jaar een mooie som geld gaan besparen.
  • De installatie van een pelletkachel is heel eenvoudig. De lucht wordt afgevoerd via dunwandige stalen buizen met een diameter van 80mm. Het is echter belangrijk om je goed te informeren en eventueel een vakman in te schakelen indien je zelf niet 100% zeker bent dat de installatie je zal lukken. Elke situatie en rookkanaal kan immers anders zijn. Indien je zelf een installatie uitvoert, dan moet je er rekening mee houden dat je geen garantie hebt.
  • Een pelletkachel zorgt voor sfeer en bovendien wordt deze kachel volledig elektrisch geregeld. De afname van stroom is zeer minimaal en daarbovenop verbruikt de pelletkachel minder elektriciteit dan een CV-ketel.
  • Het merendeel van de pelletkachels zijn programmeerbaar. Er bestaan zelfs kachels die via een SMS-bericht zijn in te stellen. Ook zijn er dag- en weekprogramma’s beschikbaar, om op elk moment de juiste temperatuur in je huis te hebben.
  • Een pelletkachel laat je toe om CO2-neutraal te verwarmen. Er is ongeveer 10 keer minder CO2-uitstoot dan bij een gewone centrale verwarming.

Een pelletkachel heeft heel wat voordelen tegenover een houtkachel. / Bron: Weeghdesign, PixabayEen pelletkachel heeft heel wat voordelen tegenover een houtkachel. / Bron: Weeghdesign, Pixabay
Vijf voordelen van een pelletkachel tegenover hout
  • Omwille van de pelletvorm, moet je geen zwaar hout meer vervoeren, zagen of kloven. Ook dien je geen grote plaats meer vrij te houden om het hout te stapelen. Zakken met pellets zijn ook veel veiliger dan het zagen en kloven van hout, dat toch altijd enig risico inhoudt.
  • Een hoge schoorsteen of schouw is absoluut niet nodig. Het is immers de ventilator die de verbrandingslucht onder druk naar buiten blaast. Een schouwpijp van ongeveer twee meter hoogte (of in sommige gevallen zelfs minder) is voldoende voor een optimale werking van de pelletkachel.
  • Met pellets kan je een langere tijd verwarmen, zonder dat je steeds opnieuw de kachel moet bijvullen. Er is immers een groot reservoir aanwezig in de pelletkachel waarmee men tientallen uren kan stoken. Dit is uiteraard een enorm voordeel tegenover hout omdat men bij hout permanent de kachel moet bijvullen.
  • Hout kan een geur nalaten in de huiskamer, eventueel ook met fijnstof. Met de pelletkachel heb je daar absoluut geen last van.
  • Met een pelletkachel is er absoluut geen kans op een koolmonoxide vergiftiging. De pelletkachel beschikt bovendien ook over meerdere veiligheids- en controlepunten. Algemeen kan men dus zeggen dat verwarmen met een pelletkachel volkomen veilig is.

Nadelen van een pelletkachel

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een pelletkachel. Voor de ene persoon zal een bepaald nadeel sterker doorwegen dan voor een andere persoon. Ieder individu moet voor zichzelf uitmaken of de voordelen genoeg doorwegen ten aanzien van de mogelijke nadelen.

Onderhoud van een pelletkachel wordt vaak onderschat

Heel wat mensen onderschatten het onderhoud van een pelletkachel. Zo wordt er aangeraden om wekelijks de verbrandingskamer van de kachel te stofzuigen. Om de drie maanden raadt men aan om eens grondiger te poetsen en elk jaar vereist je pelletkachel een grotere onderhoudsbeurt.

Kostprijs van een pelletkachel

Een pelletkachel kost toch wat geld. Eenvoudige modellen starten op 2.000 euro, terwijl de duurdere modellen kunnen oplopen tot 6.000 euro, afhankelijk van de gekozen opties. Na verloop van tijd wint men de investering wel terug, maar toch dient men de keuze te maken om eerst te investeren in de aankoop van een pelletkachel.

De kachel veroorzaakt lawaai

Bij het aanstaan van de kachel zorgen de ventilator en de motor voor lawaai. Bij het starten van de pelletkachel hoor je heel goed de ventilator. Uiteraard zal dit lawaai ook afhankelijk zijn van de kostprijs van de pelletkachel. Hoe duurder het exemplaar, hoe beter het toestel zal beschermd zijn tegen lawaai.

Elektriciteit is nodig en de vlammen kunnen iets ander zijn

Het computermoederbord heft nood aan een elektrische voeding. Bij een gewone houtkachel is dit helemaal niet nodig. Daarnaast is de vlam van een pelletkachel kleiner dan een houtkachel. Dit kan het rustgevende en warme gevoel van een kachel wat tenietdoen. Bovendien lijkt de vlam onnatuurlijk.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De pelletkachel: Een goede of een slechte investering?Steeds meer mensen opteren voor alternatieve energiebronnen om zo groenere en goedkopere energie te verbruiken. Net zoal…
Goedkoop verwarmen met pelletkachel ook milieuvriendelijkOm onze energierekening zo laag mogelijk te houden zoeken we voortdurend naar een doeltreffende, milieuvriendelijke en v…
Pelletkachels, een vaak vergeten alternatiefDe jaren '80 zijn getuige van de ontwikkeling van de houtpelletkachels of pelletverbranders maar de voordelen en de effi…
Een pelletkachel of pelletketel kopen, waar op letten?Een pelletkachel en een pelletketel zijn vormen van hoge temperatuurverwarming. De pellets die deze apparaten verbranden…
Tiny house: het wonen in een klein huisTiny house: het wonen in een klein huisHet wonen in een klein huis heeft veel aantrekkelijke kanten. Het is goedkoper en de impact op het milieu is een stuk mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samfabersf, Pixabay
  • Pelletkacheltips.be, http://pelletkacheltips.be/, 1 februari 2016
  • Habitos.be, http://www.habitos.be/nl/bouwen/verwarmen-met-pelletkachel-of-niet-9716/, 1 februari 2016
  • Wervel.be, http://www.wervel.be/downloads/presentatie%203%20Stroomop.pdf, 1 februari 2016
  • Facq.be, http://www.facq.be/nl/news/de-voordelen-van-een-pelletkachel, 1 februari 2016
  • Afbeelding bron 1: Moses, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Weeghdesign, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.