Onderhoud en reparatie van buitenmuren

Onderhoud en reparatie van buitenmuren Wij besteden maar te graag veel aandacht aan de binnenkant van ons huis, maar vergeten daarbij de buitenmuren. Een slecht onderhouden buitenmuur met gaten, schimmel, los materiaal of afgebrokkelde voegen, veroorzaakt vochtproblemen en zelfs lekkages in het huis. Goed onderhoud is dus noodzakelijk en met een kleine investering en wat handigheid is dit zelf prima uit te voeren. De gebruikelijke materialen voor buitenmuren zijn baksteen, natuursteen of beton. Wij beperken onze adviezen tot de bakstenen muur, waarbij herstelwerkzaamheden vaak eenvoudig zelf te ondernemen zijn. Zeer eenvoudig is bijvoorbeeld het opnieuw voegen van een bakstenen muur.

Een muur voegen

Afgebrokkelde voegmortel (cement) laat water tussen de stenen dringen en veroorzaakt aan de binnenzijde van de muur vochtproblemen. Moet slechts een klein deel van de muur gevoegd worden, een kleine zak droge kant-en-klaar cement kopen, waarvan de inhoud direct met water kan worden klaargemaakt. Bij grote vlakken is het voordeliger de bestanddelen apart te kopen en 1 deel cement met 3 à 4 delen fijn zand te mengen. Water toevoegen maar het mengsel aardedroog aanmaken; als het te dun is loopt het over de muur naar beneden en veroorzaakt het vlekken.

Eerst de oude voegmortel met een beitel en moker uithakken, zonder de bakstenen te beschadigen en het muurvlak en de uitgehakte voegen met een harde borstel schoonmaken. Kort voor het voegen de voegen met een natte borstel goed vochtig maken; hierdoor zuigen de droge stenen het water niet uit de mortel.

De mortel op een spaarbord leggen, en vervolgens:
  • Met een kleine punttroffel of voegspijker de mortel stevig in de voegen werken.
  • Eerst de stootvoegen (vertikaal) daarna de lintvoegen (horizontaal) vullen.
  • Overschot met de zijkant van de troffel afnemen en alle voegen nastrijken,
  • Bij warm weer de voegen een paar dagen met water besproeien.

Watervlekken op buitenmuren verwijderen

Muren van baksteen kunnen allerlei soorten vlekken vertonen. Meestal worden ze door vochtigheid veroorzaakt, die “ontbonden” moeten worden; ten eerste om de vlekken te verwijderen en ten tweede om schade aan de muur te voorkomen.

Algen, mos en schimmel kan met een spaan of plamuurmes verwijderd worden, terwijl algen en schimmel met een harde borstel bewerkt moeten worden. Is de muur schoon, met een fungicide (chemisch bestrijdingsmiddel) oplossing behandelen. Na het opbrengen de muur na 24 uur met water grondig afspoelen.

Bij watervlekken dient eerst de oorzaak te worden verholpen (lekkende dakgoot, lekkage van binnenuit etc.) en de muur droog te zijn. Vervolgens de muur met een afdekkend middel (op basis van aluin, aluminiumsulfaat) behandelen, zodat het vocht niet meer in de muur dringt.

Uitbloeiingen

Dit zijn poederachtige laagjes, die zich over grote oppervlakten kunnen uitstrekken. Zij treden vooral op bij nieuwe muren, doorgaans nadat de muur droog is.
De poeder ontstaat doordat zouten in de steen en de mortel samen met vocht naar de oppervlakte wordt gezogen. U kunt het probleem met chemische middelen te lijf gaan maar meestal is het genoeg en bovendien milieuvriendelijker het poeder gewoon af te borstelen. De zoutuitslag niet met water afwassen; daarmee wordt de zaak eerder verergerd omdat de zouten weer worden opgelost om elders zich weer vast te hechten.

Stof en vuil kunt u het beste met een oplssoing van water en zeeppoeder afwassen. Kleine vuilplekken met schoonwater afschrobben.
© 2010 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVocht in huis is niet altijd een kwestie een condensvorming in geïsoleerde ruimten. Het komt ook voor dat vocht van buit…
De efficiente huisvrouw / -man: muren en plafondsMuren en plafonds zijn geen zaken die wekelijks schoongemaakt hoeven te worden. Toch is het fris om ze een paar keer per…
Vochtproblemen in huis, wat doe je er aan?Vocht in je huis kan schade aanbrengen aan je huis, meubelen en je eigen gezondheid en dat van je huisgenoten. Er kan on…
Spouwmuurisolatie kosten en subsidieSpouwmuurisolatie kosten en subsidieMet spouwmuurisolatie bespaart u flink op uw stookkosten, voelt het aangenamer aan en kunt u vochtproblemen oplossen. Sp…
Gebroken glas en porselein reparerenEen glas van waarde -dat kan ook emotionele waarde zijn- of een mooie en waardevolle schaal of vaas behandelt u met grot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nikiko, Pixabay
Cenerentola (86 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.