Schimmel in huis bestrijden

Schimmel in huis bestrijden Schimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers en keukens komt het regelmatig voor. Schimmel ziet er niet alleen vies uit, maar zal ook langzaam uw huis verder 'opeten'. Het kan ook nog eens schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je last hebt van schimmel in huis, is het daarom belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen. Het voorkómen van schimmel in de badkamer, keuken of huiskamer is natuurlijk nog beter. Voor zowel verwijderen als voorkomen zijn verschillende methoden.

Voorkomen van schimmel in huis

Schimmel ontstaat op vochtige plekken in huis. Als je schimmelvorming wilt voorkomen is het daarom belangrijk om je huis schoon en droog te houden. Ook is het van belang om te zorgen voor regelmatige ventilatie. Uiteraard is het afhankelijk van je woning en woonsituatie in hoeverre je schimmel buiten de deur kunt houden. In oude huizen is het bijvoorbeeld veel moeilijker om de luchtvochtigheid laag te houden.

Constateer schimmelvorming

Het is belangrijk om schimmelvorming goed in de gaten te houden. Wanneer je er snel bij bent, is het makkelijker om schimmel in huis te bestrijden. Je moet niet alleen letten op de schimmel zelf, maar ook op bijvoorbeeld (kleine) lekkages. Plekken waar je al eerder schimmel hebt gehad, zijn uiteraard aandachtspunten.

Wanneer je een huis huurt, en je hebt regelmatig last van schimmel dan is het niet aan jou om deze te te bestrijden, maar aan de verhuurder. Dat is een groot voordeel van huren. Jij bent er uiteraard wel verantwoordelijk voor dat je de ruimtes waar schimmelvorming zich voordoet, goed ventileert.

Schimmel in huis verwijderen met azijn

Om een schimmelplek op de muur op het plafond te bestrijden kun je het beste gebruik maken van witte azijn. Dit is aan te brengen op vrijwel alle oppervlakken en het is veilig te gebruiken. Je hoeft dus niet bang te zijn voor schadelijke stoffen (ook voor jezelf) en extra ventileren is daarom ook niet nodig. Voor hardnekkige schimmelvlekken kun je de azijn onverdund gebruiken; voor wat lichtere vlekken kun je een mengsel maken van half water, half azijn. De azijn kun je op de muren en plafonds aanbrengen door middel van een spons of een doekje.

Schimmel bestrijden met bleekmiddel (chloor)

Lukt dit niet, dan kun je proberen schimmel in huis tegen te gaan met met bleekmiddel. Let op: het moet wel bleekmiddel zijn waar chloor in zit - in sommige bleekmiddelen is chloor vervangen door een ander, minder schadelijk bestanddeel. Het bleekmiddel moet je goed verdunnen: ongeveer 1 deel bleekmiddel op 20 delen water. Dit mengel kun je aanbrengen door een plantenspuit te gebruiken. Daarna moet je het enkele minuten laten intrekken en het de oppervlakken afnemen met water. Bleekmiddel is heel wat minder onschuldig dan azijn. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren.

Schimmel in huis bestrijden met ammonia

Ammonia heeft ongeveer dezelfde uitwerking op schimmel als bleekmiddel en kan op dezelfde manier gebruikt worden. Pas wel op: gebruik bleekmiddel en ammonia NOOIT door elkaar! Hierdoor kan namelijk chloorgas vrijkomen die zeer schadelijk is voor de gezondheid en zelfs dodelijk kan zijn. In zowel de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd chloorgas als wapen gebruikt!

Schimmel op het douchegordijn

Wanneer er schimmel op je douchegordijn zit, hoeft dat nog geen reden te zijn om hem weg te gooien. Je kunt de gordijnen in de wasmachine wassen met 100 ml zuiveringszout en 100 ml azijn (zonder waspoeder). Om te voorkomen dat het douchegordijn gaat kreuken, kun je enkele handdoeken meewassen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmels in de badkamer: wat te doen?Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Huurverlaging vragen vanwege schimmelHuurverlaging vragen vanwege schimmelAls er sprake is van schimmel in een gehuurde woning, dient u dat als huurder meteen schriftelijk aan de verhuurder te m…
Schimmel te lijfSchimmel te lijfSchimmel vindt het overal lekker waar het vochtig en warm is. Dus in badruimtes, tussen voegen, in kasten, maar zelfs in…

Huis opruimen: De beste tips voor een huis zonder rommelHet zou je verbazen hoeveel mensen het tegenwoordig moeilijk hebben om hun huis op orde te krijgen. Drukke levens, veel…
Traplopen: doe het veiligAl decennia lang worden trappen van alle soorten en maten gebruikt. Toch is een trap één van de gevaarlijkste objecten i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CreatureSH, Pixabay
  • 'Alledaagse dingen buitengewoon gebruikt.' Reader's Digest (2006)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.