Besparen op de energierekening zonder verlies van woongenot

Besparen op de energierekening zonder verlies van woongenot Een van de grootste maandelijkse kosten, naast een hypotheek of maandelijkse huurafschrijving, is de energierekening. Het is dan ook niet gek dat veel mensen hierop willen besparen. Door het besparen van een paar procent per maand wordt al snel een winst van honderden euro's per jaar geboekt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te kunnen besparen op een energierekening, waarbij minder energie gebruiken gelukkig niet de enige optie is. Ook met minder ingrijpende acties is geld te besparen op zowel de rekening voor elektriciteit als de rekening voor gas

Geld besparen op de maandelijkse energierekening

Maandelijkse bedragen zoals de uitgaven voor boodschappen of de uitgaven voor uit eten zijn goed te controleren. Als het bedrag te hoog wordt, kan er kritischer gekeken worden naar de boodschappen en de prijs hiervan waardoor het maandelijkse bedrag hiervoor al snel omlaag te brengen is. De energierekening is voor velen een lastigere kostenpost; er is natuurlijk wel te besparen door minder energie te gebruiken, maar nog steeds zal een woning verwarmd moeten worden en moet er gekookt worden. De maandelijkse kosten voor de energierekening zijn dan ook veel minder tastbaar; hoeveel kost het als er een avond tv gekeken wordt? Hoeveel kost het om een bad vol te laten lopen met warm water? Door deze minder tastbare kosten is het op een efficiënte manier in de hand houden van de maandelijkse kosten ook een lastige klus. Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren om de maandelijkse rekening zoveel mogelijk om laag te brengen, zonder te veel inbreuk te hebben op het dagelijkse leven.

Vier manieren om geld te besparen per maand

Er zijn grofweg vier manieren om de maandelijkse rekening voor energie omlaag te krijgen. Deze manieren zijn:
  • Investeren in een energiezuinige woning
  • Investeren in energiezuinige apparatuur
  • Jaarlijks overstappen naar de goedkoopste leverancier
  • Besparen op energiegebruik

Investeren in een energiezuinige woning

Een offerte laten maken door specialisten

De eerste mogelijkheid, het investeren in een energiezuinige woning, lijkt een zware ingreep te zijn. Dit hoeft het echter niet te zijn. Het is natuurlijk mogelijk om zelf uit te rekenen wat de mogelijke besparingen zijn bij het nemen van maatregelen voor een betere isolatie of duurzame energieopwekking, maar er zijn ook genoeg bedrijven en specialisten die een woning kunnen onderzoeken om de rendabele maatregelen in een offerte aan te bieden. Het opstellen van een dergelijke offerte is vaak gratis, dus er kunnen meerdere bedrijven of specialisten geraadpleegd worden om tot de beste oplossing te komen. Het zelf onderzoeken van mogelijkheden is ook mogelijk, dan moet er met name gedacht worden aan maatregelen als het vervangen van een cv-ketel (indien deze ouder is en er energiezuinigere ketels zijn), het extra isoleren van de woning, het investeren in zonnepanelen of zelfs het installeren van een warmtepomp of een pelletkachel.

Het soort maatregelen om te investeren in energiezuinigheid

Het vervangen van een cv-ketel loont zich alleen als er nieuwe ketels met een significant hoger rendement beschikbaar zijn, waarbij goed moet worden doorgerekend of de kosten van een nieuwe ketel inclusief installatie uit de besparingen gehaald kunnen worden. Vaak is dit alleen het geval bij ketels die al rond de tien jaar oud of ouder zijn. Isoleren van een woning levert wel in veel gevallen een extra besparing op. In veel huishoudens is de gasrekening ook hoger dan de elektriciteitsrekening, waardoor het logisch is om extra te besparen op het warm houden van de woning. Isolatiemaatregelen hoeven niet perse ingrijpend te zijn, maar het loont zich wel om ook hiervoor vrijblijvend een offerte aan te vragen. In sommige gevallen is het mogelijk om extra muurisolatie aan te leggen tegen zeer geringe kosten.

Bij extra investeren in de energiezuinigheid van een woning wordt al snel gedacht aan zonnepanelen. Toch lonen zonnepanelen zich niet altijd; een dak op het zuiden biedt de grootste terugverdienmogelijkheid, waarbij andere daken een langere terugverdientijd hebben. Let ook altijd op de kwaliteit van de aangeboden panelen. Veel aangeboden panelen komen uit China, waarbij in sommige gevallen de kwaliteit discutabel is. Om de kans op een slechte kwaliteit te vermijden is het verstandig om recensies van het betreffende merk online te zoeken of op zoek te gaan naar panelen met een lange garantie. Een snelle mogelijkheid om geld te besparen op het verwarmen van de woning is het installeren van een pelletkachel. Dit is een kachel die in vrijwel iedere woning zonder veel problemen geïnstalleerd kan worden en die op kleine korreltjes brandt. Deze korreltjes zijn eenvoudig online te bestellen en kosten minder voor het verwarmen van de woning dan het verwarmen op gas. Het is ook mogelijk de pelletkachel aan te sluiten op een cv-installatie of een heteluchtinstallatie.

Investeren in energiezuinige apparatuur als diepvriezers en koelkasten

Veel woningen bevatten ook nog apparatuur die al flink wat jaren ouder is. Apparatuur als oude diepvrieskisten of oude koelkasten kunnen ongemerkt veel energie kosten. In sommige gevallen is het verstandiger om deze oude apparaten te vervangen voor nieuwe apparatuur met een hoger energielabel. Om dit uit te rekenen is het mogelijk om gebruik te maken van een slimme energiemeter. Hiermee kan per apparaat onderzocht worden wat de kosten zijn, door het verbruik met het apparaat aan en het verbruik met het apparaat uit te bekijken. Door het verschil in verbruik te vermenigvuldigen met de kosten per kWh kan onderzocht worden of het loont om de apparatuur te vervangen.

Het overstappen van energieaanbieder is goedkoper!

Jaarlijks de energierekening erbij pakken en op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder kan al snel honderden euro's per jaar besparen. Hiervoor zijn verschillende vergelijkingssites beschikbaar, waar door het invullen van het verbruik al snel gezien kan worden wat de aanbiedingen per leverancier zijn. Vaak worden er kortingen aangeboden voor het eerste jaar in de hoop dat het jaar daarna vergeten wordt om over te sluiten. Hierdoor is het tweede jaar bij dezelfde leverancier vaak duurder dan het eerste jaar. Om dit te voorkomen is het handig om een herinnering in een digitale agenda of telefoon te zetten, die ervoor zorgt dat een jaar na het oversluiten een alarm gegeven wordt dat het weer tijd is om over te sluiten naar een nieuwe.

Minder energie verbruiken om geld te besparen

De vierde mogelijkheid om te besparen op energiekosten is om simpelweg minder energie te verbruiken. Dit is in feite de meest ingrijpende mogelijkheid, aangezien acties zoals het isoleren van de woning slechts een eenmalige investering behoeven. Dagelijks besparen op energie heeft ook dagelijks effect op het woongenot. Toch zijn er een aantal kleine maatregelen te bedenken die het energieverbruik kunnen doen dalen, zoals bijvoorbeeld lampen in ongebruikte ruimtes uitdoen en deuren te sluiten. Ook het 's nachts uitzetten van de verwarming scheelt in energiekosten, hoewel veel huishoudens deze maatregel al toepassen. Als er gebruikgemaakt wordt van dag- en nachtstroom is het ook verstandig om te letten op de tijdstippen waarop de wasmachine of afwasmachine aangezet wordt; door dit te doen in het daltarief kan al snel bespaard worden zonder dat er iets gelaten hoeft te worden.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
De pelletkachel: Een goede of een slechte investering?Steeds meer mensen opteren voor alternatieve energiebronnen om zo groenere en goedkopere energie te verbruiken. Net zoal…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Goedkoop verwarmen met pelletkachel ook milieuvriendelijkOm onze energierekening zo laag mogelijk te houden zoeken we voortdurend naar een doeltreffende, milieuvriendelijke en v…

Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudIk wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudHoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor ie…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 26-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.