Energie en geld besparen met spaarlampen

Energie en geld besparen met spaarlampen De laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een van de aangewezen manieren om te besparen op elektriciteit zijn spaarlampen. Spaarlampen zijn veel zuiniger dan de oude gloeilamp. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! Wilt u weten hoe u energie kunt besparen met spaarlampen? Lees dan dit artikel over: Energie en geld besparen met spaarlampen.

Verlichting en energie

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 3402kWh aan elektriciteit. Van die 3402kWh gaat gemiddeld 543kWh op aan verlichting. Dat is ruim 1/6 van het totale jaarverbruik! De prognose is dat energie de komende decennia alleen maar duurder zal gaan worden. Het is dus het verstandig om op verlichting te besparen. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu.

Spaarlampen

Een goede manier om te besparen op de energierekening is het vervangen van oude gloeilampen voor nieuwe spaarlampen. Spaarlampen zijn iets duurder dan de standaard gloeilamp maar branden (afhankelijk van de kwaliteit van de spaarlamp) doorgaans 15.000 uur tegen 1000 branduren voor een gemiddelde gloeilamp. Verder zijn spaarlampen energiezuinig en veel beter voor het milieu. Het rendement van een spaarlamp is 5 à 6 keer zo hoog als dat van een gewone gloeilamp.

Waarom zijn spaarlampen zuiniger dan gloeilampen?

Spaarlampen zijn zuiniger dan gloeilampen omdat het proces van lichtopwekking helemaal anders is. Eigenlijk zijn spaarlampen kleine tl-buizen die in een normale fitting passen. Spaarlampen en tl-buizen zijn fluorescentielampen. Gasontladingen in de lamp geven ultraviolette straling, waardoor een fluorescerende laag oplicht. Deze manier van lichtopwekking is veel efficiënter dan de traditionele manier, waarbij een gloeidraad verwarmd wordt en een goot deel van de energie wordt omgezet in warmte in plaats van licht.

Verschillende soorten spaarlampen

Over het algemeen kan men vier verschillende soorten spaarlampen onderscheiden

  • Spaarlampen met een gewone schroeffitting met de voorschakelaar in de voet
  • Spaarlampen met een gewone schroeffitting en verschillende standen
  • Spaarlampen met steekfitting
  • Spaarlampen met timer of bewegingssensor

Energielabel op lampen

Lampen dragen sinds januari 2001 een energielabel. Kijk bij het aanschaffen van nieuwe verlichting goed naar het energielabel van de lamp. Label A is het zuinigst en label G is het minst zuinig. Een spaarlamp in de klasse A verbruikt doorgaans 80% minder stroom dan een gloeilamp met het label E en branden, uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de lamp, ongeveer vijf tot vijftien keer langer!

Hoeveel bespaart men met spaarlampen?

De uiteindelijke vraag is natuurlijk; hoeveel bespaart men met spaarlampen? Helaas zijn spaarlampen nog steeds aanzienlijk duurder in aanschaf dan gloeilampen, desalniettemin zullen spaarlampen rendabeler zijn dan gloeilampen. Wanneer een spaarlamp van 60 watt gemiddeld drie uur per dag brandt, bespaar je zo'n 16,667 kWh per jaar, en dat loont!
© 2012 - 2020 VMusic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Soorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingSoorten verlichting: Gloeilamp, spaarlamp of LED verlichtingIedereen heeft nood aan licht, eender waar, eender wanneer. Als het natuurlijke daglicht weggenomen wordt is er nood aan…
Energiebesparingstips: verlichtingEnergiebesparingstips: verlichtingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. Verlichting is een grote kostenpost, een mog…
De spaarlamp: bespaar op je energieverbruikDe spaarlamp: bespaar op je energieverbruikVeel mensen staan negatief tegenover de spaarlamp, het zou ongezellig licht geven en duur in de aanschaf zijn. De spaarl…

Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden komen in veel tuinen voor. Ze werken als biologische bestrijding van slakken en muggen en staat leuk op een water…
Verleng de levensduur van een rieten dakVerleng de levensduur van een rieten dakHet vervangen van een rieten dak van huizen is vaak een groot karwei en daardoor ook gelijk duur. Daarom is het aan te r…
Bronnen en referenties
  • Boek: Energie besparen, zo doe je dat!

Reageer op het artikel "Energie en geld besparen met spaarlampen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: VMusic
Gepubliceerd: 28-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!