Alles over asbest verwijderen saneren en afvoeren
Asbest is een zeer schadelijke stof. Wanneer de vezels van het bewerkte materiaal loslaten kan het ziekten als longkanker of stoflongen veroorzaken. Alhoewel sinds 1993 asbest verboden is wordt er, voornamelijk bij wat oudere gebouwen van rond de 1900, nog veel asbest in huizen aangetroffen. Moet deze asbest echter altijd verwijderd worden? Hiervoor wordt een verschil gemaakt tussen hechtgebonden en losgebonden asbest. En mag iedereen gewoonweg zelf de asbest verwijderen? Niet altijd is het nodig om een aannemer in te schakelen en kan er enorm veel geld en moeite bespaard worden door zelf asbest te verwijderen. Ook in deze afweging zijn echter zowel voor- en nadelen te vinden.
Wat is asbest en waar vind je het?
Aan het einde van de 19e eeuw begon men op grote schaal asbest in de bouw te gebruiken omdat het zeer sterk bestand was tegen vuur, en hitte. Daarnaast was asbest een zeer betaalbare en makkelijk te vervaardigen stof waardoor het makkelijk op grote schaal kon worden vervaardigd. Het wordt vaak vermengd met cement of verweven met andere stoffen.
Aan het einde van de twintigste eeuw bleek asbest zeer schadelijk voor de gezondheid te zijn. Asbest zorgde voornamelijk voor schade voor de longen, na langdurige inhalatie was de kans op longkanker significant groot. Het grootste aantal doden viel in de Verenigde Staten in de scheepsbouw waarin enorme hoeveelheden asbest werd bewerkt. Sinds 1993 is asbest verboden in Nederland: er mag geen asbest verkocht worden en het mag niet worden verwerkt in wegen, daken en gebouwen.
De eerste beslissing: moet je de asbest wel verwijderen?
Maar is asbest altijd gevaarlijk voor de gezondheid? Nee, op het moment dat een asbestconstructie in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt: bijvoorbeeld in de fundatie van een opslaggebouw is het risico zodanig miniem dat het niet hoeft te worden gerenoveerd. Daarnaast is het belangrijk te overwegen of de gelokaliseerde asbest niet gevaarlijk dichtbij kinderen, ouderen of grote massa's mensen geplaatst is.
Er zijn twee soorten asbest:
Hechtgebonden asbest: dit hoeft meestal niet te worden verwijderd. De asbestvezels zitten goed vast in het overige materiaal en kan daardoor niet makkelijk vrijkomen. Als de kans niet groot is dat dergelijke elementen waarin de stof verwerkt zit nog worden bewerkt of aangeboord kan je de asbest gewoon laten zitten.
Losgebonden asbest: De vezels zitten bij deze asbest niet vast aan het materiaal. Het gezondheidsrisico is hierbij erg groot. Als de elementen goed afgeschermd zijn hoeft het niet per se verwijderd moeten worden. Meestal is bij losgebonden asbest het echter een goed idee om wel tot de verwijdering over te gaan. Vooral wanneer de asbest zich in leef- of werkruimten bevindt.
Wanneer mag of moet je asbest verwijderen?
Eigenlijk moet je asbest verwijderen op het moment dat het een gevaarlijke situatie oplevert. Volgens de wet is echter bepaald dat de eigenaar van het gebouw de verantwoordelijkheid draagt over de keuze de asbest al dan niet te verwijderen. Als de keuze gemaakt wordt om de asbest te verwijderen moet allereerst de regels van de Asbestverwijdering en de gemeentelijke bouwverordeningen worden opgevraagd bij de gemeente. Vervolgens moet bij de gemeente een aanvraag worden gedaan naar toestemming om de verwijdering te beginnen. Dit gaat volgens de officiële site van de rijksoverheid als volgt:
''U moet altijd een sloopmelding doen bij uw gemeente als u asbest gaat verwijderen. Uw gemeente kan u verder vertellen welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen en waar u het materiaal kwijt kunt. Of wanneer u asbest moet laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. ''
Door wie moet ik asbest laten verwijderen?
Zelf: het is mogelijk om zelf asbest te verwijderen. Dit geldt alleen bij hechtgebonden toepassingen in goede staat. Zorg er dan echter wel voor dat je genoeg ingelezen bent en je bewust bent van de risico's. Gebruik bij beschadiging van het oppervlak altijd een stofmasker of een andere manier waarop je de ademhaling van schadelijke stoffen voorkomt.
Door een aannemer: er zijn veel aannemers die aanbieden om asbest te verwijderen. Kijk echter uit, dit is een dure operatie en niet alle aannemers hebben daadwerkelijk verstand van zaken. De veiligste en goedkoopste strategie is om meerdere aannemers te bereiken, de situatie te omschrijven en vervolgens te kiezen voor de goedkoopste en meest betrouwbare optie. Zoek op Google of de desbetreffende aannemer in contact wordt gebracht met termen als oplichting, of problemen: zoek bijvoorbeeld: ''Aannemersbureau X + problemen'''. Wanneer er sprake is van losgebonden asbest is het mogelijk dat de gemeente eist dat het door een gecertificeerde aannemer wordt gedaan. Dit is sowieso een goede optie omdat asbest verwijderen vaak gevaarlijker is dan het te laten zitten, zorg er daarom voor dat de aannemer ervaring heeft en gecertificeerd is.
Moet ik het zelf betalen?
Over het algemeen zijn de kosten voor asbestverwijdering voor eigen rekening. Mensen met een uitkering kunnen in bepaalde gevallen een subsidie van de gemeente vragen maar dit is afhankelijk van de desbetreffende situatie, neem in dit geval contact op met het gemeenteloket. Wanneer een huis is gekocht waar veel asbest in ontdekt wordt kan het zijn dat je bent opgelicht door de verkoper. Dit heet een verborgen gebrek en in een dergelijk geval kan je juridische stappen ondernemen om geld terug te krijgen. Ook kan het werken de verkoper hiermee te confronteren. Voorkomen is echter beter dan genezen. Controleer daarom voor de koop door middel van een asbestinventarisatie door een gecertificeerd bedrijf of er asbest aanwezig is.
Waar moet ik asbest afvoeren?
Asbest kan ik in gesloten zakken zelf afgevoerd worden bij het milieupark in de gemeente zelf. Zorg er voor dat je stevige plastic zakken hebt om het puin in op te slaan zodat de vezels niet alsnog in de lucht terecht komen. Ook kan je bij asbestinzamelpunten zoals het milieupark stickers en zakken inkopen, informeer hier naar bij de gemeente.