Voorkom woningbrand

Wekelijks lees je het in de krant, er is weer ergens een huis afgebrand in Nederland. In sommige gevallen vallen hierbij geen gewonden en/of doden, helaas vallen er in sommige gevallen wel slachtoffers. Ieder jaar rukt de brandweer in Nederland zo'n 6000 keer uit in verband met een woningbrand. De aanleiding van een woningbrand kan variëren van een ongeluk bij het koken, het onvoorzichtig omgaan met kaarsen tot kortsluiting door foutief gebruik van elektrische apparaten. Je moet er niet aan denken dat je te maken krijgt met een woningbrand. Je huis brandt af, je staat dus letterlijk op straat. Voor mensen die dit meegemaakt hebben, is dit een vreselijke ervaring geweest. Een ervaring die voor altijd in het geheugen gegrift staat. Helemaal als jij en/of je medebewoners op het moment van de woningbrand in je huis aanwezig was/waren.
Sommige mensen kunnen na deze ervaring last krijgen van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Dit is te herkennen aan symptomen als: herbelevingen (nachtmerries), depressie, ernstige prikkelbaarheid, extreme spanning en hevige schrikreacties. Mocht je deze symptomen herkennen, neem dan contact op met je huisarts.

Een woningbrand is lang niet altijd te voorkomen. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans op een woningbrand zoveel mogelijk te beperken.

Wasdroger

De wasdroger is het apparaat in huis wat het vaakst brand veroorzaakt. Zorg er daarom voor dat je de wasdroger niet aanzet als je gaat slapen of niet thuis bent. Daarnaast is het aan te raden in de ruimte van de wasdroger een rookmelder op te hangen, dit omdat je niet altijd zicht hebt op dit apparaat.

Verlichting

Zet lampen niet (bijna) tegen gordijnen aan. Door de hitte die een lamp afgeeft, kan een gordijn vlam vatten. Hang ook geen deken of sjaal over de lamp heen.

Vlam in de pan

Mocht de vlam in pan komen, blus dit dan nooit met water. Als je dit met water blust, krijg je een steekvlam. De vlam kun je het beste blussen door de deksel op de pan te doen of met behulp van een blusdeken.

Afzuigkap

Maak de afzuigkap regelmatig schoon. Het vet dat aan de afzuigkap zit, verhoogt het risico op brand.

Snoeren

Gebruik maximaal één verlengsnoer tussen het stopcontact en het apparaat. Plaats niet het ene verlengsnoer in het andere, hierdoor wordt het risico op brand verhoogd. Zorg er daarnaast voor dat je alleen geaarde stopcontacten en snoeren gebruikt.
Als je gebruik maakt van een kabelhaspel, rol deze dan helemaal uit voordat je deze gebruikt. Zet geen spullen op de snoeren.

Apparaten

Zet elektrische apparaten altijd helemaal uit en laat deze niet op standby staan. Enerzijds verbruik je hierdoor minder energie. Anderzijds verlaag je hierdoor het risico op brand, vuil wat in deze apparaten zit, kan namelijk vlam vatten. Maak daarnaast met regelmaat je elektrische apparaten stof- en vetvrij.

Open haard

Maak je gebruik van een open haard of houtkachel? Laat dan ieder jaar je schoorsteen vegen om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Roken

Rook geen sigaretten in bed. Sigaretten roken op de bank met kussens om je heen, is ook geen goed idee. Als je in slaap valt en je bed en/of kussen vat(ten) vlam, kan de afloop zeer gevaarlijk zijn.

Wat kunt je verder doen?

Zorg ervoor dat je op iedere verdieping een rookmelder hebt hangen. Er zijn rookmelders te koop die aan elkaar gekoppeld zijn. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt op zolder en de brandmelder die daar hangt gaat af, gaan tegelijkertijd ook de andere brandmelders in huis af. Dit zorgt ervoor dat je nog sneller gewaarschuwd wordt als er brand in je huis uitbreekt. Bij vragen over het ophangen van rookmelders, kun je advies vragen bij de brandweer in jouw dorp of gemeente.

Spreek met je huisgenoten een vluchtroute af. Indien er kinderen bij je wonen, doe je er goed aan deze vluchtroute regelmatig met hen te oefenen. Dit zodat iedereen weet wat te doen als er brand uitbreekt. Wees er ook alert op dat bij iedere uitgang van je huis een sleutel hangt. Dit zodat je te allen tijden je huis kunt ontvluchten. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is waar deze sleutels hangen.
© 2014 - 2024 Ingejt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie en brandveiligheid thuisBrandpreventie en brandveiligheid thuisElk jaar sterven duizenden mensen en nog meer mensen lopen ernstige brandwonden op als gevolg van een woningbrand. Naast…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Brandpreventie met sprinklersEen ongeluk zit in een klein hoekje. Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand zich niet kan uitbreiden in een…
Welke taken heeft de brandweer?Welke taken heeft de brandweer?De brandweer houdt zich in de eerste plaats bezig met brandbestrijding en hulpverlening. Iedereen kent wel de rode brand…

Alles over asbest verwijderen saneren en afvoerenAlles over asbest verwijderen saneren en afvoerenAsbest is een zeer schadelijke stof. Wanneer de vezels van het bewerkte materiaal loslaten kan het ziekten als longkanke…
Kastelen duur maar romantisch wonenKastelen duur maar romantisch wonenKastelen en romantiek horen bij elkaar. Maar oorspronkelijk had een kasteel weinig met romantiek te maken. Een kasteel w…
Bronnen en referenties
  • www.brandwondenstichting.nl
Ingejt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.