Hoe moet ik veilig asbest verwijderen?

Als je veel in aanraking komt met asbesthoudende materialen moet je hier veilig mee omgaan. Asbest wordt gevormd door zeer kleine vezels die een gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren. In veel producten kan asbest zijn verwerkt. Hoe je veilig asbest moet verwijderen kun je leren door het volgen van speciaal daarop gerichte opleidingen. Als je asbest tegenkomt kijk dan altijd goed uit!

Wat is asbest?

Van nature komt asbest voor op aarde. Asbest bestaat uit een aantal mineralen die samen zeer kleine vezels vormen. Zo klein dat je ze met het blote oog nauwelijks kunt zien. Asbest bezit enkele goede eigenschappen. Deze eigenschappen zijn:
 • brandwerend
 • slijtvast
 • isolerend
 • eenvoudig te verwerken

Doordat het deze eigenschappen bezit is asbest vroeger veelvuldig toegepast in het vervaardigen van allerlei producten. Asbest kun je vinden in woningen, schuren, industriële gebouwen, schepen, auto’s en ook in wegen.

De gevaren van asbest

Doordat asbest bestaat uit zeer kleine vezels vormt het een gevaar voor de gezondheid. De microscopische vezels kun je gemakkelijk inademen waarna ze verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Bekende ziekten zijn:
 • longkanker
 • asbestose
 • mesothelioom

Vanaf 1993 mag er geen asbest meer worden gebruikt. Dit is verboden in de Europese Unie.

Veilig verwijderen van asbest

Op veel plaatsen kun je asbest aantreffen. Als je aan het verbouwen bent in je huis dan kun je het tegenkomen. Pas op met het verwijderen van asbest. Je moet dit altijd veilig (laten) doen. In Nederland sterven rond de duizend personen aan kanker, veroorzaakt door asbestvezels. Je merkt pas jaren later na het inademen van de asbestvezels dat je ziek wordt. Als je niet precies weet hoe je asbest veilig moet verwijderen, dan kun je daarvoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

Op de meest onverwachte plaatsen in je huis kun je asbest tegenkomen. Hieronder volgt een kleine opsomming van mogelijk asbesthoudende materialen:
 • dakbedekking op schuren (golfplaten)
 • plantenbakken
 • vensterbanken
 • vinyl vloerbedekking
 • isolatiemateriaal bij cv ketels en openhaarden
 • remvoeringen in auto’s
 • koppelingsplaten in auto’s
 • in oude elektrische apparaten

Leren omgaan met asbest

Voor personen die vaak in aanraking komen met asbest zijn er opleidingen op het gebied van asbestsanering. Bij een dergelijke opleiding leer je hoe je veilig asbest moet verwijderen zonder dat je daarbij risico’s loopt. Je leert zorgvuldig te werk te gaan en hoe je alle benodigde materialen, hulpmiddelen en beschermingsmiddelen moet toepassen.

In bepaalde beroepen loop je meer kans om in aanraking te komen met asbesthoudend materiaal. Vooral in de bouw- en sloopsector is deze kans aanwezig. Gebouwen die voor 1993 zijn gebouwd hebben een grotere kans op asbesthoudend materiaal. Dit geldt ook voor schepen van voor 1993.

Verschillende soorten opleidingen in asbest

Het opleidingsaanbod op het gebied van asbest is zeer divers. Enkele opleidingen die je kunt volgen zijn bijvoorbeeld:
 • Asbestdeskundige
 • Asbestherkenning
 • Deskundig acceptant asbest (DAA)
 • Deskundig asbest verwijderaar (DAV)
 • Deskundig toezichthouder asbest (DTA)

Asbestdeskundige

Een asbestdeskundige bezit gedetailleerde kennis van de wetgeving ten aanzien van asbest verwerkt in gebouwen en andere objecten. Een asbestdeskundige kan asbest herkennen en kent alle mogelijkheden ten aanzien van saneren.

Asbestherkenning

Na het volgen van een opleiding asbestherkenning kun je asbest herkennen in specifieke toepassingen. Dit kan bijvoorbeeld bouw- en sloopafval zijn.

Deskundig acceptant asbest

Iemand die deze opleiding heeft gevolgd is in staat om onder andere asbest op een zorgvuldige manier te verpakken en vervoeren zodat er geen gevaar voor de gezondheid kan ontstaan.

Deskundig asbest verwijderaar

Dit is een van de meest voorkomende opleidingen op het gebied van asbest verwijderen. Na het volgend van deze opleiding kun je op een verantwoorde wijze asbest verwijderen. Er volgt ook een certificering voor vakkundig asbestverwijderaar.

Deskundig toezichthouder asbest

Personen die deze opleiding hebben gevolgd kunnen zelfstandig toezicht houden op projecten die betrekking hebben op het verwijderen van asbest. Dit houdt onder andere in dat je asbest kunt herkennen, inpakken en afvoeren. Ook ben je op de hoogte van het Arbo-besluit en de Arbeidsomstandighedenregeling die gelden bij het werken met asbest.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asbest verwijderen: alleen door gecertificeerde bedrijvenWanneer er asbest wordt aangetroffen mag dit niet op eigen houtje worden verwijderd. Het kan verplicht zijn om een asbes…
Wat kost asbest verwijderen?In het verleden werd asbest gebruikt in de bouw vanwege bepaalde kwaliteiten van het product. Later is ontdekt dat het m…
Asbestsanering: verwijderen van asbestAsbestsanering: verwijderen van asbestHet kan nodig zijn om asbest te laten verwijderen uit uw huis. Asbest werd tot de jaren tachtig vooral gebruikt als isol…
Longkanker (mesothelioma)Longkanker, in het Engels mesothelioma genoemd, kan een gevolg zijn van blootstelling aan asbest. Wat is asbest precies,…

De juiste vakmanDe juiste vakmanAls u een grote klus in of rond uw huis geklaard wilt hebben, is het belangrijk om een goede vakman te vinden. Vakmannen…
Bronnen en referenties
 • www.henkmoesopleidingscentrum.nl
 • www.ascert.nl
 • www.rijksoverheid.nl
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 21-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.