Je woning drogen na waterschade

Je woning drogen na waterschade Niets kan de inhoud van je woning meer schade toebrengen dan vuur en water. Maar in tegenstelling tot brand, die je bezittingen vaak onherstelbaar achterlaat, kan je de woning drogen na waterschade. Maar hoe ga je te werk om je spullen weer te drogen? Welke technieken, methoden en apparatuur kan je inzetten om het drogen te bespoedigen? En welke invloed hebben luchtvochtigheid en temperatuur op het droogproces? Hoe dan ook, waterschade in huis geeft altijd grote overlast. Soms is er schade aan het pand en misschien is het (gedeeltelijk) onbruikbaar. Mogelijk moet het meubilair uit huis geplaatst. En misschien moet je wel zelf tijdelijk verhuizen. Dat brengt allemaal extra kosten met zich mee. Daarom is het belangrijk om onmiddellijk de nodige stappen te ondernemen en de schade bij de verzekeraar te melden. Anders kunnen er later problemen ontstaan als de omvang van de schade groter blijkt dan die zou moeten zijn.

Drogen van de woning na waterschade

Vochtige muren, muf ruikende kamers en stilstaand water. Waterschade behoort voor iedere huiseigenaar tot een van de meest onaangename problemen die in een huis kunnen optreden. Maar ga je bij de sanering consequent te werk en neem je bepaalde aspecten in acht? Dan kan je de schade herstellen en de getroffen vertrekken weer snel bewoonbaar maken.

Plek van de schade bepaalt meestal de techniek

Voor het drogen van gebouwen en de daarin aanwezige inventaris, zijn methoden en technische hulpmiddelen ontwikkeld. Doorgaans bepaalt de plek van de schade de wijze van drogen en de tijd die daarmee gemoeid is. Voor het drogen van gebouwen komen dus verschillende droog-methoden en apparaten in aanmerking. Allemaal afhankelijk van de schadelocatie. Ben je er als huiseigenaar snel bij en heb je adequaat gehandeld toen de lekkage ontstond? Dan hoef je niet tot aan de enkels in het water te staan.

Droogmethoden en apparatuur

Moet je na waterschade overtollig vocht uit ruimten verwijderen die geen isolatie onder de vloer, noch holle ruimten of wanden hebben? Dan spreken we van een eenvoudig droogproces. Het wordt in de regel uitgevoerd met behulp van absorptiedrogers.

Drogen van wanden

Bij het drogen van muren of wanden is de wijze van droging en de omvang van het werk afhankelijk van het type muur;
  • muren kunnen immers massief gemetseld zijn;
  • of van een spouw, schachten en gipsplaten zijn voorzien.
Voor het drogen van wanden is het verstandig advies van een deskundige in te winnen. Die kan beoordelen waar hoelang gedroogd moet worden. En of door schimmel aangetaste delen wellicht vervangen moeten worden.

De invloed van luchtvochtigheid en hoge temperaturen

Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht die kan bevatten. In de zomer is de luchtvochtigheid vaak stukken hoger dan in de winter. Het mag vreemd klinken, maar hoe meer vocht in de lucht, hoe beter het droogproces verloopt. Hogere temperaturen optimaliseren het rendement. Maar het moet uiteraard ook economisch haalbaar zijn. Te koud is slecht, warm is vaak te duur. En veel hangt af van de warmtebronnen die worden ingezet om de juiste temperaturen te bereiken. Want niet alleen warme lucht is nodig, ook droge lucht. Het is immers niet de bedoeling dat er extra vocht wordt geproduceerd. Voor het drogen van muren komen infraroodstralers en absorptiedrogers in aanmerking. Al dan niet in combinatie met ventilatoren

Inzet van ventilatoren versnelt droogtijd

Voor een nóg betere droging raadt men aan om genoemde apparaten te combineren met ventilatoren. De hoge luchtverplaatsing over de te drogen materialen doet het vocht afkomstig uit de capillaire openingen, beter verdampen. Daardoor kan een versnelling tot wel 30% van de droogtijd worden gerealiseerd. Ventilatoren dien je wel lángs de muren te laten blazen, nooit haaks erop.

Holle ruimten en isolatiematerialen

Holle ruimten en isolatiematerialen moeten door en door droog zijn. Voor het drogen van isolatiemateriaal, kan je daarom ook het beste een professional inhuren. En bezitten de plafonds holle ruimten? Of zijn ze met vulmaterialen geïsoleerd? Dan moeten ze bijzonder zorgvuldig worden gedroogd om schimmelvorming te voorkomen. In te zetten droogapparatuur voor waterschade aan plafonds zijn condens- en absorptiedrogers. Die zijn er met ventilator of turbine. Ook de tegelvloer van een gebouw kan waterschade hebben opgelopen. Ook hier is een zorgvuldige en deskundige droging gewenst als zich onder de vloer isolatie bevindt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke verzekering dekt waterschade?Welke verzekering dekt waterschade?Waterschade is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er lekkage ontstaan na een rege…
Welke luchtontvochtiger is het beste?Ben je op zoek naar een luchtontvochtiger? Wat is dan de beste keus? Belangrijk is om te weten of je in een vaste ruimte…
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…

Op jezelf wonen: kostenOp jezelf wonen: kostenOp een dag is het zo ver, je wilt je ouderlijk huis verlaten en bent op zoek naar een plekje voor jezelf. Misschien wil…
Alles over asbest verwijderen saneren en afvoerenAlles over asbest verwijderen saneren en afvoerenAsbest is een zeer schadelijke stof. Wanneer de vezels van het bewerkte materiaal loslaten kan het ziekten als longkanke…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 09-12-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.