Haal Feng Shui in huis!

Als je niet lekker in je velletje zit kun je naar een arts gaan, je moeder opbellen, lekker gaan sporten of shoppen of een stuk chocola eten… Maar volgens de filosofie van Feng Shui zijn al deze dingen niet meer nodig! Je geluk hangt volgens deze leer namelijk voor een groot deel af van de inrichting van je huis.

Feng Shui

Feng Shui is geen geloof of religie. Het is een drieduizend jaar oude, Chinese filosofie. Je spreekt het uit als fang sjwee en de letterlijke vertaling ervan is ’Water en Wind’. Het doel van Feng Shui is het creëren van een gelukkige en harmonieuze leefomgeving. Hierbij wordt positieve levensenergie als bron wordt van dit geluk beschouwd. In deze leer noemt men deze energie Chi of Qi. Symbolisch gezien verspreidt de wind deze positieve energie en houdt het water de energie vast.

Feng Shui is een methode die je kan gebruiken om de energie daar waar nodig is vast te houden of te verspreiden in je leefomgeving. Dit kan door bijvoorbeeld het verschuiven of plaatsen van meubileer. Of het gebruiken van een bepaalde kleur of voorwerp. Feng Shui hoeft niet alleen maar toegepast te worden in je huis maar kan je ook heel goed gebruiken op kantoor of in een magazijn.

Velen beginnen met Feng Shui als ze niet helemaal tevreden zijn over hun leven en zich afvragen waarom het op bepaalde punten steeds verkeerd gaat. Ze hebben bijvoorbeeld vaak last van nachtmerries, slapen slecht, hebben weinig eetlust, vinden geen geluk in de liefde, hebben het vaak koud, zijn depressief of iets anders dat hun geluk negatief beïnvloedt. Feng Shui kàn hier een oplossing in bieden. Of anders gezegd: Feng Shui helpt je mee je gelukkiger te voelen.

Als je je gaat verdiepen in deze filosofie dan leer je op een slimme manier om te gaan met energie. Je leert gebruik te maken van de elementen: aarde, vuur, water, hout en metaal. Ook leer je de invloeden van kleuren als blauw, groen, rood, geel, terracotta, grijs en wit. Ook voorwerpen spelen een belangrijke rol in deze leer. Je hebt golvende voorwerpen die energie kunnen beïnvloeden maar ook rechthoekige, ronde, vierkante en driehoekige. Bij Feng Shui wordt er rekening gehouden met het Yin Yang- principe, want balans is van groot belang. Als een kamer bijvoorbeeld te Yang is (kan zijn te groot of te licht), dan wordt deze in balans gebracht door veel Yin elementen te gebruiken (denk aan planten of stof, zoals een tapijt op de vloer)

Een ervaring:

Claudia (48) gebruikt sinds twee jaar Feng Shui in haar huis en haar leven is naar eigen zeggen drastisch veranderd.

“Mijn moeder is er ooit mee begonnen. Feng Shui was nog helemaal niet zo bekent in de westerse wereld. Een collega gaf haar een boek voor haar verjaardag en voor de gein had ze een aantal dingen in haar huis veranderd. Ik vond dat nogal vreemd. Mijn nuchtere moeder die nooit ergens in geloofde begon opeens met spiegels te schuiven en zo. Ik dacht nog ‘dat loopt wel los’, maar ze begon er echt helemaal in te geloven. Ik vond dat maar vreemd en zei het ook tegen haar. Ze zij vaak tegen me dat ik dit of dat moest veranderen in mijn huis. Zo vertelde ze bijvoorbeeld dat het niet verstanding van me was dat ik een spiegel in de gang had gehangen aan een muur die gericht was op de voordeur. Ik trok me niets van aan. In die tijd waren mijn man en ik aan het zoeken naar een andere woning want ik had het er niet naar mijn zin. Toen we het huis kochten waren we er helemaal verliefd op, maar op den duur veranderde dit gevoel. Ik wilde gewoon weg. Vond het huis lelijk en zag ook verder allemaal negatieve kanten eraan. Mijn moeder vroeg me hoe dat kon. Ze wist dat ik dolgraag dit huis wilde hebben toen het te koop stond. Ik vertelde haar dat ik niet kon wennen en dat ik gewoon nooit tevreden kon zijn over het huis waarin woonde. Dit had ik zelfs toen ik nog op kamers woonde. Ik had een prachtig kamertje in hartje Groningen met uitzicht op een grote oude kerk, maar toch kon ik me er niet thuis voelen.

Mijn moeder wees me weer op de inrichting van mijn huis. Ze vertelde me dat ik zeer waarschijnlijk gevoelig was voor de negatieve energie die ik door mijn inrichting in mijn huis had gehaald. Ik kon het eigenlijk niet uitstaan maar om van het gezeur af te zijn liet ik haar haar gang gaan en stond het toe dat ze ons hele huis overhoop haalde. Zelfs de muren van mijn slaapkamer waren volgens haar niet in orde en kregen een andere kleur! Ik verklaarde mijn moeder voor gek maar ze was vastberaden om me te overtuigen.

En het is inderdaad niet te geloven maar het werkte! Ik merkte het voor het eerst toen ik op een dag thuiskwam van mijn werk. Normaal gesproken plofte ik op de bank en had ik geen zin meer om het huishouden te doen maar nu voelde ik opeens een heel rustig evenwichtig gevoel toen ik thuiskwam. Ik had dit die week daarvoor ook al eens licht gevoelt maar ik dacht dat ik het me verbeelde. Het was toen drie weken geleden dat mijn moeder het hele huis had omgegooid. Maar ik was koppig om toe te geven dat het hier wat mee te maken had. Een week later merkte ik opeens dat ik veel beter kon slapen dan normaal. Ik was er gewend aan dat ik minstens drie kwartier wakker lig maar nu was ik telkens binnen tien minuten vertrokken. Heerlijk! De volgende dag belde ik toch mijn moeder op om het te vertellen.

Nu acht jaar later, woon ik nog steeds in hetzelfde huis. En ik wil niet meer weg. Ik ben me helemaal gaan verdiepen in de leer van Feng Shui en ik weet dat ik zo vreemd klinkt, maar het helpt me echt om me gewoon gelukkiger te voelen. Mijn huis is nu dé plek waar ik helemaal tot rust kom en ik prakkiseer er niet over om hier weg te gaan. Ik vertel het aan iedereen die het maar horen wil. Sommige dingen zijn heel eenvoudig om toe te passen. Ik probeer daar altijd iedereen op attent te maken. Zelfs mijn kantoor op het werk heb ik helemaal volgens de Feng Shui methode ingericht. En elke vrijdagmiddag brand ik een wierrookje voordat ik naar huis ga. Dit doe ik om mijn kantoor symbolisch te reinigen zodat ik maandag weer in een frisse ruimte kan beginnen. Het zijn vaak maar de kleine dingetjes die voor zoveel verandering in je omgeving kunnen zorgen.

10 Feng Shui tips om uit te proberen of het werkt

  1. Een vierkante of rechthoekige kamer is heel essentieel voor een goede Feng Shui. Als je kamers in huis deze vorm niet hebben zou je een kamerscherm kunnen gebruiken om er symbolisch toch een andere vorm van te maken.
  2. Pioenen zorgen voor geluk in je liefdesleven. Zet een bos neer in de woonmaker.
  3. Spiegels in de slaapkamer zorgen voor een minder goede Feng Shui. Let op! Een spiegel die gericht is op je bed kan er voor zorgen dat er een derde persoon in je relatie komt!
  4. Doe altijd de toiletbril dicht, want door het toilet kan positieve energie uit je huis stromen maar ook slechte energie naar binnen. Houd ook de deur van dit kleine kamertje zo veel mogelijk dicht.
  5. Houd alle looppaden van de ene naar de andere kamer zoveel mogelijk vrij van rommel en meubels. De energie moet zo goed mogelijk kunnen doorstromen.
  6. Leg een bergkristal op uw bureau. Dit kan je carrière bevorderen.
  7. Ruim je rommel op! Een wanordelijk huis (dat weet en voelt iedereen) zorgt voor een hele slechte energie.
  8. Yang-energie is belangrijk. Zorg voor goede verlichting in je leefomgeving.
  9. Zorg ervoor dat je woonkamer niet de kleinste maar ook niet de grootste kamer van het huis is.
  10. Zorg ervoor dat de woonkamer niet hoger is dan de eetkamer.
© 2008 - 2023 Ingebeernink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng Shui, de Vijf DierenFeng Shui, een oud Chinees geloof. Eén van de krachten van Feng Shui zijn de Vijf Dieren. De Draak, de Phoenix, de Tijge…

Filosofie van het wonenFilosofie van het wonenIn onze streken hebben allemaal een dak nodig boven ons hoofd. Anders hebben we het koud en worden we nat. Een woning is…
Verwarming met een warmtepompElektrisch verwarmen op een zeer intelligente manier. Zo kan men een warmtepomp omschrijven. Zo'n systeem heeft onmisken…
Ingebeernink (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.