Feng Shui in de tuin
De meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Dat je je tuin ook in kunt richting volgens de Feng Shui filosofie is een volgende stap, maar wel haarbaar. Bovendien kan het in de juiste samenstelling de meest prachtige tuin opleveren waar het goed toeven is.
Wat is Feng Shui?
De Feng Shui filosofie is meer dan 3000 jaar oud en heeft als uitgangspunt dat je omgeving je geluk kan beïnvloeden. De vijf elementen goed toepassen brengt rust en balans en bevordert het algehele welzijn van de mens. Daarnaast kunnen negatieve invloeden, bij een juiste toepassing, omgezet worden naar positieve invloeden. Daarmee wordt feitelijk gezegd dat er eenheid gecreëerd kan worden tussen bestaande natuurlijke vormen en wat de mens creëert. Eenheid in deze elementen is dus haalbaar, aldus de filosofie.
De elementen
De elementen die op een juiste manier toegepast moeten worden zijn als volgt:
- metaal, ronde vormen
- hout, rechthoekige vormen
- water, golvende vormen
- vuur, driehoekige vormen
- aarde, vierkante vormen
De tuin
Bij het inrichten volgens de filosofie van Feng Shui moet je behalve de plaats en de samenstelling van elementen ook rekening houden met de juiste planten/bomen en vergeet de bloemen niet.
Bomen en planten
Enkele goede bomen en planten en enkele welke je in een Feng Shui tuin beter kunt vermijden.
- cipres, staat voor een lang leven
- bamboe, staat voor een lang leven en goede gezondheid
- sinaasappelboom, staat voor rijkdom, geluk en voorspoed
- jadeplant, staat voor overvloed en voorspoed
- treurwilg (en varianten in de ‘treurvorm’), staat voor droefenis
- blauwe regen, staat voor droefenis
- yucca, staat voor een niet prettige/lastige leefomgeving
- cactus, staat voor vijandigheid
Bloemen
Een voordeel bij bloemen is dat alle bloemen Feng Shui zijn. Echt fouten maken kan je dus niet, maar er zijn wel wat bloemen die net iets meer voor je Feng Shui tuin doen. Enkele voorbeelden:
- begonia, staat voor ruim geluk
- chrysant, staat voor een lekker leventje en veel blijdschap
- ‘alle bloeiende bollen’, staan voor opkomend goud dat je tegemoet komt vanuit de grond
- lotus, staat voor hoop, tevredenheid en bovenal voor vrede.
Toepassing in de tuin
Begin zoals je altijd bij een ontwerp begin, de grove lijnen van wat je waar wil. Daarbij moet je bij Feng Shui rekening houden met enkele zaken. Als je deze toepast in combinatie met de juiste bomen, planten en bloemen en je tuin is Feng Shui.
- Water in de tuin is een absolute must en het moet niet stilstaand water zijn. Maak een rotspartij, een fonteintje etc. Zorg dat het water stroomt richting je huis.
- Maak het looppad in een golvende lijn en pas in ieder geval ook grint toe.
- Aan het eind van je tuin moet iets staan ter bescherming. Grote planten, een schutting … het maakt niet zoveel uit, zolang het maar een goede afzetting is.
- Plaats hier en daar ook zaken die erg belangrijk voor je zijn. Dit kan een mooi beeld zijn wat veel waarde voor je heeft, maar mag ook iets anders zijn wat je ontvangen hebt en iets voor je doet. Het persoonlijke aspect moet dus groot zijn. Goed voor de prettige herinnering.
- Kies kleuren waar jij je lekker bij voelt en plaats kleuren goed bij elkaar, zodat de kleur nog meer tot uiting komt.
- Zorg voor een prettige plek in de tuin waar je alles kunt bewonderen, waar je tuinset komt te staan. Niet alleen gericht op de zon, maar waar je de tuin goed kunt overzien.
Tot slot
Soms kunnen niet alle elementen in het voorkeursmateriaal aangebracht worden. Mogelijk kunnen bepaalde kleuren dan deze elementen vervangen. Meer informatie hierover op:
Symbolic
Veel plezier en de Feng Shui tuin!