Feng Shui toepassen in je huis

Feng Shui toepassen in je huis Feng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes zijn verwijderd. Hoe pas je Feng Shui nu het beste toe in de belangrijkste vertrekken van je huis en wat levert het je uiteindelijk op? Meer energie, rust en innerlijk balans door het toepassen van Feng Shui. Alle vijf de elementen in balans.

Feng Shui

Volgens Feng Shui zijn er vijf soorten energie:
  • water; staat voor de winter, de nacht en stroming
  • vuur; staat voor de energie van de zon
  • metaal; staat voor de herfst en de opslag van energie
  • aarde; aardenergie
  • hout; het voorjaar, de vroege ochtend en opwaartse energie.
Deze uitleg is zeer summier en hierdoor onvolledig.

Deze elementen beïnvloeden elkaar en volgen samen een productieve cyclus. Om je huis echt volledig Feng Shui in te richten kan je het beste iemand in de arm nemen die hier verstand van heeft. Het is ingewikkelde materie waarbij je met behulp van een kompas en je geboortejaar de positie van de meubelen moet bepalen die voor jou het beste werkt. Maar er zijn wel algemene richtlijnen die voor Feng Shui gelden en daar gaan we het hier verder over hebben. Wat je verder nog moet onthouden van Feng Shui is dat yang voor energie staat en yin voor ruimte en rust. Rommel zorgt voor belemmering van je energie, probeer rommel dus zoveel mogelijk uit te bannen.

De keuken

Een van de belangrijkste plaatsen in huis is de keuken. De keuken kan zich het best aan de achterkant van het huis bevinden. Geadviseerde kleuren voor de keuken zijn wit, beide, lichtgroen en blauw in combinatie met RVS. Volgens Feng Shui kan je het beste koken op gas. Water en vuur zijn elkaars tegenpolen dus je plaats geen water en vuur naast elkaar. Geen oven, magnetron of fornuis naast een koelkast of kraan. Kookeilanden zijn ideaal omdat je dan de keuken inkijkt in plaats van naar de muur. Messen en andere scherpe voorwerpen moeten uit het zicht bewaard worden, want zij zorgen voor negatieve energie.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Woonkamer

De woonkamer kan zich het beste bevinden aan de voorkant van het huis. Bruin, oranje, geel en wit zijn geschikte kleuren voor de woonkamer, ook voor grote vlakken zoals een muur. Rood en zwart zijn alleen maar geschikt voor details en accessoires. Een mooi familieportret aan de muur zorgt voor positieve energie. Zet stoelen en banken zoveel mogelijk tegen een raamloze muur voor zelfvertrouwen. Zorg dat de deur naar de gang vanaf de bank te zien is. Wanneer de woonkamer openslaande deuren heeft, plaats daar dan in geen geval meubels voor. Dit belemmert de energiebanen door het huis.

Slaapkamer

Elektrische apparaten hebben een negatieve invloed op je nachtrust. Volgens Feng Shui moet een slaapkamer yin zijn ingericht. Dat betekent een slaapkamer die alleen gebruikt wordt om te slapen zonder elektrische apparaten, werkplek, fitnessapparatuur, spiegels en rommel. Ook hoort in een slaapkamer geen water thuis, ook niet op afbeeldingen. Op de muren horen rustgevende tinten zoals wit, pastel groen en blauw, lila, roze, lichtgeel, bruin, paars en beige. Zorg voor zachte verlichting en vanuit het bed direct zicht op de deur naar de gang. Deze deur moet helemaal open kunnen (90 graden) en niet gehinderd worden door kasten of andere voorwerpen. Een steen, schelp of ander natuurvoorwerp op je nachtkastje heeft een kalmerende werking.

Planten

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay
Planten nemen in de Feng Shui leer een belangrijke plaats in. Lege hoeken kan je het beste opvullen met een plant om stagnatie van energie te voorkomen. Zet planten door je hele huis en niet alleen in de woonkamer. Vooral de badkamer is een plaats waar Feng Shui de aanwezigheid van planten adviseert. Verder is het ook van belang alle vertrekken in het huis, iedere dag minimaal 20 minuten te luchten. Vitrages voor de ramen om ongewenste inkijk te voorkomen is ook een Feng Shui advies. Wanneer de energiebanen in je huis kloppen, spreekt men van een goede Feng Shui, wat staat voor geluk, gezondheid en harmonie. Wanneer de Feng Shui in je huis slecht is door stagnerende energiebanen en negatieve energie, spreekt met van een slechte Feng Shui, wat zorgt voor problemen met de gezondheid en in de relatie en tegenspoed.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng Shui, de Vijf DierenFeng Shui, een oud Chinees geloof. Eén van de krachten van Feng Shui zijn de Vijf Dieren. De Draak, de Phoenix, de Tijge…

Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Bij de inrichting van een huis stem je de kleuren, de meubels en de accessoires op elkaar af. Dan straalt de ruimte rust…
Verfkleuren - Natuurtinten van CaparolVerfkleuren - Natuurtinten van CaparolCaparol gevelverven en muurverven. Het van oorsprong Duitse verfmerk is al meer dan een eeuw actief (1895) binnen de ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soorelis, Pixabay
  • http://www.sochicken.nl/tips/feng-shui-woonkamer.html
  • Afbeelding bron 1: Johnhain, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tookapic, Pixabay
Reactie

Thea, 15-12-2016
Maar welke planten kan ik het beste gebruiken anturium ook goed in het zuidwesten?
Bedankt Reactie infoteur, 16-12-2016
Bedankt voor je vraag. Leuk onderwerp. Orchideeën zorgen voor geluk en harmonie (zuid-oosten de beste locatie). Een Anthurium brengt geluk in de relatie. Bamboe vergroot het leervermogen. Cactussen in je huis wordt volgens Feng Shui afgeraden (negatieve energie). Een Anthurium zet je het beste in het zuidwesten (verzwakte energie in het zuidwesten heeft een negatieve invloed op de relatie tussen man en vrouw, de Anthurium versterkt de energie). Een bamboe zet je dan weer het beste in het noordoosten (verzwakte energie in het noordoosten heeft een negatieve invloed op leerprestaties). De bamboe is de enige plant die een positieve invloed heeft wanneer deze in het noordoosten wordt gezet en dan het liefst in een studeer- of werkkamer.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.