Rust in huis: Slaapkamer & Badkamer

Rust in huis: Slaapkamer & Badkamer Bij het inrichten van de woning, denken we vaak eerst aan de woonkamer. Dat is tenslotte de ruimte waar we voornamelijk leven. Maar is dat ook zo? De slaapkamer en de badkamer krijgen te vaak, te weinig aandacht. Het eerste dat je ziet, als je wakker wordt, is je slaapkamer. Dat zou bepalend kunnen zijn voor de manier waarop je wakker wordt, iedere dag.

Hoe rustgevend is uw slaapkamer?

Bij het inrichten van de woning, denken we vaak eerst aan de woonkamer. Dat is tenslotte de ruimte waar we voornamelijk leven. Maar is dat ook zo?

De slaapkamer en de badkamer krijgen te vaak, te weinig aandacht. Een ruimte zoals de slaapkamer is niet algemeen bestemd voor het ontvangen van familie, vrienden of kennissen. Ook door het feit, dat je voornamelijk je ogen dicht hebt en buiten bewustzijn bent, krijgt de slaapkamer vaak minder aandacht dan de woonkamer. Toch zijn de slaapkamer en de badkamer de meest belangrijke ruimtes in het huis. Om thuis echt tot rust te komen, is het van belang de juiste waarde te hechten aan de wellicht minst opvallende zaken.

Het eerste dat je ziet als je 's ochtends wakker wordt, is je slaapkamer. Dat zou bepalend kunnen zijn voor de manier waarop je wakker wordt, iedere dag weer opnieuw. Indien de kamer rommelig en stoffig is of saai en lusteloos, omdat het tenslotte 'toch maar een slaapkamer' is, kan het wakker worden als minder prettig worden ervaren. Het laatste dat je ziet voor je slapen en dromen gaat, is je slaapkamer. Een gevoel van rust en frisheid is daarom van groot belang.

Rommelig

Rommel in de slaapkamer kan onrust veroorzaken tussen de oren. Ook als het in eerste instantie niet als dusdanig wordt ervaren, is het verschil duidelijk voelbaar, zodra de kamer fris en opgeruimd is. Maak de vloer volledig leeg en ruim alle losse spulletjes op, die niets toevoegen. Een goede voorjaars-schoonmaak, heeft in ieder seizoen toegevoegde waarde.

Sfeer & Charme

Om echt tot rust te komen, is een prettige sfeer met wat charme gewenst. Om de slaapkamer op te frissen en te vernieuwen, de volgende tips:
 • Het dekbed heeft een grote invloed op de uitstraling van de slaapkamer. Een nieuw dekbed aanschaffen heeft altijd een toegevoegde waarde.
 • Nieuwe gordijnen of spelen met stof langs de muren, werkt verfrissend.
 • Eén wand verven in een verschillende teint of behangen met fotoprintbehang, brengt een duidelijke vernieuwing.
 • Combineer praktische verlichting met sfeerverlichting. Denk aan een leeslampje, maar combineer zeker met rustgevende sfeerverlichting.
 • Minimaliseer het aantal meubels; ruimte biedt rust.
 • Koop accesoires in stijl met de slaapkamer.

Eigenlijk brengen we meer tijd door in onze slaapkamer, dan we echt beseffen. Daarnaast heeft de slaapkamer op belangrijke momenten van de dag een functie. Bij het opstaan, het aankleden, het uitkleden en bij het slapen gaan. De slaapkamer verdient hierdoor meer aandacht dan het meestal krijgt. Maak van deze belangrijke ruimte in het huis, een prioriteit en ervaar de rust.

Hoe rustgevend is uw badkamer?

De badkamer is voornamelijk als functioneel bedoeld. Inmiddels is de badkamer een belangrijk onderdeel van de rust in het huis. Is uw badkamer rustgevend en positief of nog altijd slechts functioneel? Na het wakker worden in een prettige slaapkamer, volgt een bezoek aan de badkamer. Een rommelige functionele ruimte, heeft geen toegevoegde waarde. We maken dagelijks op belangrijke momenten van de dag, gebruik van de badkamer. Het is dus van belang de badkamer net zo veel aandacht te geven, als de woonkamer en de slaapkamer behoren te krijgen.

Rommelig

Rommel in de badkamer kan onrust veroorzaken tussen de oren. Ook als het in eerste instantie niet als dusdanig wordt ervaren, is het verschil duidelijk voelbaar, zodra de badkamer fris en opgeruimd is. Maak de vloer volledig leeg, maak plankjes of badkamermeubels leeg en maak de badkamer indien nodig schoon.

Sfeer & Charme
Om echt tot rust te komen, is een prettige sfeer met wat charme gewenst. Om de badkamer op te frissen en te vernieuwen, de volgende tips:
 • Creëer sfeerverlichting
 • Schaf een nieuw badkamer-kleed aan
 • Schaf een passend nieuw douche-gordijn aan
 • Verf de radiator
 • Maak een nieuw gordijn of schaf deze aan.
 • Gebruik enkele spiegeltegeltjes voor een speels effect.
 • Waterproof tegel-stickers, enkele verpreid over de badkamer.
 • Wees creatief maar subtiel, door te verfrissen en te vernieuwen.

Slaapkamer & Badkamer: Rustgevend en Fris.

Indien de slaapkamer en badkamer fris en sfeervol zijn, wordt een rustgevend effect gecreëerd, die van groot belang is. Iedere dag is het eerste wat je ziet de slaapkamer, gevolgd door de badkamer. Iedere avond is het laatste dat je ziet de badkamer, gevolgd door de slaapkamer. Belangrijke momenten van de dag, waarbij rust en sfeer gewenst is. Investeren in rust, is de moeite waard. Maak van de slaapkamer & de badkamer een prioriteit.
© 2007 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiegels in huisSpiegels in huisWas vroeger de spiegel nog slechts boven het fonteintje in het toilet of boven de wastafel in de badkamer, inmiddels is…
Wat kost een badkamer?Een nieuwe badkamer is samen met een nieuwe keuken de populairste verbouwingen aan een eigen huis. Voor de meeste mensen…
Feng Shui, licht en kleurLicht is energie in een van zijn duidelijkste vormen. En wat we als kleur ervaren is eveneens licht. Feng Shui beschouwt…
Interieur: RoomwitInterieur: RoomwitHet is jaren oubollig geweest en sinds we het strakke wit net iets té wit vinden, zijn de varianten op wit in de mode. I…

IKEA veroverde de wereldIKEA veroverde de wereldIKEA is het bekendste woonwarenhuis wereldwijd met een miljardenomzet in meer dan veertig landen. De weldoordachte succe…
Hoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenHoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenEen kindvriendelijk interieur en kindveilig huis zijn belangrijk als er een kindje op komst of in huis is. Maak uw huis…
Alex (41 artikelen)
Laatste update: 22-11-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.