Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis Een overmaat van vocht in huis is zowel schadelijk voor je spullen als ook voor je gezondheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid of vochtige muren kan bovendien schimmelvorming optreden. Schimmels kun je herkennen aan groene, bruinachtige of zwarte vlekken op de muur of voorwerpen. Wat kun je doen tegen een vochtprobleem in de woning?

Schade aan je woning en je spullen

Een vochtprobleem binnenshuis kan schade opleveren aan je woning en wat zich daarin bevindt. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken of schimmel op foto's en schilderijen, aan houten voorwerpen die door het vocht gaan uitzetten ('gaan werken') of zelfs aan zwammen aan muren of plafonds. Houtwerk kan kromtrekken, scheuren of rotten. Verf kan afbladderen. Het behang kan loskomen van de muur. Je treft misschien zilvervisjes of pissebedden in huis aan. Soms is sprake van roestvorming op ijzeren voorwerpen zoals scharnieren van deuren. In ernstige gevallen wordt zelfs de bouwconstructie aangetast.

Schade aan je gezondheid

Een hoge relatieve luchtvochtigheid levert een algemeen gevoel van onbehagen op. Schimmel op de muur en/of op voorwerpen is niet alleen een smerig gezicht, maar het inademen van de schimmelsporen is slecht voor je gezondheid.

Vooral mensen met een verminderde weerstand of problemen met de luchtwegen hebben daar last van. Maar ook normaal gezonde mensen kunnen dan last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn of benauwdheid.

Ook wie last heeft van allergische verschijnselen kan extra last krijgen bij een slecht binnenklimaat door te veel vocht in huis. Bedenk dat huisstofmijten en andere vervelende organismen extra goed gedijen in een vochtige omgeving.

Eerst op zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem

Om het vochtprobleem op te lossen, is het, om te beginnen, van belang dat je de oorzaak of oorzaken kent. Dat is niet gemakkelijk, omdat een bepaald vochtprobleem door verschillende factoren kan worden veroorzaakt.

Als je eenmaal hebt achterhaald hoe het komt dat het in huis vochtig is, kun je inschatten of je de oorzaak kunt verhelpen of dat je alleen de gevolgen van het probleem zoveel mogelijk kunt tegengaan. Maar eerst probeer je dus te achterhalen waar al dat ongewenste vocht vandaan komt.

Oplossingen voor het vochtprobleem

Net zoals er verschillende oorzaken zijn, zijn er ook verschillende oplossingen.

De oorzaak wegnemen

Soms ligt het voor de hand dat je het probleem verhelpt, door de oorzaak weg te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld als er sprake is van een bepaalde lekkage of als je tot nu toe te weinig hebt geventileerd of gelucht.

De gevolgen van het probleem bestrijden

In andere gevallen is het moeilijk of onmogelijk om de oorzaak weg te nemen, in die gevallen kunnen de gevolgen worden bestreden. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische luchtontvochtiger die de overmaat van vocht aan een bepaalde ruimte onttrekt. Of eventueel aan vochtabsorberende korrels.

Elektrische luchtontvochtigers

Elektrische luchtontvochtigers werken doeltreffend . Daarmee is het goed mogelijk om het percentage vocht in de kelder, bijkeuken, woonkamer, slaapkamer of zolder omlaag te krijgen tot een comfortabel niveau. Het aan de lucht onttrokken water komt terecht in een reservoir dat je af en toe moet legen. Doorgaans kun je het niveau van de ontvochtiging instellen. Op een laag niveau duurt het ontvochtigen langer, maar dan werkt het apparaat fluisterstil. Op een hoog niveau wordt sneller het gewenste resultaat bereikt, maar hoor je in een overigens stille kamer, een wat duidelijker, zij het nog altijd zacht gebrom van de motor.

Vocht absorberende korrels

In kleinere ruimten waar geen plaats is voor een elektrische luchtontvochtiger kun je eventueel denken aan 'vochtvreters' op basis van een vocht opnemende korrel. Vocht absorberende kristallen worden bijvoorbeeld gemaakt van calciumchloride of silicagel. Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen, want bij inwendig gebruik zijn die korrels gevaarlijk voor de gezondheid.

Het probleem maskeren

Er zijn mensen die het te veel werk vinden om te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak van het probleem is, vooral als ze van plan zijn om de woning te verkopen.

Als je een huis wilt kopen, is het daarom verstandig om eerst te onderzoeken of er misschien sprake is van een gemaskeerd vochtprobleem. De huiseigenaar heeft dan gemakshalve gekozen voor een cosmetische 'oplossingen' zoals een nieuw behang of verfje of een plastic lambrisering om het probleem aan het oog te onttrekken.

Het echte probleem blijft dan echter bestaan en als de nieuwe bewoner van het huis, kom je deze schijnoplossingen vroeg of laat tegen. De verf gaat blazen vertonen of bladderen en het behang laat dan los en/of gaat schimmelen. Of je ruikt de muffe geur van schimmel achter de kunststoffen lambrisering.

De herstelkosten van een niet effectief aangepakt probleem vallen doorgaans stukken hoger uit dan wanneer de oorzaak zo snel mogelijk na de ontdekking ervan wordt aangepakt. In sommige gevallen kun je de vorige eigenaar van het huis met succes aanspreken op het feit dat deze jou het vochtprobleem niet heeft gemeld, maar bedenk wel dat jij als koper van het huis een eigen onderzoeksplicht hebt.

Als potentiële koper van een woning is het niet altijd mogelijk om nog voor het kopen te achterhalen of er sprake is van een serieus vochtprobleem. Daarom kan het verstandig zijn een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren. Dat beperkt zich doorgaans tot een zogenaamde visuele inspectie. Voor een dergelijk bouwkundig onderzoek is wel de medewerking van de potentiële verkoper van het huis nodig. Als deze dat weigert, geeft dat je een indicatie dat hij iets te verbergen kan hebben.

Als je de oorzaak van het vochtprobleem niet kunt ontdekken

Ben je zelf eigenaar van een woning met een vochtprobleem van onbekende herkomst? Dan kan het zinvol zijn om een bouwkundige in te schakelen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en deskundig advies te krijgen over mogelijke oplossingen. Uiteindelijk is dat goedkoper dan de ene tevergeefse behandeling na de andere om het vocht te bestrijden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen en nadelen spouwmuurisolatieVoordelen en nadelen spouwmuurisolatieEr zijn steeds meer mensen die nadenken over het isoleren van hun spouwmuur. Velen twijfelen vanwege verhalen over vocht…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…
Ventileren en vocht bestrijdenEen van de belangrijkste dingen in je huis is ventileren en vocht bestrijden. Niet genoeg ventileren en een vochtig huis…
Vochtproblemen in huis, wat doe je er aan?Vocht in je huis kan schade aanbrengen aan je huis, meubelen en je eigen gezondheid en dat van je huisgenoten. Er kan on…

Keuze voor een verhuisbedrijf en eventueel verhuisserviceKeuze voor een verhuisbedrijf en eventueel verhuisserviceDagelijks verhuizen heel wat mensen naar een andere plek in hetzelfde land of in een ander land. De één heeft meer spull…
Zelf verhuizen: voorbereiding en uitvoeringZelf verhuizen: voorbereiding en uitvoeringVerhuizen is voor de meeste mensen niet iets wat regelmatig voorkomt, en als er dan een verhuizing op de planning staat…
Bronnen en referenties
  • Vocht en schimmel in woningen; GGD Midden Nederland http://www.ggdmn.nl/themas/milieu-en-gezondheid/vocht-en-schimmel-in-woningen.html
  • Luchtvochtigheid in huis; Consumentenbond; http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/luchtbevochtigers-luchtontvochtigers-luchtreinigers/extra/luchtvochtigheid-in-huis/
  • Technische richtlijnen voor een kwaliteitsonderzoek: Wonen Vlaanderen; https://www.wonenvlaanderen.be/uploads/documentenbank/0c547a88539b2583e011640bab76a51e.pdf?ht=1
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 19-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.