Zelf verhuizen: voorbereiding en uitvoering

Zelf verhuizen: voorbereiding en uitvoering Verhuizen is voor de meeste mensen niet iets wat regelmatig voorkomt, en als er dan een verhuizing op de planning staat is het handig als er gebruik gemaakt kan worden van een aantal verhuistips. Handige verhuistips kunnen inzicht geven in zaken waar zo niet direct bij stil gestaan zal worden, en bovenal zijn de verhuistips ook nog eens praktisch. Met de verhuistips bij de hand zal de verhuizing goed voorbereid kunnen worden en zal de definitieve verhuizing op rolletjes verlopen.

Voorbereiding op de verhuizing

Een van de eerste verhuistips is een goede voorbereiding, en die goede voorbereiding bestaat onder meer uit het regelen van vervoer voor de verhuisdag zelf.
  • Je moet tijdig bekijken hoe groot de verhuiswagen moet zijn die gehuurd gaat worden en wie de verhuiswagen gaat besturen.
  • Het regelen van verhuisdozen en ander materiaal dat nodig is om de goederen in te pakken en te kunnen vervoeren, is ook van belang.
  • Er kunnen verhuisdozen besteld worden, inpakpapier en plakband om de dozen mee dicht te maken. Denk ook een stift en eventueel stickers om op de doos te plakken.
  • Ook is het handig om na te gaan of er bij de oude of nieuwe woning hulpmiddelen nodig zijn, zoals een verhuislift.

Inpakken van de goederen

Voor het inpakken van de goederen is het verstandig om eerst het huis eens door te lopen om een inventarisatie te maken van spullen, goederen en kleding die niet meer gebruikt worden en in de toekomst ook niet meer. Een verhuizing is een goed moment om een opruiming te houden en de overbodige zaken weg te gooien of weg te brengen. Met het inpakken van de dozen kan op tijd begonnen worden, waarbij eerst de goederen kunnen worden ingepakt die op het moment niet gebruikt worden en die je tot de verhuizing ook niet nodig hebt. Bij een verhuizing in de zomer kunnen de winterkleren bijvoorbeeld al ruim van te voren worden ingepakt, omdat deze toch niet worden gebruikt. Op elke doos moet je noteren, of op de sticker die op de doos komt, voor welke ruimte de doos in het nieuwe huis bestemd is. Breekbare spullen zoals glazen en servies, moeten met inpakpapier omwikkeld worden. Op de doos kan het beste aangegeven worden dat de inhoud breekbaar is.

Het verhuispakket en de verhuisdozen

Met een verhuispakket wordt een pakket bedoeld waarin materialen zitten die gebruikt kunnen worden bij een verhuizing. Het meest bekende materiaal zijn de verhuisdozen die echt nodig zijn om goederen in te vervoeren. Voor een hele kleine verhuizing kan er nog wel gebruik worden gemaakt van lege dozen van een supermarkt, maar bij een doorsnee woning zullen er echt heel wat stevige verhuisdozen nodig zijn. Verhuisdozen zijn namelijk speciaal ontwikkeld om te kunnen gebruiken voor een verhuizing, en bij een gewone doos bestaat de kans dat deze niet sterk genoeg is of dat de bodem openklapt met alle gevolgen van dien.

Wat behoort er verder tot een verhuispakket

Naast de verhuisdozen kunnen er ook andere materialen tot het verhuispakket behoren.

Eenvoudig pakket

Een voorbeeld van een simpel verhuispakket is een pakker met daarin verhuisdozen, noppenfolie, inpakpapier en markeerstiften.

Normaal pakket

In een normaal verhuispakket worden er ook boekendozen meegeleverd, die speciaal bestemd en geschikt zijn om boeken in te vervoeren. In een gewone verhuisdoos kan maar een beperkt aantal boeken vervoerd worden door het gewicht, en dus blijft daarin veel lege ruimte over.

Uitgebreide pakket

Tot het uitgebreide pakket behoren ook hoezen die de matrassen tijdens de verhuizing kunnen beschermen, net als een bankhoes. Hierdoor blijven de bank en matras gevrijwaard van de kans om vies te worden tijdens de verhuizing.
Uiteraard is er in het uitgebreide verhuispakket ook inpakpapier te vinden, net als noppenfolie, tape en een viltstift om de dozen te kunnen markeren.

Verhuispakket kopen

Het kopen van een verhuispakket kan bijvoorbeeld bij verhuisbedrijven die deze dienst aanbieden, maar het is ook mogelijk om het verhuispakket via internet te bestellen. Er zijn meerdere bedrijven die online verhuispakketten aanbieden en er kan dan ook een keuze worden gemaakt voor het verhuispakket dat aansluit bij de wensen. De prijzen kunnen variëren en zijn onder meer afhankelijk van de inhoud van het verhuispakket. Een andere mogelijkheid is om zelf een verhuispakket samen te stellen bij bijvoorbeeld een dozenhandel, zodat men een op maat gemaakt pakket heeft.

Zelf een auto of busje huren

Bij het zelf gaan verhuizen zijn er een aantal zaken van belang, waaronder het ter beschikking hebben van een auto of busje waarmee de inboedel vervoerd kan worden. Bij het zelf gaan huren van een auto of busje voor het verhuizen van de inboedel, moeten er wel genoeg handen aanwezig zijn die kunnen helpen te verhuizen. Er moet dus een beroep worden gedaan of familie en vrienden die kunnen helpen bij het verhuizen. Als de hulp voor het verhuizen geen probleem is, kan er een inschatting gemaakt worden van de hoeveelheid goederen die verhuisd moet worden. Aan de hand daarvan kan er een geschikte auto met boedelbak of busje gehuurd worden om de spullen in te vervoeren. Als de nieuwe woning op een niet al te grote rijafstand ligt, dan is het natuurlijk goed mogelijk om vaker op en neer te rijden en kan men een kleiner busje huren. Als de nieuwe woning aan de andere kant van het land ligt, is het natuurlijk verstandiger om een grote verhuisbus of vrachtwagen te huren, zodat de hele inboedel in een keer vervoerd kan worden. In dat geval moet er wel rekening mee gehouden worden dat het gewone rijbewijs soms niet voldoende is om een grote verhuisbus of vrachtwagen mee te besturen, en dan moet er dus iemand te vinden zijn die wel het juiste rijbewijs heeft.

Verhuurbedrijven voor auto of busje

Ruim voor de daadwerkelijke verhuizing, als besloten is om zelf een auto/busje te gaan huren, is het al handig om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Een verhuurbedrijf kan beschikking hebben over uiteenlopende modellen busjes, waarbij vaak staat aangegeven wat de maximale inhoud is en welk rijbewijs ervoor vereist is. Dit aanbod kan per autoverhuurbedrijf natuurlijk verschillen en meer verschil is er in de huurprijs die voor de auto of bus betaald moet worden. Bekijk de informatie van een aantal autoverhuurbedrijven in de eigen omgeving, en selecteer alvast enkele bedrijven die voor wat betreft de prijs en de mogelijkheden interessant zijn. Het is wel raadzaam om niet te lang te wachten met reserveren, want dan kan het zo zijn dat er geen auto of busje meer beschikbaar is op de gewenste datum en moet er alsnog uitgeweken worden naar een duurder alternatief. Dus als de verhuisdatum bekend is, kan er alvast een auto of busje gereserveerd worden om te huren tijdens de verhuizing.

Verhuistips voor de verhuisdag

Het is aan te raden dat op de dag van de verhuizing als de goederen worden uitgeladen in de nieuwe woning, daar een of twee personen aanwezig zijn die alvast kunnen beginnen met het woonklaar maken van de kamers. Zodra er verhuisdozen worden afgeleverd bij de nieuwe woning, kunnen deze worden uitgepakt als er al kastruimte voor is. Ook kunnen kasten die gedemonteerd zijn direct weer gemonteerd worden. Wanneer een of twee personen in het nieuwe huis flink bezig zijn en ook weten wat waar hoort te komen, zal de woning aan het einde van de dag al bewoonbaar zijn. Hierbij moet men dan denken aan keuken, slaapkamer en woonkamer. Uiteraard zullen nog niet alle details geregeld zijn, maar het gaat erom dat men wel al weer een eigen plekje heeft met bepaalde voorzieningen en andere spullen bij de hand.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor efficiënt en snel verhuizenTips voor efficiënt en snel verhuizenVerhuizen is vaak een helse klus: het brengt spanning en chaos met zich mee. Met deze tips verloopt je verhuis veel effi…
Goedkoop verhuizen: zo doe je dat!Verhuizen kan een dure aangelegenheid worden: verhuisdozen, verhuizers, vrachtwagen en ga zo maar door. Daarnaast komt e…
Verhuisdozen, welk formaat is handig?Verhuisdozen, welk formaat is handig?Bij een verhuizing is het handig om gebruik te maken van kartonnen verhuisdozen. Door spullen in dozen in te pakken voor…
Verhuistips: tips om verhuisstress en -irritaties te voorkomVerhuizen lijkt vaak leuk, maar kan voor veel stress en irritaties zorgen. Er moet veel geregeld, gedaan en besloten wor…

Vochtproblemen in huisVochtproblemen in huisEen overmaat van vocht in huis is zowel schadelijk voor je spullen als ook voor je gezondheid. Bij een te hoge luchtvoch…
Waterpomp van wasmachineWaterpomp van wasmachineBijna dagelijks staat de wasmachine in veel huishoudens te draaien en eigenlijk kunnen we ook niet meer zonder. Maar som…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.