Een koel en aangenaam huis tijdens warme dagen met zon
Een koel en aangenaam huis is vooral belangrijk als er een hittegolf is. In de zomer kan het soms wel 36 graden of warmer worden. Niet iedereen kan echter tegen de hitte, maar er zijn een paar kunstgrepen om het huis wat langer zo koel mogelijk te houden. Een goede isolatie van het huis houdt al veel warmte buiten, maar zorgt er ook voor dat de warmte, als die eenmaal binnen is, eveneens niet gemakkelijk meer naar buiten kan. De trend om geen gordijnen op te hangen, wreekt zich tijdens die warme dagen, vooral als men geen zonneschermen, rolluiken, luxaflex of rolluiken heeft. De kunst is dan om op tijd een paar extra maatregelen te nemen.
Ramen beschermen tegen de directe zon
Een koel en aangenaam huis begint bij het beschermen van het glas van ramen en deuren tegen de felle zon. De meeste warmte komt via het glas binnen. Ook het meest geïsoleerde en modernste glas laat nog wat zonnewarmte binnen, waardoor het huis langzaam toch wat opwarmt.
Houd al aan de buitenkant de zon tegen
Het beste is een isolatie van buitenaf, dus te zorgen dat de zon helemaal niet aan de ramen kan komen. Rolluiken zijn daar prima geschikt voor, maar ook ruime zonneschermen doen hun werk goed. Wie deze mogelijkheden niet heeft, kan altijd nog binnen de gordijnen aan de zonnekant sluiten, waardoor de binnenkomende glaswarmte zich niet snel in de ruimte kan verspreiden en grotendeels tussen gordijnen en raam blijft hangen.
Door ramen en deuren overdag dicht te houden blijft het binnen in huis langer aangenaam
Zodra het overdag buiten warmer is dan binnen, kunt u het beste de ramen en deuren dicht houden. Op die manier houdt u de koelere lucht binnen en blijft de warmere lucht buiten. Zodra het ’s avonds buiten koeler wordt, kunt u alles open zetten en goed luchten. Ook de ochtendlucht is vlak voor en vlak na zonsopgang vaak nog lekker fris en koel genoeg om binnen te laten. Wel oppassen, want het wordt dan sneller warm dan u denkt.
Een koele tuin scheelt altijd een paar graden
Een onderhoudsvrije tuin die belegd is met stenen zal meer warmte afgeven aan haar omgeving dan een tuin met planten, bomen en struiken. Niet voor niets gaf men vroeger tijdens koude perioden een opgewarmde steen, gewikkeld in een handdoek, mee naar bed. Steen neemt gemakkelijk veel warmte op en geeft die heel langzaam weer af.
Zorg voor schaduw
Daarnaast geven planten, bomen en struiken ook schaduw. De zon kan er niet overal bij om de grond op te warmen. Bomen en struiken die dicht bij het huis staan, houden een deel van de dag de zon bij de muren weg, waardoor die muren niet te warm kunnen worden. Alle planten geven tevens vocht af. Vocht verdampt en onttrekt daarvoor aan de nabije omgeving de warmte die voor die verdamping nodig is. U hebt vast al eens gemerkt dat het ‘zomers in een bos veel koeler is dan op een open vlakte. Voor de tuin geldt hetzelfde. Er straalt dan ook minder warmte uit naar uw huis.
Schaduw op muren die naar het zuiden gericht zijn
Hebt u een tuin, richt die dan zo in dat er schaduw valt op de muur die op het zuiden ligt en op de ramen en deuren die u daar graag open zet. Zonneschermen zijn prima, maar een muur die koel blijft is nog beter.
Ook de ventilator geeft koelte tijdens warme dagen
Natuurlijk kan ook een ventilator verkoeling brengen. Zet de ventilator op een plaats, waar hij wel de lucht in beweging brengt, maar waar niemand “in de wind” zit. Iemand die snel transpireert kan daar snel een kou op doen. Er zijn ook grote ventilatoren voor aan het plafond, maar deze zijn niet echt mooi en niet iedereen houdt ervan.
Een verplaatsbare ventilator
Een verplaatsbare ventilator is gemakkelijker en kunt u eventueel ook ’s avonds meenemen naar de slaapkamer. Als u de ventilator ’s avonds dicht bij een raam of een deur zet, komt er bovendien wat meer koelte binnen. Ook een bak met ijsblokjes vlak voor de ventilator kan verkoeling in de ruimte brengen als de kamer tenminste niet al te groot is, zoals op de slaapkamer.
Airco
Een airco is natuurlijk ideaal voor iedereen die het kan betalen, want het is geen goedkope oplossing. Niet alleen zijn de doelmatigste apparaten duur, maar ook slurpen ze nogal wat energie. De elektriciteitsrekening loopt er flink mee op. Ook met een airco is het oppassen geblazen. Zet de airco slechts een paar graden lager dan de buitentemperatuur en niet al te laag, want dan krijgt uw eigen lichaamssysteem een klap als u even naar buiten moet. Hetzelfde geldt overigens voor de airco van de auto. Laat het verschil in temperatuur dus niet te groot worden.
Goed voor mensen met hartproblemen
Voor mensen met hartproblemen is een goed afgestelde airco ideaal. Hitte kan funest zijn voor een hart dat al problemen heeft. Niet voor niets heeft de hartafdeling van het ziekenhuis vaak een airco.
Andere mogelijkheden om het huis koel te houden
Wie alle bovenstaande mogelijkheden niet heeft, kan vaak wel wat andere, minder bekende maatregelen nemen. Gebruik gewoon de wasemkap, de ventilator van de douche of het toilet om ’s avonds en/of ’s morgens vroeg frisse lucht binnen te halen. Zet ze echter wel op tijd uit, zodat u er niet de al opgewarmde lucht mee binnentrekt.
Als u niet goed wordt van de warmte
Sommige mensen kunnen zelfs ziek worden van de warmte. Vooral ouderen en mensen die toch al wat mankeren. In dat geval kunt u verlichting krijgen van een bak koud water, waar u uw voeten tot over de enkels in zet. De lichaamstemperatuur zakt al snel naar een veel aangenamere hoogte en de patiënt voelt zich al na een kwartier een stuk beter. Wie het koude water niet kan verdragen kan het iets aanvullen met een beetje aangewarmd water, maar niet teveel, anders koelt het te weinig.
IJsblokjes op tafel houden de directe omgeving koel
IJsblokjes in een bak op tafel koelen de lucht wat extra af. Het helpt wel wat en bijvoorbeeld ook op de slaapkamer van een baby kunnen ze een tijd goed werk doen. Eenmaal gesmolten kan het water verdampen en onttrekt op die manier nog wat warmte aan de lucht van de kamer.
Veel drinken helpt de temperatuur in het lichaam op peil te houden
Zorg bij hittegolven altijd voor voldoende drinken en vocht, in welke vorm dan ook. Pas wel; op met water en sap uit de koelkast, want dat is dan vaak weer te koud. Water is prima, want het levert geen calorieën en lest de dorst uitstekend. Vruchtensappen zijn ook goed, maar van bepaalde, zoete vruchtensappen krijgt u zelfs meer dorst. Voor diabetespatiënten kunnen water, thee en koffie afgewisseld worden met een glaasje koel tomatensap.
Vergeet ook soep of hartige hapjes niet
Daarnaast moet ook het zout, dat verloren gaat bij het transpireren, op tijd aangevuld worden. Veel mensen hebben bij hitte niet veel zin in warm eten, maar een kop soep levert dan wel voldoende zout om het verlies enigszins aan te vullen. Verse groenten en vers fruit zijn goede middelen om de eetlust op peil te houden en gezond te blijven.
Uit de felle middagzon blijven
Vooral ouderen en kleine kinderen kunnen tussen 11 en 16 uur bij een dergelijke hitte het beste zoveel mogelijk uit de zon blijven. Ze verbranden sneller en drogen sneller uit. Daarnaast is de huid van jonge kinderen niet goed bestand tegen de felle zon, ook al smeert u het huidje regelmatig in met zonnecrème. Verder is het verstandig om geen overmatige lichaamsbeweging te nemen. Ga dus in een dergelijke hitte niet de tuin spitten, schoonmaken, enzovoort, maar bewaar die bezigheden liever tot de avond of doe ze in de vroege morgenuren.