6 tips om je huis koel te houden bij hitte
Tijdens de hete zomermaanden kan het bijzonder heerlijk zijn om in een fris of koel huis te vertoeven. Niets zo vervelend als een warme slaapkamer waar je moeilijk de slaap kan vatten. Of een leefruimte waar het absoluut te warm is om in te leven. Gelukkig kan iedereen enkele eenvoudige maatregelen nemen om de warmte uit je huis te houden. Deze maatregelen zijn zeker en vast niet ingrijpend. Het is vooral een kwestie van doen en blijven volhouden. Op deze manier kan je na een avondje op je terras, heerlijk nagenieten in een koel en fris huis.
Gooi je ramen en deuren 's ochtends open voor een koel huis
De laagste temperatuur wordt ’s morgens en in de voormiddag bereikt. Dit is dus de uitgelezen kans om je huis te verluchten en de koele lucht binnen te laten. Zet je ramen en deuren open vanaf zeven uur tot tien uur ‘s ochtends. Indien het een mogelijkheid is, dan doe je er goed aan om enkel de ramen en deuren langs de noordkant van je woning open te zetten. Daar komt de zon in de morgen niet en heb je dus de grootste kans op de laagste temperaturen.
Elektrische toestellen zijn een bron van warmte
Indien het mogelijk is, doe je er goed aan om al je elektrische toestellen uit te schakelen. Toestellen zoals televisies, printers enzovoort produceren immers heel wat warmte. Indien je deze elektrische apparatuur uitschakelt, dan kan je ervoor zorgen dat de temperatuur in huis daalt. Een oven aanzetten in heel uitzonderlijk warm weer is uiteraard geen goed idee en zal de temperatuur in huis enkel doen stijgen.
Bescherming van je huis tegen de zonneschijn en warmte
Start tijdig met de zon te weren uit je huis. Hiervoor kan je zonneschermen aanwenden. Ook kan je overdag alle rolluiken naar beneden laten. Op deze manier kan de zon niet binnenkomen en bijgevolg je huis niet opwarmen. Het kan ook helpen een boom te laten groeien, zodat je huis kan genieten van de schaduw van de boom. Denk dan vooral aan een bladverliezende boom die in de zomer bescherming biedt tegen de zon, en in de winter toch het zonlicht binnenlaat.
Airconditioning kan een oplossing zijn
Een airconditioner kan een heerlijk gevoel geven op bijzonder warme dagen. Nochtans kan een airconditioner ook voor verkoudheden zorgen. Sommige mensen verdragen het blazend effect niet en worden ervan heel snel verkouden. Ook het financieel plaatje van een airconditioner valt nogal duur uit. Een periode met warm weer kan dus aardig wat kosten. Indien je voor de airconditioner wat ijsblokjes zet, dan kan de frissere lucht nog beter verspreid worden. Het is dus aan te raden om te overleggen met je medebewoners of zij een airconditioner aangenaam vinden, alvorens je overgaat tot een aankoop.
Een goede isolatie van je huis is van groot belang
Een huis dient goed geïsoleerd te worden om in de winterperiode de warmte binnen te houden, maar eveneens om in de zomerperiode de warmte buiten te houden. De buitenmuur van je huis is dus verantwoordelijk om de grote temperatuurverschillen op te vangen. Zonder uitstekende isolatie is een dakappartement bij grote hitte niet aan te raden. Warmte stijgt immers naar boven en dan is het in het bovenste dakappartement zeker en vast niet aangenaam om te vertoeven (geen fris gevoel).
Alternatief: op zoek naar koelte op het platteland
Uiteraard kan je ook overwegen om tijdelijk onderdak te zoeken op het platteland. Daar is de luchtcirculatie heel wat beter omdat er minder objecten staan die de circulatie kunnen tegenhouden. In een stad heb je immers een hogere temperatuur door de straling van de gebouwen. Deze warmte wordt echter heel traag vrijgegeven, waardoor het heel lang warm blijft in de stad. Je zal dit fenomeen zeker en vast herkennen als je bij heel warm weer in een grootstad zoals Parijs of Brussel vertoeft.