6 tips om je huis koel te houden bij hitte

6 tips om je huis koel te houden bij hitte Tijdens de hete zomermaanden kan het bijzonder heerlijk zijn om in een fris of koel huis te vertoeven. Niets zo vervelend als een warme slaapkamer waar je moeilijk de slaap kan vatten. Of een leefruimte waar het absoluut te warm is om in te leven. Gelukkig kan iedereen enkele eenvoudige maatregelen nemen om de warmte uit je huis te houden. Deze maatregelen zijn zeker en vast niet ingrijpend. Het is vooral een kwestie van doen en blijven volhouden. Op deze manier kan je na een avondje op je terras, heerlijk nagenieten in een koel en fris huis.

Gooi je ramen en deuren 's ochtends open voor een koel huis

De laagste temperatuur wordt s morgens en in de voormiddag bereikt. Dit is dus de uitgelezen kans om je huis te verluchten en de koele lucht binnen te laten. Zet je ramen en deuren open vanaf zeven uur tot tien uur s ochtends. Indien het een mogelijkheid is, dan doe je er goed aan om enkel de ramen en deuren langs de noordkant van je woning open te zetten. Daar komt de zon in de morgen niet en heb je dus de grootste kans op de laagste temperaturen.

Elektrische toestellen zijn een bron van warmte

Indien het mogelijk is, doe je er goed aan om al je elektrische toestellen uit te schakelen. Toestellen zoals televisies, printers enzovoort produceren immers heel wat warmte. Indien je deze elektrische apparatuur uitschakelt, dan kan je ervoor zorgen dat de temperatuur in huis daalt. Een oven aanzetten in heel uitzonderlijk warm weer is uiteraard geen goed idee en zal de temperatuur in huis enkel doen stijgen.

Bescherming van je huis tegen de zonneschijn en warmte

Start tijdig met de zon te weren uit je huis. Hiervoor kan je zonneschermen aanwenden. Ook kan je overdag alle rolluiken naar beneden laten. Op deze manier kan de zon niet binnenkomen en bijgevolg je huis niet opwarmen. Het kan ook helpen een boom te laten groeien, zodat je huis kan genieten van de schaduw van de boom. Denk dan vooral aan een bladverliezende boom die in de zomer bescherming biedt tegen de zon, en in de winter toch het zonlicht binnenlaat.

Airconditioning kan een oplossing zijn

Een airconditioner kan een heerlijk gevoel geven op bijzonder warme dagen. Nochtans kan een airconditioner ook voor verkoudheden zorgen. Sommige mensen verdragen het blazend effect niet en worden ervan heel snel verkouden. Ook het financieel plaatje van een airconditioner valt nogal duur uit. Een periode met warm weer kan dus aardig wat kosten. Indien je voor de airconditioner wat ijsblokjes zet, dan kan de frissere lucht nog beter verspreid worden. Het is dus aan te raden om te overleggen met je medebewoners of zij een airconditioner aangenaam vinden, alvorens je overgaat tot een aankoop.

Een goede isolatie van je huis is van groot belang

Een huis dient goed geïsoleerd te worden om in de winterperiode de warmte binnen te houden, maar eveneens om in de zomerperiode de warmte buiten te houden. De buitenmuur van je huis is dus verantwoordelijk om de grote temperatuurverschillen op te vangen. Zonder uitstekende isolatie is een dakappartement bij grote hitte niet aan te raden. Warmte stijgt immers naar boven en dan is het in het bovenste dakappartement zeker en vast niet aangenaam om te vertoeven (geen fris gevoel).

Alternatief: op zoek naar koelte op het platteland

Uiteraard kan je ook overwegen om tijdelijk onderdak te zoeken op het platteland. Daar is de luchtcirculatie heel wat beter omdat er minder objecten staan die de circulatie kunnen tegenhouden. In een stad heb je immers een hogere temperatuur door de straling van de gebouwen. Deze warmte wordt echter heel traag vrijgegeven, waardoor het heel lang warm blijft in de stad. Je zal dit fenomeen zeker en vast herkennen als je bij heel warm weer in een grootstad zoals Parijs of Brussel vertoeft.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd ik mijn huis koel?In het voorjaar en in de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Het gaat met het opwarmen van het klimaat steeds be…
Airconditioning kopen: Waarop letten bij aankoop van airco?Steeds meer particulieren kiezen voor airconditioning in de eigen woning. Na airco op vakantie in Spanje, op het werk of…
Tips om het huis koel te houden tijdens warme dagenTips om het huis koel te houden tijdens warme dagenWanneer het buiten heerlijk warm weer is, hebben we vaak ook behoefte aan wat verkoeling. Helaas wordt het binnen in hui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Snelveelsparen.be, http://snelveelbesparen.be/faq/hoe-je-huis-koel-houden/, 29 juni 2015
  • Lifebyessent.be, http://lifebyessent.be/nl/zo-hou-je-het-huis-koel-op-hete-zomerdagen/, 29 juni 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 30-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.