Een huis kopen op de groei

Een huis kopen op de groei Bij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huishouden van twee personen, maar bij gezinsuitbreiding zal het appartement te klein kunnen zijn en voldoet het niet meer aan de nieuwe gezinssituatie. Een huis kopen voor een korte periode neemt de nodige risico’s met zich mee. Indien de huizenprijzen stijgen gedurende deze periode en de huizenmarkt blijft gezond, kunt u het huis waarschijnlijk met gemak weer verkopen met winst. Indien de huizenprijzen zakken of het kost een langere tijd om het huis te verkopen, dan was het achteraf gezien geen goede aankoop.

Een huis kopen die mee kan groeien

In de loop der jaren veranderen uw woonwensen. Starters hebben voldoende aan een kleine appartement met één of twee slaapkamers. Bij gezinsuitbreiding zal de behoefte bestaan om een eengezinswoning te kopen in een kinderrijke buurt. In de opvolgende levensfase krijgt het gezin meer te besteden en ontstaat de behoefte aan meer luxe. Zodra de kinderen het ouderlijk huis verlaten hebben is het moment aangebroken om weer kleiner te gaan wonen. U kunt het beste een huis kopen die geschikt is voor meerdere levensfases.

Geen appartement kopen, maar een eengezinswoning

Als starter kunt u beter geen appartement kopen, maar gelijk een huis kopen die ook nog geschikt is zodra er een gezin gesticht gaat worden. Dit klinkt echter eenvoudiger dan dat het is. Een eengezinswoning is namelijk gemiddeld duurder dan een kleine appartement. Er zijn vaak wel mogelijkheden, maar dan gaat het om huizen die nog verbouwd moeten worden. Goedkopere eengezinswoningen zijn vaak ook te verkrijgen in slechtere wijken. U kunt beter een opknapper kopen dan een huis die in een wijk staat waar u eigenlijk niet wilt wonen. Een wijk kunt u niet veranderen de woning wel.

Blijven sparen om het gewenste huis te kunnen kopen

U kunt niet sparen om een huis te kopen van spaargeld. U kunt wel een bedrag opbouwen dat u kunt gebruiken om de toekomstige hypotheek mee te verlagen. U kunt eenvoudiger een hypotheek krijgen als u een deel van het huis zelf kunt bekostigen. Indien u nog niet het huis kunt kopen waar u tientallen jaren in kunt blijven wonen, kunt u er beter eerst voor kiezen om in eerste instantie goedkoop te huren. Uitgaande van sterk stijgende huizenprijzen, kunt u beter een huis kopen als een belegging, maar dat weet niemand vooraf.

Huis kopen als een investering

Huiseigenaren hebben het huis ook gekocht als een investering. Op oudere leeftijd kan het huis verkocht worden en de overwaarde kan gebruikt worden als aanvulling op het pensioen. De kopers moeten zich echter wel realiseren dat investeringen rendement kunnen opleveren, maar het huis kan ook minder waard worden in plaats van meer.

Een huis kopen puur als investering kan een zeer slechte investering zijn. Een opknapper kopen en het huis verbouwen met als doel om winst te realiseren kan succesvol zijn, maar als de huizenprijzen sterk dalen in de periode dat u het huis in uw bezit hebt, kunnen er schulden resteren in plaats van een overwaarde.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?De waarde van uw huis wordt fiscaal niet belast. Een gerealiseerde overwaarde is belastingvrij, maar u gaat er in de toe…
Huis verkopen kort na de aankoopHuis verkopen kort na de aankoopEen aangekocht woonhuis kunt u niet op korte termijn weer verkopen en verwachten dat er geen schulden overblijven. Door…
Huis verkopen: wat te doen met overwaardeHuis verkopen: wat te doen met overwaardeWanneer u uw huis met winst verkoopt is er sprake van overwaarde. De overheid wilt dat u deze overwaarde gebruikt wannee…
Bijleenregeling bij kopen van huisBijleenregeling bij kopen van huisJe hebt met de bijleenregeling te maken als je al een eigen woning hebt en een andere woning koopt en een nieuwe hypothe…

Hypotheekrente kort vastzetten: lage maandlastenHypotheekrente kort vastzetten: lage maandlastenIedereen die een hypotheek wil afsluiten komt voor de keuze om de hypotheekrente voor langere of kortere periode vast te…
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.