InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlak

Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlak

Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlak De tuincentra bieden een steeds groter assortiment aan beplanting. Maar niet iedereen heeft zoveel buitenruimte tot zijn of haar beschikking. Ook een gevel, tuinmuur of schutting biedt echter al tal van mogelijkheden om uw eigen groene oase te realiseren. Verticaal tuinieren geeft u een groene tuin op een klein oppervlak. Maar een verticale tuin kan ook een gevel in de binnenstad een mooie groene uitstraling geven. Verticale beplanting zorgt voor een fraaie omgeving en is ook goed voor het milieu.

Wat is verticaal tuinieren?

Bij het woord verticaal tuinieren, denken we misschien in eerste instantie aan het toepassen van klimplanten over pergola's of aan gevels. Maar met verticaal tuinieren wordt iets heel anders bedoeld. Bij verticaal tuinieren wordt wel beplanting langs de gevel bedoeld, maar in dit geval is de beplanting gevat in een metalen frame. De planten staan dus niet in de volle grond en het gaat ook niet specifiek om klimplanten. Voor verticaal tuinieren worden ook een aantal andere benamingen gebruikt, namelijk:
 • Verticale beplanting
 • Verticale tuin
 • Groene gevel
 • Groene muur
 • Living Wall

Waaruit bestaat de verticale tuin?

Een verticale tuin is meestal opgebouwd uit de volgende delen:
 • Een metalen frame
 • Een PVC-laag
 • Een vetlaag (vervaardigd van polyamide) of begroeiingsmat
 • De beplanting

Bevestigen van een metalen frame bij een muur

Het metalen frame wordt aan de muur bevestigd of staat op zichzelf. In beide gevallen is er een ruimte tussen de muur en het frame. Aan het frame wordt vervolgens een PVC-sheet bevestigd. Dit maakt de totale constructie steviger en zorgt er bovendien voor dat de groene wand waterdicht wordt. Vervolgens wordt er op het PVC een vetlaag (of een begroeiingsmat) geniet. De beplanting groeit op deze vetlaag. Het vilt heeft een hoge capillaire werking, zodat de wortels van de planten van voldoende water worden voorzien. Bovendien kunnen de wortels van de planten zich goed hechten aan de vetlaag. Door aan deze constructie een speciaal watergeefsysteem toe te voegen, kan men er voor zorgen dat de planten op een eenvoudige wijze op tijd van voldoende water worden voorzien. De meeste systemen voor een verticale tuin zijn modulair opgebouwd. Elke module heeft zijn eigen voedingsbodem. De modules kunnen onbeperkt aan elkaar gekoppeld worden. De plantdichtheid van een verticale tuin is ongeveer 30 planten per vierkante meter.

Kunnen planten leven zonder aarde?

Een verticale tuin met de onderdelen zoals hierboven beschreven bevat géén aarde. Kunnen planten leven zonder aarde? Planten hebben behoefte aan water, voeding (mineralen), licht en kooldioxide (voor de fotosynthese). Als daze componenten allemaal in voldoende mate aanwezig zijn, kan een gezonde plant ontstaan. Een bodem is dus niet altijd nodig. In de natuur zijn veel voorbeelden van planten die zonder bodem groeien. Met verticaal tuinieren wordt deze levenswijze dus nagebootst.

Voordelen van verticaal tuinieren of een groene gevel

Verticale beplanting zorgt, ongeacht de plaats waar het wordt toegepast, altijd voor een prachtige aanblik. Maar daarnaast zijn er ook nog andere voordelen van verticaal tuinieren op te noemen:
 • De groene gevel werkt isolerend en verlaagt het energieverbruik
 • De groene gevel zorgt in de zomer voor schaduw en houdt de warmte buiten
 • De groene gevel heeft een geluidsisolerend effect en houdt straatlawaai buiten
 • Een verticale tuin heeft weinig onderhoud nodig
 • De constructie voor een verticale tuin is bijzonder licht en kan bijna op elke gevel worden toegepast.
 • Verticale tuinen schonen de lucht en dragen zo bij aan een gezonder milieu
 • Ook in geval van een beperkte buitenruimte kan een groene omgeving gemaakt worden
 • Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving

Verticaal tuinieren is goed voor het milieu

In dichtbevolkte en volgebouwde steden is vaak weinig groen meer te vinden. Door gebruik te maken van de kale stenen gevels en deze te "bekleden" met een groen tapijt wordt op een bijzonder fraaie, maar ook zeer efficiënte manier de lucht schoner gemaakt. De bladeren, wortels en alle micro-organismen die in de groene gevel aanwezig zijn, hebben samen een groot luchtreinigingsoppervlak. De vervuilende deeltjes worden op het vilt weer afgebroken en gemineraliseerd. Uiteindelijk eindigen ze zo als plantenvoeding.
Een groene gevel zal ook allerlei dieren aantrekken. Er komen vogels, vlinders en insecten op af.

Verticaal tuinieren in uw achtertuin of op een klein oppervlak

Het echte verticaal tuinieren is bedoeld voor het aankleden van de kale gevels in de steden. Voor het op een bijzondere wijze verfraaien van een stenen omgeving. Maar u kunt ook, in aangepast vorm, aan de slag in uw eigen achtertuin. Met onderstaande stappen kunt u van een saaie kale schutting in enkele uren de basis leggen voor een groene wand:
 • Bekleed de schutting met plastic folie
 • Bevestig hier een bevloeiingsmat tegenaan.
 • Plaats, horizontaal, een aantal extra planken (voor een schutting van 180cm kunt u volstaan met drie rijen)
 • Daarna kunnen op de planken begroeiingszakken, die gebruikt worden voor oeverbeplanting van vijverranden, bevestigd worden.
 • Nu kunnen de begroeiingszakken gevuld worden met potgrond.
 • Breng op elke horizontale rij begroeiingszakken een druppelslang aan.
 • Als laatste kan de beplanting worden aangebracht.
© 2011 - 2020 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…
Stress: Tuinieren is goed voor u!Houdt u van tuinieren? Misschien biedt u hobby u wel meer dan alleen plezier. Onderzoek heeft aangetoond dat “tuinieren…
Tuinieren op de vierkante centimeterTuinieren op de vierkante centimeterVoor wie woonachtig is in een stedelijk gebied en toch smacht naar een stukje groen in of rondom het huis, zijn er best…
Winterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de…
Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Een mooie tuin is een tuin waarin harmonie de hoofdrol speelt. Planten die bij elkaar passen qua kleur, bloei, afmeting……
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlak"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lien, 04-12-2011 14:55 #2
Ikea had een aantal maanden terug kunstof platen voor aan de muur waarmee je een verticale tuin kon maken. Helaas kon ik ze gisteren niet meer vinden bij de Ikea (Duiven)… Ik ben dus ook erg benieuwd! Mocht u iets vinden, hoor ik het ook graag.

Ger, 03-12-2011 15:03 #1
Hallo
weet iemand waar ik van die begroeiingszakken voor verticaal tuinieren kan kopen?
Bij ons in de buurt hebben de tuincentra's ze niet.
bvd Ger

Infoteur: Martina
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!