Tuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheid
Tuinieren is uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die hiernaar zijn uitgevoerd. Werken in de tuin vermindert namelijk stress, angst en depressie. Tevens verbranden mensen meer calorieën. Daarnaast zorgt het werken in de tuin voor een verlaagd risico op dementie, een hartaanval en een beroerte. In principe kan vrijwel iedereen tuinieren. Is het niet thuis mogelijk, dan is vaak elders wel een oplossing voorzien om toch in een tuin te kunnen werken.
Calorieën verbranden bij werken in de tuin
Tuinieren is goed om veel calorieën te verbranden. Dit blijkt uit een studie aan de Universiteit van Harvard die verscheen in juli 2014. De studie berekende de gemiddelde calorieën die per dertig minuten verbrand werden en vergeleek dit met andere sporten en
vrijetijdsactiviteiten. Door dertig minuten te tuinieren, verbranden mensen tussen 135 en 205 calorieën. Dat is meer dan de calorieën die bij een wandeling van dezelfde tijdsduur verbrand worden (tussen de 120 en 178, afhankelijk van de snelheid en het gewicht van de persoon).
Depressie en angst verminderen
Werken in de tuin vermindert een
depressie en
angst. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek uit november 2009 waarbij onderzoekers gedurende twaalf weken patiënten met een depressie volgden die last hadden van
stemmingswisselingen en cognitieve stoornissen. Deze patiënten mochten gedurende twaalf weken tuinieren. Na deze periode bleek dat deze patiënten significant minder depressieve symptomen hadden en daarnaast de aandachtscapaciteit verbeterd was. De resultaten van deze studie verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Research and Theory for Nursing Practice.
Eén met de natuur tijdens het tuinieren
Dankzij het tuinieren gaan mensen zich sneller aansluiten met de natuur. Mensen worden als het ware één met de natuur, waarbij het lichaam zich kan ontspannen en een pauze krijgt van de heldere lichten en het vele lawaai van de moderne wereld. Bovendien prikkelt tuinieren de zintuigen. Ruikende bloemen, zoemende
bijen en heerlijke zoete bessen. Dit doet de drukke wereld van mensen voor even vergeten.
Risico op dementie verminderen
Uit een Australisch onderzoek uit januari 2006 dat zestien jaar duurde, bleek dat dagelijks tuinieren de cognitieve functie helpt behouden bij zestigplussers. Hiervoor keek het onderzoek naar verschillende levensstijlrisicofactoren die kunnen bijdragen tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van
dementie. Dagelijks tuinieren vermindert het risico op dementie met 36 procent. Deze resultaten verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift The Medical Journal of Australia.
Risico op een hartaanval en beroerte verminderen
Het risico op een plotse aandoening of de dood door een hart- en vaatziekte (zoals een
hartaanval) of een
beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de
hersenen met lichamelijke en mentale symptomen) vermindert. Dit bleek uit een studie met meer dan één miljoen vrouwen waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Circulation in februari 2015. Uit dit onderzoek bleek tevens dat het risico op een hart- en vaataandoening en een beroerte bij een gematigde inspanning kleiner is dan bij een zware inspanning.
Stress verminderen
Tuinieren vermindert
stress. Dit blijkt uit een studie uit juni 2010 waarvan de resultaten verschenen in Journal of Health Psychology. De onderzoekers lieten de helft van de deelnemers van een onderzoek gedurende dertig minuten tuinieren. De algemene stemming verbeterde en het hoge cortisolgehalte daalde wanneer de deelnemers gewoon maar op de grond gingen zitten en zich vuil maakten. Bij dit wetenschappelijk onderzoek is effectief bewezen dat de stresswaarden verminderden bij het tuinieren.
Conclusie: Goed voor de mentale en fysieke gezondheid
Tuinieren is een heel eenvoudige hobby waarvoor mensen geen professionele tuinman of tuinvrouw moeten zijn. Vrijwel iedereen is in staat om zijn tuin te onderhouden. Niet iedereen beschikt over een tuin, maar dan is het mogelijk om een andere tuin te onderhouden, bijvoorbeeld van de ouders of kinderen. Indien dit niet mogelijk is, is zelfs een therapeutische start met planten in de veranda of vensterbank mogelijk.