Parasols en andere terrasoverkappingen

Parasols en andere terrasoverkappingen Als de lente- en aansluitend de zomerzon in aantocht is, worden de tuinsets uit de garage gehaald, schoongemaakt en klaargezet voor de heerlijke zon waar we zolang op gewacht hebben. Maar die lekkere zon kan voor het lichaam desastreuze gevolgen hebben, als er ons niet beschermen. Beschermen met crèmes op de huid, maar ook schaduwrijke plekken, zoals onder de parasol.

De schaduwplek

Bij het ene terras zit standaard een schaduwrijke plek, maar bij een terras in een open ruimte kan de zon de hele dag zijn verwarmende werking toepassen. Dat wil ook meteen zeggen dat een schaduwrijke plek gewenst of misschien noodzakelijk is. Immers, de aarde opwarmen is een, maar de huid van de mens kan er flinke schade door oplopen.
Wat zijn zoal de mogelijkheden en trends.

Eenarmige/-benige parasol

De bekendste zijn de parasols op de voet, meestal van aluminium of hout. In het midden van de parasol (vierkant of rond) het mechanisme om de pararol open te zetten onder op een verzwaarde voet. Over het algemeen is de voet tegenwoordig voorzien van een wiel, zodat er niet meer gesjouwd hoeft te worden.
De parasol met het mechanisme aan de zijkant en waar de parasol een tuinset kan overkappen, zonder in het midden met de hinderlijke voet te zitten, zie je steeds meer. Zo ook, de parasol waar het mechanisme aan de muur wordt bevestigd en vandaar uit geopend wordt. Nadeel is bij deze parasol dat er niet veel gevarieerd kan worden met de plaats van zonwering. Een klein beetje met de zon meedraaien is de enige mogelijkheid. Wel handig dat de bekende verzwaarde voet niet meer irritant aanwezig is.

Al deze parasols zijn in de meest uiteenlopende kleuren en prints te koop. Vaak bijpassend bij de kussens van de tuinset, maar een contrasterende kleur kan ook prima werken. De min of meer lichtgevende zijn nieuw, maar zeer trendy. De materialen zijn behandeld en kunnen een flinke regenbui prima hebben. In de zomer hoeven er niet op het laatste moment allerlei hoezen te voorschijn te komen als er een regenwolk voorbij komt.

Er zjn overigens al vele modellen met licht te koop. Zo kan er 's avonds met de parasol open en het licht aan (meestal een soort spots) ook nog een boekje buiten gelezen worden.

Partytent

De partytent, zoals deze genoemd wordt, is van kunststof, aluminium, of (giet)ijzer en over het frame wordt een hoes gespannen die de bovenkant van het terras en desgewenst ook zijkanten kan afdekken. Vaak zijn de (giet)ijzeren modellen vast bevestigd op de grond en kunnen de kunststof of aluminium modellen eenvoudig uit elkaar gehaald worden voor een volgende zomerperiode. Door het meerdere keren in en uit elkaar halen, zal een dergelijke partytent niet vele zomers mee kunnen. Over het algemeen zijn deze tenten dan ook beduidend goedkoper dan de (giet)ijzeren frames.

Waren de hoezen voorheen in een beperkt aantal kleuren te koop, inmiddels is dat uitgebreid met hoezen die een streepje of andere eenvoudige print hebben. Als je de zijkanten afgedekt wilt hebben, dan zijn deze er ook met doorzichtig kunststof (lijkt dan op een raam van een tent). De variëteit aan print is wel beduidend kleiner als die van de parasols.

Luifel

De luifel kan de zon uit het huis houden, maar kan ook prima bevestigd worden aan een andere wand. Ook hiervoor geldt wel dat het terras dan een vaste plaats heeft, maar met een stevige breedte en uitval, kan een volledige tuinset vaak prima overkapt worden. Dit zijn vaak dikkere/stevige materialen die vele jaren mee kunnen. Het kostenplaatje is daar ook wel naar.

Ligstoel met parasol

De ligstoel met een vast gemonteerde parasol aan de achterkant van de stoel, haalt meestal niet de hele zon weg, maar wel die van het gezicht en een deel van het bovenlijf. Prima om dus een boek mee te lezen, maar het gedeelte wat in de zon komt moet dan alsnog stevig ingesmeerd worden. Het materiaal van het kussen van de ligstoel loopt dan door in de parasol. Handig voor bijvoorbeeld op het strand.

Tenslotte

Daar waar de vakman iets moet komen monteren altijd met een levertijd van minimaal enkele weken rekening houden.

Voor ieder budget is een zonwering voor in de tuin te koop, maar soms is een grotere investering toch goedkoper als je kijkt naar de levensduur. Belangrijkste is wel dat er een goede zonwering is. Verbrande huid of erger kan met een overkapping zo eenvoudig voorkomen worden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost terrasoverkapping?Wat kost terrasoverkapping?Een terrasoverkapping als zonwering of buitenverblijf, kan je zelf maken, maar ook kant en klaar bestellen. Er zijn terr…
Partytenten: soorten en matenPartytenten, iedereen heeft er wel eens één gezien of in een partytent gestaan. Partytenten zijn een veel gebruikte oplo…
Overdek je tuin: terrasoverkappingOverdek je tuin: terrasoverkappingNou, een hele tuin overdekken gaat wel wat ver. Maar een kleiner stukje van je tuin overkappen kan gelukkig wel en dat b…
De kleine tuin op zín mooistDe kleine tuin op zín mooistBij een huis met een kleine tuin wordt de tuin vaak ďvergetenĒ. Vergeten in de zin van de aankleding, er een lekkere ple…

Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Natuurtuin met een verhaal: een bloemweideNatuurtuin met een verhaal: een bloemweideEen natuurrijke tuin is een klein natuurgebiedje aan huis, waar wilde planten, vogels, natuurmensen en andere beestjes z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.