Dromen van een gazon zonder onkruid

De meeste gazons hebben van tijd tot tijd last van onkruid. En ook al zijn tuiniers toleranter geworden tegenover soorten die niet te sterk woekeren, het kan toch handig zijn om ongewenst onkruid tot een minimum te beperken. Een gazon maaien, voeden en bevochtigen kan hierbij vast en zeker wonderen doen.

Geef onkruid geen kans

Tussen mei en oktober zou je wekelijks je gras moeten maaien. Door regelmatig de bladeren van onkruid weg te maaien, vertraagt u de groei. Houd het gras ongeveer 2 cm tot 4 cm lang, geef het de kans gezond te groeien en voorkom dat onkruid kale plekken koloniseert. Als paardenbloemen en boterbloemen zaden dragen, knip deze dan af en verzamel ze in een plastic zak om uitzaaiingen te voorkomen. Laat na het maaien wat fijn maaisel achter op het gras voor de structuur van de bodem. Geef uw grasmat ook voedingsstoffen: volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig. Een andere manier om het gazon te voeden is het mengen van gelijke delen scherp gezeefd zand en gezeefde tuingrond. Neem ongeveer 1,5 kilo per vierkante meter en borstel dit met een harde bezem in het gazon. Het gazon zal aangeven wanneer het voeding nodig heeft door te verkleuren en te stoppen met groeien. Uw gazon heeft voeding nodig indien je in het maaiseizoen niet meer wekelijks kunt maaien. Probeer mesten in volle zomer te voorkomen door voldoende te mesten in het voorjaar en het najaar en steeds in vochtige periodes. Tenslotte moet je voorkomen dat je gazon in de volle zomer gaat uitdrogen. Probeer er voor te zorgen dat het gras om de twee dagen water krijgt. Indien het niet op tijd regent, kan je dan ook best de gazon sproeien. Indien mogelijk gebruik je hier regenwater voor.

Onkruid verwijderen

Regelmatig maaien zal distels en weide-boterbloemen dusdanig verzwakken dat uiteindelijk de meeste zullen sterven. Ook paardenbloemen, zuring en kruipende boterbloemen zullen verzwakken door regelmatig te maaien, maar het grootste deel zal met de hand verwijderd moeten worden. Een sterke, smalle schoffel is het beste gereedschap voor het wieden. Kies een schoffel die geschikt is voor het bodemtype: bij zware klei kan tuingereedschap verbuigen, dus kies solide gereedschap. In zandgrond kunt u een lange, dubbelgetande greep gebruiken om de wortels van het onkruid los te maken. Weegbree en madeliefjes liggen plat in het gras, maaien helpt hiervoor dus zeker niet. Probeer ze met de hand te verwijderen. Klaver en ereprijs moeten in een vroeg stadium met een onkruidbestrijdingsmiddel worden behandeld. Wanneer ze de kans krijgen volledig door te groeien, zijn ze nog erg moeilijk te verwijderen.

Behandeling van mos

Om kale plekken in uw gazon te voorkomen, haalt u de oorzaak van het mos weg, in plaats van het mos zelf aan te pakken. Veerachtige, kruipende mossen geven aan dat er te veel schaduw op het gazon valt of dat de afwatering slecht is. Probeer dus in eerste instantie een oplossing te vinden om schaduw te voorkomen of de afwatering te verbeteren. Daarna probeer je het mos te verwijderen. Werk hierbij met een hark de dode wortels, los mos en de toplaag van het gazon om. Maak de grond luchtig door met een hooivork of greep gaten te prikken en beweeg de vork heen en weer om de grond te breken. Geef de gazon in het voorjaar en de herfst voeding. Dien de gazonmest toe volgens de voorschriften van de fabrikant. Als er na twee dagen geen regen is gevallen, besproeit u het gazon grondig. Geef het gazon een toeslag van compleet verteerde compost, tuinaarde of leem en zand ( neem meer zand voor de meer kleiige bodems ). Hierdoor wordt de groei van nieuwe wortels gestimuleerd en zullen kleine gaten gevuld worden. Tevens verbetert de afwatering en de mate waarin het gazon water kan vasthouden. Welke toeslag u ook kiest, neem ongeveer 1,5 kilo per vierkante meter en borstel het met een stevige bezem uit over het gras. Als u vermoedt dat de grond zuur en droog is, kunt u de pH-waarde meten. Als de zuurgraad lager is dan pH 5,5 brengt u ongeveer 50 gram dolomietkalk per vierkante meter aan. Dolomietkalk werkt langzamer dan andere kalk. Dien het in de herfst of in het voorjaar toe. Als al het andere tot niets leidt, probeer dan zand dat een mosbestrijder bevat en hark vervolgens het dode mos weg. Maak de grond los op de kale plekken die ontstaan en zaai hierin graszaad of leg plaggen.

Bruine plekken behandelen

Onregelmatige of ronde plekken kunnen brandplekken zijn, veroorzaakt door lekkende brandstof of olie van de maaier of door een hond die op het gras heeft geplast. U zaait dan de aangetaste plekken opnieuw in. Bij open plekken die zich uitbreiden en een bepaalde aantrekkingskracht hebben op vogels, is het waarschijnlijk dat de grond vol zit met emelten, de larven van langpootmuggen, die graswortels eten. Dit heeft meestal als oorzaak dat de grond onvoldoende afwatert. Je kan de larven dan verdrinken met een overdaad aan water en de vogels het opruimwerk laten doen. De meest voorkomende oorzaak van open plekken is de droogte. Voor een snelle aanpak belucht u de grond en besproeit u het gazon grondig. Heksenkringen kan je herkennen aan de witte of lichtroze wolachtige schimmel aan de rand van een geelbruine vlek. Het beluchten van de grond en afzien van het toedienen van stikstofrijke mest verminderd de kans op infectie. Verwijder het aangetaste deel van het gazon tot een diepte van ongeveer 30 cm. Breng nieuwe grond aan en zaai de plaats opnieuw in of leg plaggen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Wanneer en hoe leg je een nieuw gazon aan?Een gazon aanleggen is niet bijzonder moeilijk, maar het is ook geen kinderspel. Je moet rekening houden met een aantal…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Een gazon aanleggenEen gazon aanleggenIn het begin van het voorjaar is de ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Een mooi gazon is een aanwinst voor je…
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…

Je eigen compost makenComposteren heeft een vergelijkbaar effect op het milieu als verbranding. Maar natuurlijk levert het ook een nuttig prod…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.