Tuingereedschap voor alle soorten tuinwerk

Tuingereedschap voor alle soorten tuinwerk Werken in de tuin gaat het gemakkelijkst als daarbij gebruik gemaakt wordt van het juiste gereedschap. Er is veel op dit gebied verkrijgbaar en van wisselende kwaliteit. Koop altijd kwalitatief goed gereedschap, dan kan het bij een eenmalige aanschaf blijven. Goed onderhoud bevordert de levensduur van het tuingereedschap en verhoogt ook het werkplezier. Wat voor tuin u ook bezit, groot of klein, u zult altijd moeten beschikken over een uitgebreide set tuingereedschap. Of dat nu gaat om handgereedschap, gereedschap voor het bewerken van de grond of voor het snoei- en knipwerk in de tuin. Het moet allemaal aanwezig zijn.

Handgereedschap voor het verrichten van tuinwerk

Handgereedschap is per stuk te koop, maar wordt ook vaak als set verkocht. Een set bestaat dan meestal uit een handschep, handhark en handcultivator. Het kleine handgereedschap is onmisbaar voor het fijne werk. Maar werk als het even kan met groot gereedschap. Dit is beter voor uw lichaamshouding en u verzet ook meer werk in dezelfde tijd.

Bollenplanter

Natuurlijk kunt u met een handschep bloembollen planten in de tuin. Maar met de automatische bollenplanter wordt het werk wel een stuk eenvoudiger. De grond kan tot de gewenste diepte worden weggehaald, waarna de bol op zijn plaats gelegd kan worden. Vervolgens kan met één druk op de bollenplanter de verwijderde aarde weer in het plantgat gegooid worden. Op de bollenplanter staat ook een centimeter-indeling. Zo kunt u eenvoudig voor elke bol de gewenste diepte bepalen.

Voegenkrabber

De bestrating hoeft niet al te netjes te zijn en deze mag eigenlijk wel een natuurlijke uitstraling hebben. Hier en daar wat mos tussen de tegels, laat zien dat de tand des tijd over de tuin is gegaan. En daar is niets mis mee. Toch mag een voegenkrabber niet aan de basisuitrusting van het tuingereedschap ontbreken. Eenmaal in het jaar, bij voorkeur in het voorjaar, is het aan te raden om de bestrating even een flinke opknapbeurt te geven. De tuin ziet er dan het hele tuinseizoen weer strak uit en eventuele zaden die in de voegen waren gekomen krijgen zo geen kans om te kiemen.

Tuinzakmes

Ook een zakmes is handig om altijd bij de hand te hebben. Een dergelijk klein en handzaam zakmes is handig voor enkele vaak voorkomende klussen. Denk aan tal van snoeiwerkzaamheden of even snel iets doorsnijden. De betere zakmessen zijn inklapbaar en vergrendel baar.

Gereedschap voor alle soorten grondbewerking

Bij gereedschap voor grondbewerking is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Met kwalitatief goed gereedschap kunt u jaren doen. Met goed en regelmatig onderhoud blijft het gereedschap prima functioneren. Bij de keuze van het juiste gereedschap moet u rekening houden met uw eigen lichaamslengte en met de grondsoort waarop u tuiniert.

Cultivator

Een cultivator kan niet vaak genoeg uit de schuur gepakt worden. Met dit handige gereedschap wordt de bovenste grondlaag luchtig gemaakt. De drie tanden van een cultivator zijn aan beide zijden geslepen en snijden zo gemakkelijk door de grond. Een open bovenlaag van de grond is belangrijk voor de toevoer van licht, lucht en water.

Mestvork of riek

Mestvork, riek, greep of compostvork: het zijn allemaal aanduidingen voor één en hetzelfde gereedschap. Een brede vork, met dunne afgeronde tanden maken de riek een ideaal gereedschap om grof materiaal te verplaatsen. Denk daarbij aan compost, afgevallen blad of mest.

Schoffels en hakken

Schoffels en hakken worden gebruikt voor het verwijderen van onkruid. Wie tuiniert op lichte grond (zand of veen) kan gemakkelijk aan de slag met een schoffel. Met een schoffel werkt u voorwaarts. Met een hak wordt achterwaarts gewerkt. Hierbij wordt meer kracht gebruikt en dit is nodig bij het onkruid wieden op zware grond als klei.

Spade

Kies bij de aanschaf van een spade een exemplaar dat goed past bij uw lichaamslengte. In de betere tuincentra zijn spades te koop met verschillende steellengtes. De juiste steellengte zorgt voor een prettige werkhouding en maakt ook dat het werk beter uitgevoerd kan worden. Sommige spades zijn voorzien van zogenaamde steps, die aan de bovenkant van het blad zitten. Zo staat u tijdens het werken met de spa op een plat vlak en wordt de zool van de schoen of laars niet beschadigd door de scherpe rand van het blad.

Spitvork

Een spitvork is ideaal om de grond te spitten, maar hij kan juist ook heel goed gebruikt worden om de grond te beluchten. Hier en daar de grond omwoelen zodat er weer meer lucht in de bodem komt. Door bij het verplanten van een struik of vaste plant gebruik te maken van een spitvork, i.p.v. een spade, blijven er nog haarwortels van de wortelkluit in tact. Dit bevordert het aanslaan van de betreffende plant op zijn nieuwe plek. Met een spade steekt u immers gelijk alle wortels door.

Tuinhark

Een goede scherpe tuinhark kan elke grond goed los maken. De gebogen tanden zijn zowel aan de voor- als aan de achterkant geslepen, waardoor dubbel werk wordt verricht. De bladbreedte c.q. het aantal tanden bepaalt de werkbreedte. Met een brede tand wordt meer werk verzet in één keer. Maar een tuinhark met een smallere tand kan juist ook weer erg handig zijn om tussen de planten door te kunnen harken.

Tuingereedschap voor snoeien en knippen

Snoeien van bomen en struiken is een jaarlijks terugkerende tuinklus. Sommige struiken moeten zelfs meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hagen of vorm snoei. Het is dus van groot belang dat u beschikt over het juiste snoei gereedschap. Zorg ook altijd dat de snoeischaar schoon en scherp is.

Verschillende soorten snoeischaren

Aambeeldsnoeischaar

Een aambeeld snoeischaar heeft twee verschillende vlakken aan de schaar: één snijvlak en één stomp vlak. Het stompe vlak wordt het aambeeld genoemd en daaraan dankt deze schaar dus zijn naam. Bij het afsnoeien van takken wordt dus maar van één kant door de tak gesneden. Het aambeeld houdt aan de andere kant de tak alleen maar tegen. Snoeien met een aambeeld schaar vraagt dus duidelijk meer kracht, omdat maar vanaf één kant gesneden wordt.

Snavelbeksnoeischaar

De werking van de snavelbek of schaar snoeischaar is te vergelijken met een schaar. Vanaf twee kanten snijden de snijvlakken van de snavelbek snoeischaar over elkaar heen. De betreffende tak wordt vanaf twee kanten doorgeknipt. Dat is gelijk het grote verschil met de aambeeld snoeischaar. Dit type snoeischaar maakt het snoeiwerk lichter.

Fasesnoeischaar

Als laatste is daar de fase snoeischaar, die in meerdere stappen een tak door midden snoeit. Doordat de fase snoeischaar het werk in stappen uitvoert, is het werken met deze schaar veel lichter. Er hoeft veel minder kracht gezet te worden, het lijkt wel of de schaar iets van het werk zelf overneemt. U zult versteld staan van de tak dikte, die dit type schaar kan snoeien. Het mes van deze fase snoeischaar is overigens vergelijkbaar met een aambeeld snoeischaar, maar door trapsgewijs door de tak te gaan, werkt dit type schaar toch heel licht en gemakkelijk. Ook bij dikke takken dus.

Verschillende soorten scharen

Heggenscharen

Heggenscharen zijn de beste scharen voor het onderhoud van de kleinere hagen en struiken. Met een heggenschaar is het goed en overzichtelijk werken. De lange scharen hebben een redelijk groot bereik. Als de scharen goed scherp zijn, dan ontstaat een mooi snijvlak met weinig wonden. Zo kan de struik of haag zich ook weer goed herstellen.

Buxusschaar

De Buxusscharen zijn lichtgewicht scharen met kleine messen. Ze zijn beter geschikt voor het knippen van de Buxus dan de normale heggenschaar. Het fijne blad van de Buxus krijgt met het gebruik van een speciale Buxusschaar minder verwondingen. Bovendien kan met een kleinere schaar beter gewerkt worden op de vaak kleine oppervlakten. Ook figuur snoei is met deze speciale schaar beter uit te voeren.

Bloemenschaar

Een tuin met veel bloemen vraagt om regelmatig knipwerk. Het gaat hier dan op licht knipwerk, meestal het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Het knippen van niet verhouten takken dus. Dit knipwerk wordt bij uitstek gedaan met een zogenaamde bloemenschaar. Bloemenscharen zijn kleine schaartjes, vaak in de vorm van een echt schaar met twee kleine en fijne snijvlakken. Maar ook mini snoeischaren met een aambeeld-snijvlak bestaan. Bloemenscharen worden ook vaak gebruikt om even een bosje bloemen uit de tuin te plukken.

Takkenschaar

De takkenschaar is geschikt voor het wegknippen van de dikkere takken. De meeste takkenscharen kunnen takken met een diameter tot 4 cm goed en scherp doorknippen. Veel takkenscharen zijn uitgevoerd met een telescoopstang. Zo kunnen de wat hogere takken, zonder een trap er bij te hoeven halen, toch eenvoudig verwijderd worden.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de functie van tuingereedschap?Wat is de functie van tuingereedschap?Het onderhoud van de tuin gaat een stuk gemakkelijker met behulp van goed tuingereedschap. Goed gereedschap gaat lang me…
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…
Tuingereedschap, let op garantie!Tuingereedschap is niet in één maat of merk verkrijgbaar, er zijn diverse maten en merken. Je kunt kiezen uit bijvoorbee…
Handig tuingereedschapHandig tuingereedschapEen mooie tuin gaat er niet komen als je tenminste als je de tuin zelf aanpakt niet beschikt over het juiste tuinger…

Grondonderzoek in de tuin: op welke grond tuinier je?Grondonderzoek in de tuin: op welke grond tuinier je?Wie aan het tuinieren slaat, zal al snel merken dat de ene plant het veel beter doet dan de ander. Dit heeft uiteraard m…
Schadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijandenSchadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijandenIedereen die in het bezit is van een tuin, heeft het al vast eens meegemaakt: een op het oog gezonde plant wordt van het…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.