Lang bloeiende vaste planten

Lang bloeiende vaste planten Planten die lang in bloei blijven staan, of na een eerste bloei later nog een keer gaan bloeien, zijn bij veel mensen erg gewild. Ze geven soms wel maanden lang kleur aan de border. Vanwege de grote prestatie die deze planten moeten leveren is het vaak wel noodzakelijk om te zorgen voor voldoende mest en water.

Lang bloeiende vaste planten


AgastacheAgastache

Agastache of Dropplant

Een vaste plant die in het voorjaar weer opkomt en al snel een meter hoog is. Er zijn verschillende soorten met bloemen in de kleuren wit, paars en blauw. De plant bloeit van juli t/m september. Agastache is een plant die veel insecten trekt. De blaadjes van de plant zijn lichtgroen van kleur en zijn behaard. Het is een plant voor een plek in de volle zon en een vochtige grond, waaruit het water wel goed wegloopt. De plant is redelijk winterhard.

Oenothera macrocarpa of Teunisbloem

Deze vaste plant (foto zie boven) wordt maar 15 cm hoog en 50 cm breed. De stengels kruipen over de grond. De plant bloeit zeer langdurig vanaf de lente tot in de herfst met veel goudgele bloemen. Het blad is lancetvormig en heeft veel weg van het blad van een wilg. De plant houdt van een plek in de volle zon en is goed winterhard.

Ceanothus concha

Deze vaste plant is groenblijvend in de winter en bloeit langdurig met mooie blauwe bloemen in trosjes. Het blad is donkergroen en glanzend. De struik staat graag in de zon op een beschutte plek in grond die water doorlaat. De plant is matig winterhard, bij temperaturen onder de -10 graden Celsius moet de plant beschermd worden tegen vorst. Ceanothus kan meer dan twee meter hoog worden, je kunt snoeien om de hoogte te beperken.

Alcea ficifolia of Stokroos

Deze plant is eigenlijk tweejarig, maar kan bij op tijd terugsnoeien na de bloei en bij het geven van voldoende voeding langer leven. Bovendien is het een plant die zichzelf uitzaait in de tuin. Alcea ficifolia staat graag op een beschutte, zonnige open plek in de tuin in humusrijke goede tuingrond die goed waterdoorlatend is. De plant kan 1.74 m hoog worden en kan dus wel wat steun gebruiken als hij niet helemaal beschut staat. De plant bloeit langdurig in allerlei kleuren van juni t/m oktober. Houd bij het planten een aantal aan van 7 per vierkante meter.

Salvia microphylla of Salie

Deze vaste plant wordt 1,25 m hoog en breed en is wintergroen. Het blad is lichtgroen van kleur en is behaard. Het blad geeft geur af als het gekneusd wordt. Salvia bloeit met rode bloemen van de zomer tot in de herfst. De plant kan in de volle zon en halfschaduw staan en is matig winterhard.

Nepeta faassenii of Kattenkruid

Een zeer langdurig bloeiende plant, zeker als je hem na de eerste bloei tot net boven de grond terugsnoeit. De plant gaat dan voor een tweede keer bloeien. Al met al kunnen er van begin zomer tot in het najaar bloemen aan de vaste plant zitten. Nepeta is er in verschillende soorten met bloemen in de kleuren wit, lila, paars en blauw. De plant trekt vlinders en bijen en wordt ongeveer 50 cm hoog en breed. Nepeta houdt van een zonnige plek en stelt weinig eisen aan de grond.

Geranium riversleaianum ‘Russell Prichard’

Deze Geraniumsoort is een goede bodembedekker, die ongeveer 30 cm hoog wordt en uiteindelijk 1 m breed kan worden. De plant bloeit in de zomer met lila/rode bloemen. Het blad is grijs/groen van kleur en is gelobd en getand. Deze Geraniumsoort is goed winterhard en staat graag op een plek in de volle zon of in halfschaduw.

Bemesten van vaste planten is belangrijk. Vooral soorten die vanaf de lente weer helemaal moeten beginnen met groeien en langdurig bloeien kunnen wel flink wat voeding gebruiken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Herfstbloeiende plantenHerfstbloeiende plantenDe dagen worden weer korter, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind waait flink, het is weer herfst. De zomerb…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…

Het tuinmeubel seizoen in aantochtHet tuinmeubel seizoen in aantochtHet seizoen waar de tuinmeubelen in beeld komen, is weer in aantocht. De vroege lente geeft zo nu en dan al aanleiding,…
Guerrilla gardening - Illegaal tuinierenGuerrilla gardening - Illegaal tuinierenEen troosteloos plekje in de stad? Alles wat je nodig hebt, is zaad, een schepje en een hoop enthousiasme. Trek stiekem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • www.plantnu.nl
  • Boek: welke plant waar?
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.