Het tuinmeubel seizoen in aantocht
Het seizoen waar de tuinmeubelen in beeld komen, is weer in aantocht. De vroege lente geeft zo nu en dan al aanleiding, maar feitelijk wachten we allemaal op de heerlijke lange avonden dat we in luie stoelen buiten kunnen vertoeven. Voor iedere smaak is er wel een tuinset en het mooie is dat er ook in iedere prijsklasse wel iets te koop is.
Stijl en ruimte
Het begint met de stijl die je aanspreekt en de ruimte die je er voor hebt. Als je de tuinmeubelen aan laat sluiten bij de tuin krijg je een mooi geheel. Het aansluiten kan in verschillende stijlen, maar de robuust aangelegde tuin zal beter gedijen met een strakke of robuuste tuinset dan bij een smeedijzeren tuinsetje met gekrulde tekeningen in het smeedijzer. Dit laatste zie je dan weer eerder terug in bijvoorbeeld een Engelse rozentuin. Gelukkig moet niets, want je bepaald het helemaal zelf, maar doe ideeën op tijdens beurzen, in tuincentra, aangelegde tuinen in het land of op internet.
Van binnen naar buiten
De hoeveelheid in design, materialen en kleuren maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig kan je met je kussens in de stoelen de kleur van binnen weer naar buiten doortrekken. Zo loopt je woonkamer als het ware van binnenuit door naar buiten. Als het geheel meer rust uit moet stralen, zijn het rustige off wit, beige en naturelkleuren weer zeer geschikt.
Duurzaamheden
Steigerhout
De duurzaamheid is zeer verschillend. Bijvoorbeeld steigerhout ziet er heel robuust uit, maar het kan – als het onbehandeld blijft – binnen enkele seizoenen volledig uit elkaar vallen. Ieder seizoen behandelen voorkomt dit, maar het brengt dus werk met zich mee. Beitsen of lakken, het kan allemaal. Als je dit er voor over hebt, kan je voor relatief weinig geld een mooie set kopen.
Hardhout
Anders ligt dit bij hardhout (wel eco i.v.m. ontbossing), dit vergrijst weliswaar, maar blijft vele jaren mooi, ook als je het niet behandeld. De prijs van hardhouten meubelen ligt over het algemeen dan ook een stuk hoger. Ook hardhout ziet er robuust uit, maar deze meubelen zie je vaker ook in kleinere tuinsetjes. Niet zelden in combinatie met stoelen van een gevlochten kunststof. Het voordeel is dat dit hout ook prima in verschillende stijlen stoelen te vermaken is.
Kunststof
Kunststof is in de bekende ‘plastic stapel stoelen’ volledig op zijn retour. In de sportkantine zie je nog wel eens dit soort stoelen op het terrasje, maar dan heb je het wel gehad. Als extra wat stoeltjes opgestapeld in de schuur, blijft overigens wel handig. Altijd ideaal als je meer bezoek hebt, dan stoelen. Wit, groen en blauw zijn de kleuren die je nog het meeste ziet.
De luxere kunststofstoelen met kussens zie je nog wel voldoende. Makkelijk schoon te maken en het gaat jaren mee. Deze complete sets zie je ook nog wel eens in dieprood of zwart. De bijbehorende kussens hebben meestal een stofje waar de kleur van de stoel ook in zit. Zo maak je ook wat mooier de match tussen stoel en kussen. Sommige mensen vinden deze stoelen oubollig, maar nog steeds zijn deze stoelen, zeker de luxere met verschillende rugstanden, populair.
Gevlochten kunststof is weer een ander verhaal, dit zit ook zonder kussen prima (veert mee). Het gevlochten materiaal is er te koop van breed tot heel smal. Het is verwerkt in loungebanken, luie stoelen of de eetkamerstoelen die aan een glazen of houten tafel geschoven worden.
Metaal
Metaal is een minder populair materiaal. Het is zwaar, kan roesten en is meestal niet in de rustieke lounge banken en stoelen te verkrijgen. Maar in een wilde tuin of rozentuin is een metalen setje van enkele stoelen met een lieflijk metalen tafeltje nog steeds een plaatje. De setjes zie je ook in de traditionele prieeltjes.
Vormen
Tafels
Rond is uit… zo simpel is het. Als je een ronde rafel met stoelen wil, moet je even zoeken. Hier en daar vind je nog wel eens glazen modellen, maar als je hout wil, wordt het wel heel lastig. Zowel de tafels met stoelen als de loungesets, het meeste is vierkant of rechthoekig van vorm.
Bron: Stux, Pixabay Stoelen
De meeste stoelen worden gemaakt met meerdere rugstanden en zo kan een ‘gewone’ tuinstoel plots ook een ligstoel worden. De loungesets kennen lange diepe stoelen en banken met dikke luxe kussens. Niet altijd even ideaal als je klein van stuk bent. Wil je lekker onderuit hangen, dan zijn deze stoelen wel bij uitstek geschikt.
Aankleding
De meeste sets kun je verder ‘aankleden’ met een bijpassende parasol, maar de kachel voor buiten is ook bijna niet meer weg te denken. Verder zijn er prachtige boeddha beelden, kaarsensets in windlichten en mooie buitenlampen. Binnen wordt zo dus ook buiten.
Kosten
Alles kost geld, maar er zitten grote prijsverschillen in sets. Zo is er al een complete loungeset van zo’n 500,00 euro, maar kan oplopen tot zo’n 4.000,00 euro en alles wat er tussen zit. Materiaal is een, maar zeker ook de exclusiviteit van het design maakt een set duurder.
Een goede voorbereiding voorkomt de miskoop en als je goed zoekt, tref je ook nog wel eens een setje in de aanbieding.