Het tuinmeubel seizoen in aantocht

Het tuinmeubel seizoen in aantocht Het seizoen waar de tuinmeubelen in beeld komen, is weer in aantocht. De vroege lente geeft zo nu en dan al aanleiding, maar feitelijk wachten we allemaal op de heerlijke lange avonden dat we in luie stoelen buiten kunnen vertoeven. Voor iedere smaak is er wel een tuinset en het mooie is dat er ook in iedere prijsklasse wel iets te koop is.

Stijl en ruimte

Het begint met de stijl die je aanspreekt en de ruimte die je er voor hebt. Als je de tuinmeubelen aan laat sluiten bij de tuin krijg je een mooi geheel. Het aansluiten kan in verschillende stijlen, maar de robuust aangelegde tuin zal beter gedijen met een strakke of robuuste tuinset dan bij een smeedijzeren tuinsetje met gekrulde tekeningen in het smeedijzer. Dit laatste zie je dan weer eerder terug in bijvoorbeeld een Engelse rozentuin. Gelukkig moet niets, want je bepaald het helemaal zelf, maar doe ideeën op tijdens beurzen, in tuincentra, aangelegde tuinen in het land of op internet.

Van binnen naar buiten

De hoeveelheid in design, materialen en kleuren maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig kan je met je kussens in de stoelen de kleur van binnen weer naar buiten doortrekken. Zo loopt je woonkamer als het ware van binnenuit door naar buiten. Als het geheel meer rust uit moet stralen, zijn het rustige off wit, beige en naturelkleuren weer zeer geschikt.

Duurzaamheden

Steigerhout

De duurzaamheid is zeer verschillend. Bijvoorbeeld steigerhout ziet er heel robuust uit, maar het kan – als het onbehandeld blijft – binnen enkele seizoenen volledig uit elkaar vallen. Ieder seizoen behandelen voorkomt dit, maar het brengt dus werk met zich mee. Beitsen of lakken, het kan allemaal. Als je dit er voor over hebt, kan je voor relatief weinig geld een mooie set kopen.

Hardhout

Anders ligt dit bij hardhout (wel eco i.v.m. ontbossing), dit vergrijst weliswaar, maar blijft vele jaren mooi, ook als je het niet behandeld. De prijs van hardhouten meubelen ligt over het algemeen dan ook een stuk hoger. Ook hardhout ziet er robuust uit, maar deze meubelen zie je vaker ook in kleinere tuinsetjes. Niet zelden in combinatie met stoelen van een gevlochten kunststof. Het voordeel is dat dit hout ook prima in verschillende stijlen stoelen te vermaken is.

Kunststof

Kunststof is in de bekende ‘plastic stapel stoelen’ volledig op zijn retour. In de sportkantine zie je nog wel eens dit soort stoelen op het terrasje, maar dan heb je het wel gehad. Als extra wat stoeltjes opgestapeld in de schuur, blijft overigens wel handig. Altijd ideaal als je meer bezoek hebt, dan stoelen. Wit, groen en blauw zijn de kleuren die je nog het meeste ziet.

De luxere kunststofstoelen met kussens zie je nog wel voldoende. Makkelijk schoon te maken en het gaat jaren mee. Deze complete sets zie je ook nog wel eens in dieprood of zwart. De bijbehorende kussens hebben meestal een stofje waar de kleur van de stoel ook in zit. Zo maak je ook wat mooier de match tussen stoel en kussen. Sommige mensen vinden deze stoelen oubollig, maar nog steeds zijn deze stoelen, zeker de luxere met verschillende rugstanden, populair.

Gevlochten kunststof is weer een ander verhaal, dit zit ook zonder kussen prima (veert mee). Het gevlochten materiaal is er te koop van breed tot heel smal. Het is verwerkt in loungebanken, luie stoelen of de eetkamerstoelen die aan een glazen of houten tafel geschoven worden.

Metaal

Metaal is een minder populair materiaal. Het is zwaar, kan roesten en is meestal niet in de rustieke lounge banken en stoelen te verkrijgen. Maar in een wilde tuin of rozentuin is een metalen setje van enkele stoelen met een lieflijk metalen tafeltje nog steeds een plaatje. De setjes zie je ook in de traditionele prieeltjes.

Vormen

Tafels

Rond is uit… zo simpel is het. Als je een ronde rafel met stoelen wil, moet je even zoeken. Hier en daar vind je nog wel eens glazen modellen, maar als je hout wil, wordt het wel heel lastig. Zowel de tafels met stoelen als de loungesets, het meeste is vierkant of rechthoekig van vorm.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Stoelen
De meeste stoelen worden gemaakt met meerdere rugstanden en zo kan een ‘gewone’ tuinstoel plots ook een ligstoel worden. De loungesets kennen lange diepe stoelen en banken met dikke luxe kussens. Niet altijd even ideaal als je klein van stuk bent. Wil je lekker onderuit hangen, dan zijn deze stoelen wel bij uitstek geschikt.

Aankleding

De meeste sets kun je verder ‘aankleden’ met een bijpassende parasol, maar de kachel voor buiten is ook bijna niet meer weg te denken. Verder zijn er prachtige boeddha beelden, kaarsensets in windlichten en mooie buitenlampen. Binnen wordt zo dus ook buiten.

Kosten

Alles kost geld, maar er zitten grote prijsverschillen in sets. Zo is er al een complete loungeset van zo’n 500,00 euro, maar kan oplopen tot zo’n 4.000,00 euro en alles wat er tussen zit. Materiaal is een, maar zeker ook de exclusiviteit van het design maakt een set duurder.

Een goede voorbereiding voorkomt de miskoop en als je goed zoekt, tref je ook nog wel eens een setje in de aanbieding.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
(Tuin)meubelen van steigerhout(Tuin)meubelen van steigerhoutIn of uit de mode, feit is dat we de grof steigerhouten meubelen nog in grote getallen in de verschillende winkels, tuin…
Steigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhouten meubelen voor binnen en buitenSteigerhout verovert in een rap tempo onze tuin en ons huis. Steeds meer tuinen bevatten wel één of meer producten van s…
Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?In de tuin zitten is het prettigst als je een goede tuinset of loungeset hebt. Er zijn veel verschillende soorten tuinse…
Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen zijn de laatste jaren in populariteit gedaald maar nog steeds te vinden in vele tuinen. De meeste…

Kruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidKruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidZaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten all…
Lang bloeiende vaste plantenLang bloeiende vaste plantenPlanten die lang in bloei blijven staan, of na een eerste bloei later nog een keer gaan bloeien, zijn bij veel mensen er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.