Agastache of dropplant: standplaats, bloei, snoei

Agastache of dropplant: standplaats, bloei, snoei Agastache of dropplant is een vaste plant, die in kleine en grote tuinen past. De plant verliest in de winter zijn blad, de stengels kunnen nog blijven staan. De zaadjes die nog aan de stengels zitten trekken veel vogeltjes naar de tuin. Agastache is een plant, die zichzelf uitzaait. De plant ruikt sterk naar drop als de bladeren gekneusd worden. Er zijn veel verschillende soorten te koop met bloemen in de kleuren wit, blauw en paars. Deze vaste plant kan goed middenin of achterin een border geplaatst worden en heeft maar weinig verzorging nodig. Het is een echte zon liefhebber die graag in wat vochtige grond staat. In die ideale omstandigheden zal de plant het prima doen.

Agastache of Dropplant: standplaats, bloei, snoei


Agastache

Agastache wordt ook wel dropplant genoemd, hij dankt zijn naam aan de geur die de bladeren afgeven als je erover wrijft of als de plant gekneusd wordt. De plant is winterhard en verliest in de winter zijn blad. Er zijn verschillende soorten Agastache verkrijgbaar, die 0.50 tot 1.50 m hoog worden. Het blad is licht groen van kleur, de stengels zijn behaard en hebben een hoekige vorm. De plant staat mooi in een border, je kunt zelf een kleur uitkiezen die er mooi bij past.

Standplaats - Waar staat Agastache graag?

De plant houdt van een plek in de volle zon. De plant doet het het best in vochtige grond, maar die moet wel waterdoorlatend zijn. Als de grond vaak erg droog is zal de plant eerder ziekten krijgen. Hij is dan bijvoorbeeld bevattelijk voor meeldauw. Water geven is dan aan te raden, maar zorg dat het niet op de bladeren komt.

Bloei

Agastache krijgt langgerekte bloemen in de kleuren wit, paars of blauw. De plant bloeit langdurig van juli t/m september. De plant trekt veel dieren aan, de bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen, en in het najaar komen kleine vogeltjes de zaadjes uit de gedroogde bloemen pikken.

Hoe vermeerder je Agastache?

Je kunt een oude plant scheuren en daarna herplanten. Ook kun je in de zomer de plant stekken. Agastache zaait zichzelf ook flink uit. In het voorjaar zie je her en der in de tuin kleine plantjes verschijnen. Ze zijn gemakkelijk over te planten naar een plek van jouw keuze. Heb je genoeg plantjes, dan zijn ze eenvoudig uit te trekken.

Snoei Agastache

Je kunt de afgestorven stengels met bloemen aan de plant laten zitten gedurende de winter. Het beschermt de plant tegen vorst. Niet alle soorten zijn goed winterhard. Het is dan ook vaak verstandig om de wortels te beschermen door ze af te dekken. In het voorjaar kun je de oude stengels afknippen vlak boven de grond. De plant loopt vanzelf weer uit met mooi lichtgroen loof en bereikt dan al snel de uiteindelijke lengte van de plant.

Wat kun je met het blad van de plant doen?

Het blad van Agastache is geschikt en lekker voor consumptie. Je kunt het gebruiken in salades of op varkensvlees. Ook kun je er thee van trekken.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dropplant of anijshyssopOver Agastache foeniculum. De Nederlandse namen Dropplant, anijshyssop en de Latijnse naam Agastache foeniculum (venkel)…
Lang bloeiende vaste plantenLang bloeiende vaste plantenPlanten die lang in bloei blijven staan, of na een eerste bloei later nog een keer gaan bloeien, zijn bij veel mensen er…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
De geneeskracht van anijshyssopDe geneeskracht van anijshyssopAnijshyssop behoort tot de muntfamilie en wordt 60 centimeter tot 1 meter 50 hoog. Het is een meerjarige plant die in de…

Wateroverlast in de tuinWateroverlast komt de laatste jaren steeds vaker voor. Dit komt doordat door klimaatverandering de intensiteit en freque…
Leycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria is een vaste plant, die veel te bieden heeft.Vaste planten zijn een aanwinst in de tuin. Vaak sterven ze af…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • www.plantnu.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.