Kruidenteelt: Kervel - Bieslook - Koriander - Dille

Kruidenteelt: Kervel - Bieslook - Koriander - Dille Zaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten allemaal dat ze goed zijn voor de gezondheid. Als men ze thuis zelf kunt telen wordt er veel meer gebruik van gemaakt.

Kervel

Omschrijving

Kervel is een van de belangrijkste kruiden. Het is een goede vervanger van peterselie, maar smaakt veel fijner. Kervel is de basis voor de Franse kookkunst 'au fines herbes' en vormt het hoofdbestanddeel van een fantastische soep. Het smaakt verrukkelijk in salades, is bijna onmisbaar in een goede omelet en neemt een vooraanstaande plaats in menig edele saus. Het moet op het laatste moment aan gekookte gerechten worden toegevoegd opdat de heerlijke smaak geheel behouden blijft.

Bodem

Kervel groeit op iedere grondsoort behalve zware klei en doordrenkte grond. 's Zomers heeft het wat schaduw nodig, maar 's winters mag de plant in het volle daglicht staan. Een ideale plaats is dus de halfschaduw van een bladverliezende boom.

Teelt en verzorging

In het voorjaar zaaien voor gebruik in de zomer, en in de zomer voor gebruik in de herfst en winter. Veel kervelliefhebbers zaaien een aantal malen gedurende het voorjaar en de zomer. Daar kervel niet kan worden overgeplant moet men het meteen op de definitieve plaats zaaien, in gaatjes die 25 centimeter uit elkaar liggen; later dunt men de planten uit op 20 cm. Vanaf dat moment zal het zichzelf telkens uitzaaien. Men kan het ook binnenshuis verbouwen.

Oogsten

Zes tot acht weken na het zaaien kan men oogsten. Knip de blaadjes met een schaar af voor de plant bloeit. Kervel is moeilijk te drogen, omdat het een constante lage temperatuur nodig heeft, maar gelukkig kan men kervel het hele jaar door vers eten.

Bieslook

Omschrijving

Bieslook vormt kleine uitjes en is evenals gewone uien lid van de familie der lelieachtigen, het zijn echter de bladeren en niet de bollen, die worden gegeten. Het is een vaste plant, makkelijk te verbouwen en men kan telkens weer de grasachtige bladeren afsnijden.

Bodem

Bieslook groeit onder de meeste omstandigheden wel redelijk, maar zal het beste doen op goede, humusrijke grond op een warme, schaduwrijke plaats. Het is ook goed binnenshuis te telen

Teelt en verzorging

Men kan in het voorjaar zaaien, maarbieslook boekt vlugger en beter resultaat als men van zaailingen of volwassen planten uitgaat. Scheur de planten en plant de delen uit. Hiervoor zijn voorjaar en zomer de beste tijd. Daar de planten vochtig gehouden moeten worden is het verstandig een plekje in de buurt van een vijver of een kraan te kiezen. De planten sterven 's winters af, maar men kan er voor wintergebruik een paar binnenshuis op de vensterbank zetten. Ongeveer om de drie jaar moeten ze opgraven worden en in nieuwe aarde gezet worden.

Oogsten

Ongeveer 5 weken na het zaaien kan er geoogst worden. Snijd het 'gras' vanaf ongeveer 5 centimeter boven de grond af wanneer men het nodig heeft. Er kan regelmatig geoogst worden zonder de plant schade te doen, want bieslook is (als lelieachtige) een eenzaadlobbige plant. Het afknippen van de toppen van de bladeren heeft hierbij geen enkele invloed op het groeipunt beneden. Hoe meer u snijdt, hoe beter ze zullen groeien.

Koriander

Omschrijving

Laat u niet afschrikken door de onaangename geur van koriander, want het zaad is een heel belangrijk ingrediënt bij het koken. Het is essentieel in Indische gerechten, en men kan de zaden in zijn geheel of gekneusd gebruiken in bijvoorbeeld vulsels voor pompoenen, tomaten of paprika's. Als men korianderzaad met suiker bedekt kan het in eigengemaakte marmelade gebruikt worden of als snoepjes aan de kinderen gegeven worden.

Bodem

Een rijke grond zal koriander het best bevallen. Het heeft tevens een zonnig, goed gedraineerd plaatsje nodig.

Teelt en verzorging

Zaaien in het late voorjaar in gaatjes die 30 centimeter uit elkaar liggen: indien nodig kan men later wat uitdunnen. De planten zullen waarschijnlijk 60 centimeter of hoger worden.

Oogsten

Wanneer het zaad bruin begint te worden, de bladeren bij de grond afsnijden en ophangen om te drogen. Als de zaden goed droog zijn, kan men ze 'dorsen' en dan in jampotten bewaren. Gebruik nooit gedeeltelijk gedroogd korianderzaad - het smaakt erg bitter.

Dille

Omschrijving

De zaden van dille zijn iets slaapverwekkend en smaken veel sterker dan de gedroogde bladeren. Ze werden vanouds gebruikt voor (zoet)zure augurken. Het blad heeft niet het wat bittere smaakje van de zaden: en past goed bij vis of kip.

Bodem

Dille bloeit op vrijwel elke goed gedraineerde grond. De plant heeft zon nodig, maar pas op dat hij niet uitdroogt.

Teelt en verzorging

Zaai in het voorjaar bovenop een klaargemaakt bed en druk de zaden iets de grond in. Zaai een paar keer gedurende voorjaar en zomer, dan heeft men voortdurend verse dille ter beschikking. Uitdunnen op 20 cm in rijen die op 30 cm van elkaar liggen. Als men ze voldoende water geeft zullen de planten snel groeien en veel blad produceren alvorens te gaan bloeien. Venkel is een slechte buurman voor dille, omdat er dan vaak kruisbestuivingen plaats vinden.

Oogsten

Men kan beginnen te oogsten wanneer de plant 20 cm groot is en de oogst kan doorgaan tot in de late herfst. Bladeren om te drogen kan men het beste snijden vlak voordat de plant gaat bloeien. Als men zaden wilt hebben voor gebruik in azijngerechten, moet men oogsten wanneer zowel zaad als bloemen op de schermen te zien zijn. Laat zaden die men wil gebruiken als vers kruid of om volgend jaar uit te zaaien, liever op de plant zitten tot ze bruin worden. Droog de zaadhoofden alvorens te dorsen. De droogtemperatuur mag niet boven de 36°C uitkomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Je eigen moestuin: DilleJe eigen moestuin: DilleDille is een kruid dat eigenlijk niet in je eigen moestuin mag ontbreken. Het is een kruid dat gemakkelijk te zaaien en…

Planten met zilverkleurig of grijsgroen bladPlanten met zilverkleurig of grijsgroen bladZilverkleurige of grijsgroene planten geven een mooie afwisseling in een fleurige bloemenborder. Het is een mooie scheid…
Kruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidKruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidZaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten all…
Bronnen en referenties
  • Het grote tuin-, kook- en kruidenboek (dr. oetker) - ISBN: 90 6407 122 5
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.