Kruidenteelt: Kappertjes - Basilicum - Laurier - Anijs

Kruidenteelt: Kappertjes - Basilicum - Laurier - Anijs Zaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten allemaal dat ze goed zijn voor de gezondheid. Als men ze thuis zelf kan telen wordt er veel meer gebruik van gemaakt.

Kappertjes

Omschrijving

Van dit kruid worden de bloemknoppen een paar uur nadat ze geplukt zijn in azijn gezet. Zo ontstaan kappertjes. Ze zijn erg smakelijk in rijstgerechten, salades, vulsels voor gevogelte en in sauzen voor vlees of zeevis. Kappertjes komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en zijn in ons klimaat nogal lastig te telen. (Oost-Indische kers is wellicht een bruikbare vervanger hier.)

Bodem

Een arme droge grond in de volle zon is het beste; ook een helling is bijzonder geschikt voor de teelt van kappertjes

Teelt en verzorging

In subtropische streken worden kappertjes door stekken of door middel van scheuten vermeerderd. Na het planten mot u de struik wat water geven om goed en snel 'aan te slaan'; daarna is water geven vrijwel niet meer nodig. Kappertjes kunnen met succes in een rotstuintje worden verbouwd door het zaad gemengd met wat zand in spleten tussen de rotsen te laten vallen. Voor de teelt onder glas verdient een goed gedrainde, zandige grond de voorkeur. Plant de stekken in het vroege voorjaar. Het is ook een leuke plant voor in de vensterbank, maar het is onwaarschijnlijk dat hij dan voldoende bloemknoppen zal vormen om in de keuken van enig nut te zijn.

Oogsten

Pluk de bloemknoppen zodra ze volledig ontwikkeld zijn. Laat ze een paar uur in het donker liggen alvorens ze in het zuur te leggen.

Basilicum

Omschrijving

In koele streken moet basilicum ieder jaar gezaaid worden, omdat het niet tegen vorst kan. In warmere streken kunt u het als meerjarig gewas telen, door het in de herfst terug te snoeien, waarna het in het voorjaar weer ontspruit. Basilicum kunt u ook in bakken binnenshuis telen.
Basilicumblaadjes hebben een sterke smaak en zullen, als er veel van gebruikt wordt, zelfs knoflook overheersen. In Frankrijk leggen koks dikwijls basilicumbladeren in de olijfolie die ze voor het aanmaken van salades gebruiken.

Bodem

Basilicum heeft droge, lichte, goed gedraineerde grond nodig. Het beste is een zonnig maar beschut plekje.

Teelt en verzorging

Zaai binnenshuis in de vroege zomer. Wacht tot de grond warm is voordat de jonge planten uitgezet worden; zet ze 20 centimeter uiteen in rijen die 30 centimeter uit elkaar liggen. Geef de planten veel water, om de bladeren vlezig te houden.

Oogsten

Pluk de bladeren zodra ze gaan omkrullen en gebruik ze vers. Snijd de planten in de nazomer of vroege herfst in hun geheel af en droog ze. Basilicum heeft langer tijd nodig om te drogen dan de meeste andere kruiden.

Laurier

Omschrijving

Laurier kan op veel manieren in de keuken gebruikt worden. Omdat het een altijd groene plant is, is bewaren geen probleem. Men kan altijd versgedroogde bladeren bij de hand hebben voor haringen in het zuur, stamppot, gestoofde groente, soepen, enz.

Bodem en klimaat

Laurier gedijt op iedere gemiddelde grond. Het heeft graag wat zon maar moet tegen hevige wind beschermd worden. Laurier kan niet tegen vorst; in koudere streken moet men het telen in bakken die 's winters binnen kunnen gezet worden. Af en toe hebben de planten wat compost en wat beendermeel of ander fosfaatrijk materiaal nodig.

Teelt en verzorging

Men kan een jonge boom kopen en in de winter planten, of harde stekken of halfrijpe scheuten gebruiken om te stekken.

Oogsten

Men kan het hele jaar door verse blaadjes plukken, die voor gebruik gedroogd moeten worden. Droog ze in lagen op een warme, schaduwrijke plaats, nooit in de volle zon. Als de blaadjes gaan omkrullen drukt men ze plat met een stuk karton. Na een droogperiode van ongeveer twee weken kan men ze verder in luchtdichte potten bewaren. Glazen potten zijn hiervoor het meest geschikt, omdat de bladeren olie afscheiden.

Anijs

Omschrijving

Anijszaad kan worden meegebakken in brood en cakes en wordt gebruikt als 'smaakmaker' in kaas, puddingen, snoepjes en likeuren. 30 gram zaad in 300 cc brandewijn, 14 dagen in de zon laten staan, en men heeft een versterkende drank.

Bodem

Anijs houdt van een zonnig plekje in warme, goed gedraineerde grond.

Teelt en verzorging

Zaai ter plaatse in het voorjaar en dun de plantjes uit als dat nodig mocht zijn. Wees hierbij zeer voorzichtig, want de plantjes zijn fragiel. Hoe meer zon, hoe sneller het zaad rijp zal worden.

Oogsten

Oogsten wordt best gedaan in het midden van de zomer, wanneer de zaadhoofden grijsbruin zijn geworden. Snijd de stelen af, bind ze in bosjes bijeen en hang ze op om te drogen. Als ze helemaal droog zijn dorst men het zaad eruit. Bewaar wat zaad om in het volgend voorjaar te kunnen zaaien.
In ons land is het winnen van zaad vrij moeilijk. In warme, droge zomers slaagt dit wel, maar in natte koele zomers, krijgen de planten wel last van Boltrytis-rot.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: LaurierLaurier is een van oudsher bekend kruid. In het oude Griekenland werden de winnaars van de Olympische Spelen getooid met…
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Je eigen moestuin: BasilicumJe eigen moestuin: BasilicumBasilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor ee…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…

Planten met zilverkleurig of grijsgroen bladPlanten met zilverkleurig of grijsgroen bladZilverkleurige of grijsgroene planten geven een mooie afwisseling in een fleurige bloemenborder. Het is een mooie scheid…
Kruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidKruidenteelt: Tijm - Dragon - Salie - BonenkruidZaaien, verzorgen en oogsten van nuttige en lekkere keukenkruiden. Iedereen kan kruiden zelf groot brengen. We weten all…
Bronnen en referenties
  • Het grote tuin-, kook- en kruidenboek (dr. oetker) - ISBN: 90 6407 122 5
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.