Rood bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarige
Rood bloeiende planten zorgen voor een tuin die soms werkelijk in vuur en vlam staat. Met rood bedoelen we ook echt zuiver rood. Het rood waarvan je denkt dat het bijna niet kan in de tuin, zo heftig is het. Maar juist hiermee kunnen mooie combinaties worden gemaakt. Je kunt door een combinatie het rood iets afzwakken of het juist versterken. Het ene seizoen heeft meer rood bloeiende planten dan het andere, maar het hele jaar kan er wel rood in de tuin te bewonderen zijn. Als je de aanduiding voor rood in de Latijnse plantnaam herkent, dan wordt het bovendien gemakkelijk zoeken in het tuincentrum.
Rood bloeiende bomen, struiken en planten
Rood bloeiende planten in de winter
Hamamelis intermedia "Diana" (Toverhazelaar)
Hamamelis intermedia "Diana" is de meest rode vorm van alle verschillende soorten toverhazelaars. De bloemen zijn werkelijk felrood. Hierdoor is het een heel bijzondere verschijning in de wintertuin. Veel winterbloeiers zijn wit of geel, daarom is deze toverhazelaar echt de moeite waard. De kleine boom of struik bloeit in februari-maart. De toverhazelaar is goed winterhard. Geef hem een plekje in de zon of halfschaduw.
Helleborus (Kerstroos)
De
Helleborus is de winterbloeiende vaste plant bij uitstek. Er zijn heel veel verschillende variëteiten en vooral bij de Helleborus orientalis en de Helleborus hybriden vindt men ook rood bloeiende soorten. Veelal is het dan geen fel rood, maar donkerrood. Soms zijn de bloemen in één kleur, maar vaker hebben de bloemen meerdere kleurnuances.
Erica carnea (Winterheide)
Of deze winterheide ook echt onder de roodbloeiende planten gerekend kan worden, is nog maar de vraag. Erica carnea bloeit eerder roodpaars dan zuiver rood. Wie echt een roodbloeiende tuin wil hebben, moet de Erica carnea misschien maar niet aanplanten. Hoewel in de winter, tijdens de bloei, zijn er weinig andere roodbloeiende soorten. Op dat moment lijkt het roodpaars waarschijnlijk voldoende rood. De "roodste" soorten, en dat is ook al te zien in de naamgeving, zijn Erica carnea "Myretoun Ruby" en Erica carnea "Praecox Rubra".
Rood bloeiende planten in de lente
Tulipa (Tulp)
Tulpen brengen het voorjaar in de tuin. Het beste worden ze in oktober-november geplant, want dan heb je in het voorjaar prachtige bloeiende exemplaren. De Tulipa Darwin-hybriden en Tulipa hybriden hebben mooie rode soorten. Maar ook Tulipa "Carlton" (zuiver rood!) en Tulipa "Couleur Cardinal" zijn beide zeer de moeite waard. In april en mei wordt de tuin opgevrolijkt door deze statige bloemen.
Epimedium x rubrum (Elfenbloem)
Epimedium is een makkelijke plant die overal aangeplant kan worden. Een plek in de volle zon of diepe schaduw, het kan allemaal. Belangrijk is wel dat de grond vochtig is. Epimedium is een half wintergroene bodembedekker, met prachtige enigszins hartvormige bladeren. Epimedium x rubrum heeft heel fijne bloemen, rood gerand en een geel hart.
Dicentra (Gebroken hartje)
Dicentra is een opvallende voorjaarsbloeier. In heel zijn verschijningsvorm een lief en teer plantje. De Nederlandse naam Gebroken Hartje dankt hij aan de vorm van de bloemen. De bloei is van april tot in juni en daarna verdwijnt de plant. Het blad sterft na de bloei namelijk helemaal af. Dit maakt het wel lastig is om een goede plek voor deze plant te verzinnen. Dicentra formosa "Bacchanal" en Dicentra spectabilis zijn mooie rode soorten, al neigt hier het rood toch altijd wel iets naar rozerood.
Geum (Nagelkruid)
Het nagelkruid begint al in mei te bloeien en de meeste soorten gaan daar mee door tot in juli. De bloemen van Geum zijn meestal oranje, maar er zijn ook prachtige roodbloeiende exemplaren. Geum "Red Wings" en Geum "Mrs. Bradshaw" zijn hier mooie voorbeelden van. Het blad van Geum blijft ook in de winter nog mooi.
Papaver orientale "Marcus Perry" (Klaproos)
Dit is een vaste Papaver met hele mooie rode bloemen met een diep zwart hart. Echt een plant voor de volle zon en een droge grond. Naast deze vaste Papaver zijn er ook eenjarig soorten. Ook daaronder zijn roodbloeiende soorten te vinden. Wie eenmaal klaprozen in zijn tuin heeft gezaaid, ziet ze vervolgens elk voorjaar wel weer ergens spontaan verschijnen.
Rood bloeiende planten in de zomer
Cuphea ignea (Luciferplantje
Cuphea ignea is een heel bijzonder eenjarig plantje. De bloei begint, mits op tijd gezaaid, al in mei en loopt door tot oktober. De bloemen zijn als luciferstokjes en mooi rood van kleur met een kleine wit/zwarte top. Het Luciferplantje wordt ongeveer 40 cm. hoog, staat het liefst in de zon (eventueel halfschaduw kan ook) en houdt niet van een winderige plek.
Achillea millefolium (Duizendblad)
Achillea millefolium is een heel dankbare tuinplant. Het is een lange bloeier. Als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd, blijft de plant mooi en blijven er nieuwe bloemen verschijnen tot ver in september. Duizendblad doet zijn naam eer aan, met zijn ontelbare fijne bladeren die wel iets weg hebben van veertjes. De vorm van het blad en de mooie lichte kleur maakt Achillea tot een dankbare tuinplant, waar heel mooie combinaties mee te maken zijn. Achillea millefolium "Fanal", "Red Beauty" en "Red Velvet" zijn mooie rode soorten.
Astilbe (Spirea)
Astilbe is een mooie bodem bedekkende plant. Het behaarde en lancetvormige blad blijft laag en daar bovenuit komen dan de mooie bloempluimen op lange stelen. Astilbe heeft graag een plekje in de halfschaduw tot diepe schaduw. Staan ze in de zon, dan is het wel belangrijk dat de grond goed vochtig blijft.
Vooral de Astilbe Arendsii-groep heeft mooie roodbloeiende exemplaren, en dan vooral Astilbe Arendsii hybride "Fanal" en "Glut". Deze soorten worden ongeveer 75 cm. hoog. Een lagere roodbloeiende soort is Astilbe "Red Sentinal".
Lychnis chalcedonica (Brandende Liefde)
Een echte roodbloeiende vaste plant is Brandende Liefde. De bloemen zijn diep scharlakenrood en staan stevig en statig op de plant. De hoogte is ongeveer 80 cm. Een plant die wel wat wind kan hebben en dus geen extra steun nodig heeft. Het blad is enigszins behaard en eirond van vorm. Trekt wel bijen aan.
Potentilla (Ganzerik)
Potentilla atrosanguinea is een vaste plant met een vrij losse structuur. Liggende en opgaande stelen met aan het einde een kleine bloem bepalen het beeld van deze plant. Aangeplant naast planten met grote bladeren geeft de ganzerik wat lucht aan de border. Potentilla "Flamenco" en Potentilla "Gibson's Scarlett" hebben beide echt zuiver rode bloemen en worden ongeveer 50 cm. hoog. De bloeiperiode loopt van juni tot in augustus.
Rood bloeiende planten in de herfst
Euonymus alatus (Kardinaalsmuts)
Deze Kardinaalsmuts heeft in mei-juni een onopvallende bloei en neemt daarna ook een heel bescheiden plek in de tuin. Maar als de herfst zijn intrede doet, dan eist de Kardinaalsmuts ineens alle aandacht op. De werkelijk spectaculaire herfstverkleuring is echt bijzonder. De bladeren worden knalrood en zetten de hele struik in vuur en vlam. Wie ruimte heeft voor deze langzaam groeiende struik moet de aanplant beslist eens overwegen. Hij is dus niet rood bloeiend, maar heeft een rode herfstverkleuring. Maar voor wie op zoek is naar rood in zijn herfsttuin, kan bijna niet om deze kardinaalsmuts heen.
Gaultheria procumbens
Een kleine bodembedekkende struik, dat net als de hiervoor genoemde struik, tot aan de herfst vrij onopvallend is in de tuin. Maar als na de bescheiden bloei de bessen gevormd worden, dan is hij echt de moeite waard. Hij wordt in de herfst dan ook veel in de tuincentra aangeboden, omdat de rode bessen zo aantrekkelijk zijn. Het blad wordt in de herfst roodbruin. Gaultheria heeft wel graag zure grond. Voeg daarom wat tuinturf of turfmolm toe.
Lobelia
Lobelia fulgens "Queen Victoria" is een vaste plant die pas in augustus zijn eerste bloemen opent. De statige, soms wel 1,5 m. hoge bloemen, bloeien door tot in oktober. De bloemkleur is zuiver rood en ook het blad is (donker)rood. Een prachtige plant, die in de herfsttuin helemaal tot zijn recht komt. Lobelia staat, net als zijn eenjarige familieleden, graag in de volle zon.
Polygonum amplexicaule "Roseum" (Duizendknoop)
Deze Duizendknoop begint al in juli te bloeien, maar het lijkt wel of hij in de herfst nog steeds mooier wordt. De lichtrode bloemaren lijken in de herfst ook wel roder te worden. Als de vorst niet al te vroeg is, dan heeft men tot in november plezier van de bloemen. Een heel dankbare plant, waar men veel plezier van heeft. Als hij het in de tuin naar zijn zin heeft, zal hij steeds meer ruimte op gaan eisen. In de gaten houden dus!
Tropaeolum (Oost-Indische Kers)
Toch nog maar even een eenjarige genoemd. De Oost-Indische Kers begint aan het einde van de zomer pas echt goed op gang te komen en gaat tot diep in de herfst door met de bloei. Tropaeolum "Hermine Grashoff" bloeit met zuiver rode bloemen en geeft de herfsttuin een bijzonder accent. Gebruik Oost-Indische Kers als bodembedekkende plant en laat hem lekker door de andere planten heen groeien. Pluk af en toe een bloem en decoreer er een salade mee. De bloemen zijn namelijk eetbaar.
Rood in de Latijnse naamgeving
In de Latijnse naamgeving van planten is al veel terug te vinden van de kenmerken van een plant. Wie op zoek is naar rode bloemen of planten met andere rode kenmerken, kan in de naamgeving dan ook letten op één van de volgende aanduidingen:
- Atropurpurea
- Atrosanguineus
- cardinalis
- carnea
- coccinea
- purpurea
- rubellum
- rubra
- ruber
- sanguineus