De groene tuin; tuinieren met uitsluitend bladplanten
Wie liever niet te veel kleur in de tuin wil hebben kan er voor kiezen om dan juist de nadruk te leggen op de bladplanten. Met bladplanten kunnen spectaculaire resultaten worden bereikt. Er zijn vele verschillende soorten groen, waardoor mooie contrasten kunnen ontstaan. Maar ook de vele verschillen in bladvorm en bladgrootte kunnen voor spannende combinaties zorgen. De groene tuin of tuinieren met uitsluitend bladplanten kan een hele mooie en spannende tuin opleveren! Er zijn heel veel verschillende kleuren groen en dat in combinatie met de vele verschillende bladvormen die de natuur in zich heeft, levert een hele bijzondere groene tuin op.
Tuinieren met uitsluitend bladplanten
Groen is niet saai
Het lijkt een rare en ook saaie keuze om alleen maar bladplanten in de tuin op te nemen. Toch zijn er best veel tuinen waar uitsluitend getuinierd wordt met bladplanten. Soms uit noodzaak, denk dan bijvoorbeeld aan een tuin waar alleen maar diepe schaduw is. De keuze uit bloeiende planten voor een dergelijke schaduwrijke hoek in de tuin is immers uiterst beperkt. Dan is een keuze voor alleen maar bladplanten misschien zelfs gemakkelijker. Bovendien kunnen hier ook bijzondere resultaten mee worden bereikt. Ook als de noodzaak niet direct aanwezig is kan er gekozen worden voor een groene tuin. Een tuin met alleen maar bladplanten kan een spannend beeld opleveren (door het gebruik van contrasterend blad) en tegelijkertijd enorme rust uitstralen (door het gebruik van slechts één kleur; groen).
Groen als basiskleur in de tuin
Wie zich bezig houdt met de plantenkeuze voor de tuin, richt zich al snel op de bloemen die de planten produceren. Bomen, struiken, vaste planten en bloembollen worden maar al te vaak gekozen vanwege de bloeiwijze en de bloemkleur. Welke bloemkleur je uiteindelijk kiest en of dit alle kleuren van de regenboog mogen zijn of slechts één enkele kleur: de overheersende kleur in de tuin zal toch altijd groen zijn. Groen is een rustige kleur die daarom dan ook altijd een mooie en goede basis vormt voor de elke tuin. Hiermee bedoelen we dan de meeste doorsnee tuinen. Maar je kunt ook een voorkeur hebben voor een hele groene tuin. Meer groen dan de gebruikelijke tuin dus. Een tuin waarin je gaat spelen met al het groen dat de natuur voor handen heeft. Dan zal er een wereld voor je open gaan. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden die de kleur groen je te bieden heeft.
Effect van bloemen in een groene tuin
Bloemen in een groene tuin
In een groene tuin zullen de bloemen dus altijd op de tweede plaats komen. Ze zijn er natuurlijk wel. Denk maar eens aan bladplanten als Hosta's. Deze mogen, vanwege de grote variëteit aan bladvormen en bladkleuren, toch echt niet in een groene tuin ontbreken. Met de aanplant van één of meerdere Hosta’s zijn er dus ook gelijk bloemen in de tuin gehaald. Dit is gelijk een goed voorbeeld van een plant, waar de bladeren een hoofdrol spelen en de bloemen, hoewel vaak heel mooi, een bijrol spelen. Sommige tuineigenaren gaan zelfs zo ver, dat ze de bloemen wegknippen als een plant speciaal voor het bijzondere blad is aangeplant.
Verschillende tinten groen in combinatie met bloemen
Wie goed kijkt ziet al snel dat ook groen allerlei kleurnuances kent. Van licht geelgroen tot diep donkergroen. Deze verschillende groentinten zorgen er dan ook voor dat er met de bladkleur van de planten prachtige combinaties gemaakt kunnen worden. Geelgroene bladplanten kunnen een opvallende rol spelen in een gele tuin. Maar ze kunnen ook mooi contrasteren in combinatie met violet of paars kleurige bloemen. Lichtgroen blad combineert weer goed met pastelkleurige bloemen. Grijsgroen blad is verreweg het meest neutrale en laat de andere omringende kleuren goed tot hun recht komen. Ook blauwgroen is een gemakkelijke kleur om met bloeiende planten te combineren. Donkergroen blad is vrij somber en kan heel zwaar overkomen. Zeker als het ook nog eens op een schaduwrijke plek komt te staan.
Vorm en structuur van bladeren
Denk bij de keuze van de beplanting ook goed na over de vorm en de structuur van het blad van de plant. Het blad speelt immers veel langer een rol in de tuin. Bloemen bloeien soms maar enkele weken, hooguit een paar maanden. Het blad is veel langer aanwezig en dus uiteindelijk ook meer beeldbepalend. Door verschillende bladvormen met elkaar te combineren, worden deze vormen sterker en opvallender. Het fijne blad van Buxus vormt een mooie combinatie met de grote leerachtige bladeren van Bergenia (Schoenlappersplant) of met de lichtgroene puntige bladeren van Sisyrinchium striatum (Bieslelie, Graslelie). Bij het tuinieren met bladplanten moeten de contrasten die er zijn in de vele verschillende bladvormen dus worden uitgebuit. Juist omdat we ons beperken tot bladgroen, moeten we de spanning elders gaan zoeken. De vormen van de bladeren kunnen voor hele spannende en opvallende combinaties zorgen. Als een grootbladige hosta wordt gecombineerd met een sierlijke varen, dan komen, juist door het contrast tussen de twee bladvormen, beide planten heel goed tot hun recht.
Groen in de Latijnse plantennamen
De Latijnse plantennamen geven al veel prijs van de kenmerken van een plant. Ook voor bladplanten zitten er al veel kenmerken in deze naam verscholen. Rondlopend in het tuincentrum of op een kwekerij kan je dus vaak uit de naam op het plantenlabel al veel afleiden en bepaalde kenmerken zelf invullen. De volgende Latijnse woorden duiden op groene kenmerken van een plant:
- Atrovirens (donkergroen)
- Cinerea (grijsgroen blad)
- Sempervirens (altijd groen)
- Varius (bont blad)
- Virescens (licht groen)
- Viriflora (met groene bloemen)
- Viridis(groen)
Tuinieren met groene hagen
Hagen zijn belangrijk in elke tuin, dus ook in de groene tuin. De juiste wintergroene haag kan daar zorgen voor een mooie en contrastrijke achtergrond. De functie van hagen is de vorming van groene wanden en het indelen van de beschikbare ruimtes. Door een tuin met behulp van hagen in verschillende ruimtes op te delen, wordt de tuin vergroot, ook al denkt men vaak dat juist het tegendeel het geval is. Taxus doet het altijd goed als wintergroene haag. Het donkere groen van de vele kleine naaldjes zorgt voor een wijkend effect. De haag lijkt optisch verder, waardoor meer diepte wordt ervaren. Dit in tegenstelling tot een Leylandii-haag, die juist door het lichte en ietwat bonte blad veel meer op je af komt en daardoor ook al snel te opvallend aanwezig is. Strakke wintergroene hagen kunnen een prachtige achtergrond vormen voor losse groepen grassen of Bamboesoorten.
Verschillende soorten opvallende bladplanten
Bladplanten met bont blad
Met bonte bladplanten kan heel creatief getuinierd worden. Daarbij is het wel zaak om het rustig te houden. Te veel bont blad in een tuin wordt al snel wat schreeuwerig. De bontbladige planten hebben meestal een sterk contrasterende rand om het blad. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bonte hosta, waar het groene blad omringd wordt door een witte rand. Deze contrasterende rand, laat de hele vorm van het blad extra tot zijn recht komen. Dit komt ook voor bij bepaalde soorten van de ilex (Hulst) en de hedera (klimop).
Bladplanten met gekleurde bladeren
Er bestaan verschillende bladplanten met opvallende gekleurde bladeren. De hoeveelheid aan tinten die er in de bladeren zitten, geeft wel aan dat er, mits op de juiste wijze toegepast, heel veel spannende en opvallende combinaties te maken zijn met bladplanten. Bontbladige planten hebben naast het groen één van de volgende kleuren in het blad:
- Wit, roomwit
- Zacht geel, zuiver geel
- Roze, zalmroze, abrikoos
- Zacht paars
- Roodbruin
- Scharlakenrood en wijnrood
Planten met bont blad
Enkele soorten waar bontbladige variëteiten van bestaan:
- Euonymus fortunei (Kardinaalsmuts)
- Hebe
- Hedera (Klimop)
- Hosta (Funkia)
- Ilex (Hulst)
- Lamium (Dovennetel)
- Miscanthus (Prachtriet)
- Phalaris (Rietgras)
- Salvia (Salie)
- Tropaeolum (Oost-Indische kers)