Opvallende bladplanten voor in de schaduw
Tuinieren in de schaduw vraagt extra aandacht. Bijna elke tuin heeft wel een hoek waar de zon nauwelijks of helemaal niet komt. Als je weet welke planten juist graag uit de zon blijven en veel liever in een schaduwrijke omgeving staan, dan kan je een dergelijke onaantrekkelijke plek juist heel interessant maken. Schaduw minnende planten zijn er genoeg. Vaak ook zijn hele mooie bladplanten. Planten die door hun mooie bladvorm, bladstructuur of bladkleur een onaantrekkelijke en donkere hoek in de tuin veel mooier kunnen maken. De aanplant van veel exemplaren van dezelfde soort maakt een schaduwhoek tot de mooiste plek van de tuin.
Opvallende bladplanten voor in de schaduw
Dat donkere hoekje in de tuin, waar maar niets wil groeien, is met de juiste beplanting om te toveren in een ware blikvanger. Vooral voor in de schaduw zijn er binnen het enorme assortiment vaste planten prachtige bladplanten te vinden. Opvallende bladplanten, met bijzondere decoratieve bladeren. Decoratief vanwege de kleur van het blad of door de bonte kleuren van de bladeren.
Actaea (Christoffelkruid)
Actaea of Christoffelkruid is een prachtige vaste plant, met mooi blad, prachtige bloemen en opvallende bessen na de bloei. Helaas wordt hij echter maar sporadisch aangeplant in onze tuinen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de prachtige witte bessen met hun opvallende zwarte punt giftig zijn. Heel jammer, want in zijn gehele verschijningsvorm is het Christoffelkruid een aanwinst voor de schaduwtuin.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 60-80 cm.
- Bloeiperiode: mei-juni
Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje)
Brunnera macrophylla of Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een prachtige bladplant, die het hele tuinseizoen de moeite waard is. Het prachtige wit bonte blad is goed te combineren met andere planten. Al vroeg in het seizoen is de Brunnera bovendien bedekt met hele fijne kleine lichtblauwe bloemen. Eén van de weinige echte blauwe bloemen die we tegen komen bij de vaste planten.
Als na de bloei het blad wordt terug geknipt, dan heb je de hele zomer en een groot deel van de herfst een prachtige frisse bladplant in de border staan. Kan in terugkerende groepen in de border worden geplant, maar leent zich ook uitstekend als bodembedekker. Helaas is het Kaukasisch vergeet-me-nietje niet wintergroen.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 30-40 cm.
- Bloeiperiode: april-mei
Carex (Zegge)
Carex of Zegge is een wintergroene en bodem bedekkende grassoort die heel goed gedijt in de halfschaduw of schaduw. Door deze eigenschappen leent Carex zich er goed voor om in een grote groep aangeplant te worden. Vooral de soorten met bont blad zullen een donkere schaduwhoek in je tuin doen oplichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Carex "Silver Sceptre". Carex "Nigra" is wat hoger en bijzonder mooi vanwege de zwarte opstaande aren.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 30-60 cm.
- Bloeiperiode: april-juli
Fatsia japonica (Vingerplant)
Fatsia japonica of Vingerplant is misschien niet zo bekend als tuinplant, maar meer als kamerplant. Maar ook in de tuin, in de volle grond, doet deze prachtige bladplant het uitstekend. Geef hem wel een beschutte plek en bedek de plant de eerste jaren tegen te strenge vorst. In de tuin kan de Fatsia japonica wel een hoogte van drie meter bereiken. Wat hem ook zo aantrekkelijk maakt, naast de mooie bladeren, zijn de ronde witte bloemen die pas in de herfst verschijnen. Daarna vormen er zich ook nog eens grote zwarte vruchten aan de plant, die de hele winter de plant zullen sieren.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 200-300 cm.
- Bloeiperiode: oktober-november
Hosta (Funkia)
De bekende Hosta is onder de Nederlandse naam Funkia eigenlijk nauwelijks bekend. Iedereen heeft het over Hosta en weet gelijk welke plant daarmee wordt bedoeld. De Hosta is een hele grote plantgroep met ontelbaar veel verschillende soorten. Van hele kleine miniatuur vormen tot soorten met enorme bladeren. Het is een echte bladplant, waarbij de bloemen eigenlijk een bijrol vervullen. De kleur en de vorm van de bladeren, daar wordt de plant bij de aanschaf over het algemeen op uitgezocht. Ronde bladeren of opvallende ellipsvormig blad. De bladkleur is er in groen, geelgroen, blauwgroen of bont en de bloemen variëren in kleur van wit tot paars en alles daartussen. Het is een plant die zich heel goed leent voor een plek in de (half-)schaduw. Plant de kleinere soorten aan in een grote groep. Bij de grotere exemplaren kan volstaan worden met één plant.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 20-150 cm.
- Bloeiperiode: juli-augustus
Rodgersia (Schout-bij-nacht)
Rodgersia of Schout-bij-nacht is ook zo'n typische schaduwplant, die elke schaduwtuin direct de moeite waard maakt. Alleen al het blad is spectaculair. Zo heeft Rodgersia podophylla "Braunlaub" roodbruine blad en Rodgersia henrici heeft groen blad. Beide planten hebben grote samengestelde bladeren, die helaas niet wintergroen zijn. De bloemen verschijnen in de zomermaanden en staan op bijzonder lange stelen, waardoor de plant een heel statig uiterlijk krijgt.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 80-100 cm.
- Bloeiperiode: juni-juli
Tiarella cordifolia (Schuimbloem)
Tiarella of Schuimbloem is een prachtige bodem bedekkende vaste plant, die het vooral in de halfschaduw heel goed zal doen. Het mooie diep generfde blad is licht groen van kleur, waardoor donkere plekken in de tuin helemaal zullen oplichten.
In april/mei wordt de plant extra aantrekkelijk door de pluimvormige bloemen die op lange stelen staan. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur. Een plek in de halfschaduw dus voor deze mooie plant en dan op een humusrijke grond die niet te nat is. Tiarella is erg gemakkelijk in onderhoud en ook, door middel van scheuren, gemakkelijk te vermeerderen.
- Standplaats: halfschaduw
- Hoogte: 15-20 cm.
- Bloeiperiode: april-mei
Tricyrtis (Armeluisorchidee)
Tricyrtis of Armeluisorchidee is een vaste plant die pas laat in het seizoen gaat bloeien. Maar ook daarvoor heeft hij al een bijzondere waarde voor de halfschaduw of schaduw border. Het vaak al mooie gespikkelde blad geeft de Tricyrtis al ruim voor de bloei extra waarde voor de tuin. Als dan vanaf augustus de paars-wit gespikkelde bloemen verschijnen is het helemaal een lust voor het oog. Helemaal omdat de bloem soms wel tot november door kan gaan. De Nederlandse naam Armeluisorchidee dankt deze plant aan het feit dat de bloemen zo sterk lijken op die van de Orchidee, maar in aanschaf en onderhoud zouden ze veel goedkoper zijn. En daardoor dus ook geschikt voor de "arme lui". Jammer, want dit is een onterechte vergelijking voor deze prachtige plant!
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 50-70 cm.
- Bloeiperiode: augustus-oktober