Bloempotten en plantenbakken voor accenten in de tuin

Bloempotten en plantenbakken voor accenten in de tuin Bloempotten en plantenbakken met allerlei verschillende soorten beplanting zorgen voor opvallende accenten in de tuin. Je kunt plantenbakken ook gebruiken om een (mobiele) afscheiding te creëren. Een verzameling planten van één en dezelfde soort in mooie potten bij elkaar gegroepeerd op het terras zorgen voor een sterk accent in de tuin. Sombere en onopvallende plekken in de schaduw kunnen door het plaatsen van een aantal potten met mooie bladplanten ineens helemaal oplichten en de tuin zo extra diepte geven. Plantenbakken kunnen eigenlijk op allerlei manieren een extra dimensie en accent aan de tuin geven.

Potten en bakken op elke plek in de tuin

Potten en bakken kunnen op elke plek in de tuin geplaatst worden. Iedere tuin heeft wel een plekje of hoekje dat een extra impuls best kan gebruiken. Door daar een pot of bak te plaatsen krijgt een anders ogenschijnlijk nutteloos hoekje opeens veel meer accent. Een mooie pot met eenvoudige beplanting of een simpele pot met uitbundige bloemen. Hoe een dergelijke plek wordt ingevuld is aan jou, maar er zijn talloze mogelijkheden. Een enkele plantenbak of een groep potten bij elkaar, kies wat bij jou en je tuin past.

Accent op pot of plant

Bron: GLady, PixabayBron: GLady, Pixabay
Je kunt bij het plaatsen van potten en bakken in de tuin op verschillende manieren te werk gaan. Zo kan je, wat eigenlijk voor de hand ligt en ook het meest wordt toegepast, het accent op de beplanting leggen. Je kiest één of meerdere neutrale en eenvoudige potten en beplant deze met mooie opvallende planten. Deze combinatie doet het vooral heel goed bij bloeiende planten. De fleurige bloemen geven een pot of bak al genoeg aandacht, daar hoeft niet ook nog eens een bijzondere pot mee te gaan concurreren.

Een ander accent is juist de keuze voor een opvallende pot of bak, met daarin een neutrale bladplant of grassoort. Potten in de schaduw lenen zich goed voor een dergelijk accent. Tegenover de rustige bladplanten, doet een opvallende groep potten het altijd heel goed.

Potten en bakken op een schaduwrijke plek

Voor een plekje in de schaduw moet al snel gedacht worden aan mooie bladplanten. Er zijn niet veel zomer bloeiende planten te vinden die het op een plek in de schaduw goed zullen doen. Maar dat is eigenlijk geen enkel probleem, want ook met alleen maar bladplanten kan er heel veel bereikt worden. Je kunt kiezen voor één soort plant of je kunt juist met meerdere planten combineren. Bij een combinatie van meerdere verschillende planten kan je spelen met contrasterend blad van verschillende plantensoorten. De grote bladeren van een hosta doen het bijvoorbeeld heel goed in combinatie met het fijne gevederde blad van varens. Maar ook meerdere potten met verschillende hosta soorten zullen een prachtig plaatje opleveren. Binnen deze plantgroep is namelijk heel veel variatie te vinden. Denk daarbij alleen maar eens aan de kleur van het blad: blauwgroen, lichtgroen, donkergroen, geelgroen of bontbladig. Ook in de vorm van het blad kan naar variatie gezocht worden. Er zijn exemplaren met meer dan handgrootte eironde bladeren of kleine facet-vormige bladeren en alles daar tussen in. Waar je ook voor kiest, let wel op dat de combinatie van de bladkleuren niet te somber wordt. Met licht of bont blad wordt een donkere schaduwhoek namelijk opeens een stuk lichter.

Potten en bakken met een exotische uitstraling

Een groot terras in de volle zon kan heel mooi aangekleed worden met één of meerdere potten of bakken met tropische beplanting. Beplanting in lekkere felle kleuren, liefst in mooie potten van Toscaans terracotta. Een grote pot aangevuld met een aantal kleinere potten doet het heel goed. Het beeld wordt krachtiger als een kleine combinatie van pot en plant op een ander deel van het terras wordt herhaald. Voor de tropische beplanting kan het beste een combinatie gezocht worden in winterharde vaste planten aangevuld met een enkele kuipplant. Zo heb je er niet al te veel werk aan. Grassen, vooral hogere soorten geven al snel een bijzondere sfeer, vooral als de halmen mee wuiven op de wind. Canna is een mooi voorbeeld van een plant met een exotische uitstraling. De opvallende grote bladeren en de bloemen in felle kleuren, kunnen een terras helemaal in vlam zetten. Canna’ s zijn zomerbloeiende bloembollen. Helaas zijn ze wel vorstgevoelig en deze knollen moeten dan ook vorstvrij overwinteren.

Potten en bakken gevuld met plantenverzameling

Het begint vaak met één mooi klein plantje, wat vervolgens in rap tempo kan uitgroeien tot een hele verzameling verschillende soorten van één en dezelfde plant. Zeker voor de liefhebber is een dergelijke verzameling heel erg leuk en een rijk bezit. Een dergelijk collectie krijgt veel meer allure als alle planten bij elkaar worden gezet. Dan versterkt de ene plant de andere. Bij een grotere verzameling kunnen de kleinere soorten op een tafel worden geplaatst en de grotere daarom worden gegroepeerd. Werken met verhogingen en etagères kan natuurlijk ook. Een verzameling van Hosta, Fuchsia of Pelargonium gegroepeerd op één plek geeft een tuin of terras een opvallend en sterk accent.

Potten en bakken als afscheiding

Potten en bakken lenen zich er ook goed voor om een (mobiele) afscheiding te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een terras dat gelijk grenst aan een gras- of speelveld. Om wat meer intimiteit te creëren kunnen plantenbakken op de scheiding tussen terras en gras geplaatst worden. De hoge rechthoekige bakken die tegenwoordig volop worden aangeboden in de tuincentra lenen zich daar uitstekend voor. Naast extra intimiteit op het terras zorgt het er ook voor dat een wegrollende bal niet zomaar het terras op komt en je daar dus rustig kunt zitten.

Bloempotten of plantenbakken met verlichting

Wie een moderne tuin heeft kan ook kiezen voor een bloempot met verlichting. Deze potten van kunststof zijn voorzien van Ledverlichting. Zo kan je op een vrij eenvoudige wijze op elke gewenste plek in de tuin zorgen voor verlichting. De potten worden vanuit de onderkant van de pot verlicht. De aangename Ledverlichting verspreidt zo een romantisch licht door de tuin. Geen licht om bij te lezen, maar prettige verlichting die je kunt gebruiken als romantische tuinverlichting of om donkere plekken begaanbaar te maken. Er zijn ook potten, waarbij de verlichting van kleur kan veranderen.

Plantenbakken voor aan het balkon

De balkonbakken zoals we die al jaren kennen hebben opeens plaatsgemaakt voor een heel nieuw type plantenbak voor aan de balustrade. Het gaat hier om balkonbakken gemaakt van kunststof, die verdeeld zijn in twee compartimenten. Deze compartimenten staan aan de bovenkant met elkaar in verbinding en zijn aan de onderzijde van elkaar gescheiden. Door deze scheiding ontstaat er een perfecte ruimte voor de balustrade van het balkon. Kortom deze potten zijn speciaal ontwikkeld om direct over de balustrade gehangen te worden. Met andere woorden: geen apart frame meer met daarin een losse bloembak. En ook niet aan één kant van de balustrade een bloembak, maar met een en dezelfde pot heb je bloemen aan beide zijden. Deze potten worden in heel veel verschillende, vaak felle, kleuren aangeboden, zodat je de kleur kunt kiezen die bij jou past.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien in potten telenZelf aardbeien in potten telenDe aardbei is de meest populaire fruitsoort in de zomermaanden. De laatste jaren zijn de prijzen van aardbeien die in de…
Plantenbakken in de tuin en op het balkonPlantenbakken in de tuin en op het balkonOf u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere op…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Potje brood of broodpotjePotje brood of broodpotjeIn een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme koo…

Klimplanten leiden, steunen en opbinden met plantensteunenKlimplanten leiden, steunen en opbinden met plantensteunenWie klimplanten heeft in de tuin weet als geen ander dat lang niet alle klimmers zelf kunnen klimmen. Er zijn wel zelf h…
Hoe kweek je aardappelen?Hoewel je je aardappels ook bij je plaatselijke groenteboer kan halen, is het zelf kweken van aardappelen niet alleen le…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay (bewerkt)
  • Afbeelding bron 1: GLady, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.