Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?

Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar? Bloemen en planten fleuren bij veel mensen de huiskamer. Er is een grote diversiteit aan bloemen en planten te koop. Zo is de Hippeastrum een zeer populair bolgewas. Een Hippeastrum wordt in de volksmond Amaryllis genoemd. Echter wat men Amaryllis noemt en ook onder deze naam bij bloemisten verkoopt, is geen Amaryllis. Bij de bloemist koopt men geen Amaryllis, maar een Hippeastrum. De Amaryllis is namelijk een bolgewas van een ander geslacht, maar wel uit dezelfde plantenfamilie. Zowel de Hippeastrum als de Amaryllis behoort tot de narcisfamilie. De Amaryllis, officieel dus Hippeastrum, is zeer populair als woonplant. In december 2013 was de Hippeastrum zelfs verkozen tot de woonplant van de maand. Deze sierlijke plant wordt vooral veel gekocht rond de feestdagen. De meest bekende feestdagen waarop de Amaryllis wordt gekocht zijn de Kerstdagen, Valentijnsdag en met Pasen.
Bron: Mypod, PixabayBron: Mypod, Pixabay

Amaryllis of Hippeastrum

Hippeastrum is een erg populair bolgewas. De Hippeastrum wordt veel gekocht als kamerplant. De Hippeastrum behoort tot de narcisfamilie. De Hippeastrum komt dan ook, net als de andere planten van de narcisfamilie, uit een bol. De bol is afkomstig uit Mexico en de Caraïben en zijn mede daardoor zeer vorstgevoelig. Daarom komt de Hippeastrum binnenshuis vaak beter tot zijn recht, dan in de tuin. Ondanks zijn gevoeligheid is de Hippeastrum vrij eenvoudig te kweken en is de beloning voor de verzorging van deze plant voor de bezitter erg groot. Uit de bol groeit namelijk een holle stengel die 4 tot 6 bloemen kan voortbrengen. Afhankelijk van de grote van de bol is de kans op meerdere bloemstengels reëel. Doordat de bloemen in de meeste gevallen niet tegelijkertijd groeien en bloeien is de bloeitijd van de Hippeastrum relatief lang.

Het bewaren van de bloembollen tot volgend jaar

Veel bloembollen worden na de bloeiperiode weggegooid. Dit omdat de plant zonder bloemen minder sierlijk is. Ook denkt men vaak dat de bloembollen na de bloeiperiode afsterven en nooit weer in bloei zullen kunnen raken.
Een leuk bijkomend voordeel van de Hippeastrum is dat je deze bloembollen eenvoudig kunt bewaren tot de volgende winter. De bollen zullen dan opnieuw gaan groeien en mooie bloemen vertonen.

Stappenplan voor bewaren van een Amaryllisbol

Wanneer je een Hippeastrum wil bewaren tot het volgende jaar, dan kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan:

Stap 1

  • Verwijder, zodra de bloemen van de Hippeastrum zijn uitgebloeid, de steel of eventuele stelen.

Stap 2:

  • Bewaar de bol in de grond op een vorstvrije plaats. Geef de bol af en toe wat water. Hiermee wordt de uitdroging van de bol voorkomen. Aangezien de bol in "rust" is heeft de bol minder water nodig, dan wanneer de Hippeastrum in bloei is.

Stap 3:

  • Zodra de winterperiode voorbij is kan men de bol een plaats in de tuin geven. Als ijk datum hiervoor wordt vaak 15 mei gebruikt. 15 mei is de laatste dag van ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop er nog nachtvorst kan voorkomen.

Stap 4:

  • In de herfst kan men vervolgens de bol weer in huis halen. Een exacte datum waarop de bol weer binnenshuis moet staan, is echter niet te geven. Wel moet men er voor zorg dragen dat de bol niet te maken kan krijgen met vorst.
  • Wanneer men de bol niet in huis heeft staan, dan moet men de Hippeastrum gedurende een week of zes op kamertemperatuur laten drogen.

Bron: Cricrimo, PixabayBron: Cricrimo, Pixabay
Stap 5:
  • Na deze zes weken, de droogperiode, kan men de Hippeastrum weer in de grond in een bloempot plaatsen of op een glas zetten. Zorg er wel voor dat vanaf dat moment de bol regelmatig water krijgt. Eventueel kan daar plantenvoeding aan toe worden gevoegd.

Extra tip

Wanneer men bij de eerste aanschaf van de Hippeastrum al weet dan men de Hippeastrum plant graag wil bewaren tot volgend jaar, dan is het zinvol om de wortels van de bol, voor het planten, wat in te korten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerAmaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerJe kunt niet alleen in de winter genieten van de spectaculaire bloemen van de amaryllis of hippeastrum, de amaryllis is…
Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrumAmaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrumDe amaryllis is een prachtige kamerplant, die mooie bloemen heeft op een lange stevige stengel. Hij symboliseert trots e…
Bloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieBloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieVan de bloembollen is de amaryllis een bloem die vooral voor gebruik binnenshuis gekweekt wordt omdat de plant niet wint…
Katten en giftige plantenKatten en giftige plantenEr zijn altijd planten in een tuin of omgeving van een huis. Zelfs op het balkon hebben we planten staan. Daarom een lij…

Huis bezitten in aardbevingsgebied is een financiële rampHuis bezitten in aardbevingsgebied is een financiële rampDoor tientallen jaren van gaswinning onder Groningse bodem zijn er grote structurele problemen ontstaan. Het gebied word…
Waarom rookmelders in huis installeren?Zodra u brand in huis ziet ontstaan is er voldoende tijd om te vluchten. Helaas blijkt in de praktijk dat bewoners vaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • www.tuinadvies.be
  • Afbeelding bron 1: Mypod, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cricrimo, Pixabay
Reacties

Hetty, 05-01-2020
Ik heb een schitterende Amaryllisbol gekregen die het fantastisch heeft gedaan (3 x 6 bloemen), nu zitten er bladeren aan van ongeveer 80 cm. Ik wil hem proberen over te houden, maar vraag me af of ik die bladeren eraf mag halen. Ook zit er zo'n zaadbol aan 1 van de stelen, wat kan ik daar mee doen? Reactie infoteur, 09-01-2020
Beste Hetty,

Wanneer je een Hippeastrum (Amaryllisbol) wil bewaren tot het volgende jaar, dan kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan:

https://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/124763-hoe-kun-je-een-amaryllisbol-bewaren-tot-volgend-jaar.html

TeksTschrijverT

Leon Krijnen, 14-12-2019
Beste mensen, we hebben er weer vijf staan, eentje inmiddels uitgebloeid, de anderen groeien als kool, maar voorlopig vooral de bladeren. Kunnen we de bladeren ook een beetje netjes inkorten voor de bloemen uitschieten? Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste Leon,

Je kunt inderdaad proberen de bladeren een stukje in te korten, maar verwijder wel, zodra de bloemen van de Hippeastrum zijn uitgebloeid, de steel of eventuele stelen.

Succes en fijne dagen met de Amaryllis,

TekstSchrijverT

Huub Drost, 01-04-2019
Volgens uw instructie heb ik de bol behandelt. Sinds enige weken komen er 2 grote bladeren uit de bol en die groeien nog elke dag. Lengte ca. 40 en 80 cm. Afknippen of per half mei de tuin in of advies aan v.d.Velde 12-12-2018 volgen?
Graag uw advies.
mvg.
Huub Drost Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo Huub,

Bij de keuze moet je de keuze maken die het beste bij je past. De Amaryllisbol doet vervolgens zijn eigen zin.

Succes en laat even weten wat je hebt gedaan en wat het resultaat is.

TekstSchrijverT

P. J. A. V. D. Velde, 12-12-2018
Om de bol te bewaren lees ik dat je na de bloei de stelen moet inkorten maar ik heb veel bladeren, moet je die ook weg snoeien? Reactie infoteur, 26-12-2018
Om de bol te bewaren snijdt je na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in een pot in het voorjaar weg. Zet de Amaryllis weg op een niet al te lichte en warme plek en geef de Amaryllis slechts af en toe water, of zet de Amaryllisbol medio mei in de tuin.

Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de Amaryllisbol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin dan ook weer met water geven.

Lenie de Wit, 22-08-2018
Even een vraagje hou kan ik de jonge bolletjes aan de grote het best behandelen. om deze ook over te houden?
roet Lenie de Wit Reactie infoteur, 26-12-2018
Het bewaren van de bloembollen tot volgend jaar, is deze ook te blijven verzorgen.
Veel bloembollen worden na de bloeiperiode weggegooid. Dit omdat de plant zonder bloemen minder sierlijk is. Ook denkt men vaak dat de bloembollen na de bloeiperiode afsterven en nooit weer in bloei zullen kunnen raken.
Een leuk bijkomend voordeel van de Hippeastrum is dat je deze bloembollen eenvoudig kunt bewaren tot de volgende winter. De bollen zullen dan opnieuw gaan groeien en mooie bloemen vertonen. In het artikel staan 5 stappen hoe dit kan.

Annie, 26-02-2018
Goede namiddag.
Mijn vraag is, ik ben in het bezit van een amaryllis waarvan de bol in de was zit. Hoe kan ik die over houden?
gr annie Reactie infoteur, 28-02-2018
Beste Annie,

Deskundigen zijn van mening dat je een gewaxte Amaryllisbol niet kunt over houden. Een gewaxte Amaryllis haalt immers, om te bloeien, alle energie uit de bol. Het gevolg is dat de Amaryllis na de bloei uitgeput is. Wil je de Amaryllis graag vaker laten bloeien, dan kan dat als je de wax voor de bloei eraf haalt. Dit doe je dus voordat je de Amaryllisbol oppot. Het oppotten moet je doen om de Amaryllis voor de eerste keer in bloei te kunnen laten komen. Het is noodzakelijk om een Amaryllisbol te kunnen overhouden dat de Amarylliswortels, bloeistengels en vervolgens de bladeren zorgen dat de Amaryllisbol energie verkrijgt en daardoor ontstaat de mogelijkheid om het volgende jaar de Amaryllis weer te kunnen laten bloeien. Wil je de Amaryllis graag overhouden dan kun je beter een gewone Amaryllisbol kopen.

TekstSchrijverT

Willy Donken, 07-06-2017
Wij hadden de moed al opgegeven dat deze Amarillis bol ooit zou bloeien. In oktober een bol gekocht en was in doosje blijven zitten. In maart of april de bol geplant en op het terras gezet. Nou hij groeide iets, 2 cm denk ik maar werd aangevreten door…?

Nou dat werd niks dus in een open schuurtje gezet met de bedoeling dat het de volgende winter misschien iets zou worden. We vergaten dat hij er was. Komen we terug van vakantie en wat zien wij: een wondertje. Staat me daar die Amarillisbol te bloeien!. Heeft geen water gehad en in het schuurtje was het heel warm. Dus de clou is: geef de moed nooit op met een amarillisbol. Reactie infoteur, 10-06-2017
Goedemorgen Willy,

Dank dat je de ervaringen met de Amaryllis met andere lezers wil delen. Dat stimuleert om de Amaryllis niet direct weg te gooien maar gewoon geduld te hebben.

Overigens is de ene Amaryllis niet gelijk aan de andere, maar ervaringen delen geeft wel meer inzicht.

TekstSchrijverT

Binsi, 04-03-2017
Ik heb een amaryllis-bol op water. Kan ik deze ook bewaren? Hij zal het water uit moeten, maar hoe bewaar ik hem dan? Reactie infoteur, 19-03-2017
Hallo Binsi,

Je kunt altijd proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloeiperiode in het volgende najaar/winter.

Je snijdt dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in een pot in het voorjaar weg. Zet de Amaryllis weg op een niet al te lichte en warme plek en geef de Amaryllis slechts af en toe water, of zet de Amaryllisbol medio mei in de tuin.

Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de Amaryllisbol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin dan ook weer met water geven.

Succes,

TekstSchrijverT

Arendje Halbersma, 04-01-2017
Moeten de bladeren blijven of ook afknippen? Hoor wel eens dat de bol daar voeding uit haalt. Reactie infoteur, 05-01-2017
Beste Arendje,

Je kunt proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloeiperiode in het volgende najaar/winter.

Je snijdt dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water.

Zet de bol in een pot in het voorjaar weg. Zet de Amaryllis weg op een niet al te lichte en warme plek en geef de Amaryllis slechts af en toe water, of zet de Amaryllisbol medio mei in de tuin.

Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de Amaryllisbol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin dan ook weer met water geven.

succes

TekstSchrijverT

W. van den Heuvel, 30-11-2016
Als ik de bol heb opgepot kan ik die dan gewoon in de kamer zetten of moet die op een donkere plaats gezet worden om te ontkiemen, wat ik vaak hoor? Reactie infoteur, 03-12-2016
Beste Wim,

Veel bloembollen worden na de bloeiperiode weggegooid. Een leuk bijkomend voordeel van de Hippeastrum is dat je deze bloembollen eenvoudig kunt bewaren tot de volgende winter. De bollen zullen dan opnieuw gaan groeien en mooie bloemen vertonen.
Verwijder, zodra de bloemen van de Hippeastrum zijn uitgebloeid, de steel of eventuele stelen.

Bewaar de bol in de grond op een vorstvrije plaats. Geef de bol af en toe wat water. Hiermee wordt de uitdroging van de bol voorkomen. Aangezien de bol in "rust" is heeft de bol minder water nodig, dan wanneer de Hippeastrum in bloei is.

Succes

TekstSchrijverT

Caty, 08-11-2016
Hallo, ik heb zojuist van een kennis gehoord dat je een Amaryllis niet vlak bij een fruitschaal met bananen mag zetten, het lijkt mij onzin maar ik vraag het toch maar. De Amaryllis zou dan te snel bloeien? Reactie infoteur, 09-11-2016
Hallo Caty,

De Amaryllis oftewel Hippeastrum is verkrijgbaar en te planten vanaf de herfst tot april. De Amaryllis wordt op naam verhandeld of op kleur.

Je kunt na aankoop op de volgende manieren met een Amaryllis omgaan:
De Amaryllisbol poten in een pot.
De Amaryllisbol na goed afspoelen op glas leggen (de wortels wel in het water, de Amaryllisbol niet).
De Amaryllisbol op een schaal leggen en de wortels bedekken met mos.

Een Amaryllis doet er ongeveer acht weken over om tot bloei te komen.

Dat een Amaryllis niet bij fruit mag liggen is nergens te vinden, maar probeer het gerust uit en laat het resultaat hier weten.

Succes

TekstSchrijverT

Tjaden, 01-04-2016
In december kreeg ik een 'amarillus' in de was. Zonder water prachtig gebloeid. Twee stelen. Een harde bol overgehouden, zonder bruine buitenbladeren. Zal ik deze nu in een pot doen? En na 15 mei ergens in de tuin tot in begin herfst?
Hartelijke groet,
Tjaden Reactie infoteur, 03-04-2016
Hallo Tjaden,

Je kunt proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloeiperiode in het volgende najaar/winter. Je snijdt dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in een pot in het voorjaar weg. Zet de Amaryllis weg op een niet al te lichte en warme plek en geef de Amaryllis slechts af en toe water, of zet de Amaryllisbol medio mei in de tuin. Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de Amaryllisbol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin dan ook weer met water geven.

succes

TekstSchrijverT

Marga Bunnik, 08-02-2016
Kun je een Amaryllisbol met een waxlaag bewaren?
Vriendelijke groet, Marga Bunnik. Reactie infoteur, 11-02-2016
De Amaryllisbol (Hippeastrum) is ontzettend gemakkelijk in bloei te krijgen en vraagt ook nauwelijks onderhoud. De grootbloemige Amaryllissen met rode of witte bloemen zijn overigens het meest bekend. De Amaryllisbol kan wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Omdat de Amaryllisbloemen steeds na elkaar opengaan, bloeit de Amaryllis relatief lang.

Overhouden
Je kunt proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloeiperiode in het volgende najaar/winter. Je snijdt dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in een pot in het voorjaar weg. Zet de Amaryllis weg op een niet al te lichte en warme plek en geef de Amaryllis slechts af en toe water, of zet de Amaryllisbol medio mei in de tuin. Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de Amaryllisbol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin dan ook weer met water geven.

Rustperiode
De Amaryllisbol heeft een rustperiode nodig van ongeveer 10 weken. Je kunt de Amaryllisbol dan het ook het beste bewaren bij een temperatuur van 13 graden. De aarde houd je natuurlijk wel droog in deze rustperiode. Na de rustperiode haal je de Amaryllisbol uit de pot en verwijder je het oude blad en de oude aarde.

Bloeiperiode
Zet vervolgens de Amaryllisbol in verse potgrond. Laat de Amaryllisbol voor circa een derde deel boven de aarde uitsteken. De Amaryllisbol staat het liefst op een warm plekje van rond de 20 -25 graden. Bescherm de Amaryllisbol natuurlijk wel tegen de felle zon en geef de Amaryllisbol nu weer wel genoeg water. De potgrond moet natuurlijk ook vochtig blijven tijdens de bloeiperiode, maar ook nu weer niet te nat.

succes

TekstSchrijverT

Theo van Baekel, 22-01-2016
Goedemorgen, even een vraag over de amarillisbol die ik probeer over te houden. Ik heb na de bloei de stelen waar de bloemen aan hebben gezeten 2 cm boven de bol afgeknipt
Mijn vraag is als volgt, moeten ook de bladstelen van de bol 2 cm boven de bol afgeknipt worden of niet? Of gebeurt dat later? Tijden de rustperiode van de bol moet ik dan ook af en toe water geven of niet? Graag hoor ik van U. Mvg. T.van Baekel Reactie infoteur, 24-01-2016
Beste Theo,

Een amaryllis bloeit altijd kleurrijk en groots. Echter bij een amaryllis blijft er na de bloei alleen groen over. Als een amaryllis overgehouden met worden, dan moet er wel iets met de amaryllis gedaan worden.

Zo zuigt de steel energie uit de bol. Daarom kan de steel na de bloei het beste meteen na de bloei worden afgesneden. Dat doe je door de steel tot twee centimeter boven de bol af te snijden. Doet het afsnijden/wel snel en zorgvuldig en beschadig de bladeren bij het afsnijden van de stengel niet.

De bladeren zijn voor de amaryllis namelijk zeer belangrijk. Zo haalt de amaryllis uit deze bladeren de voeding voor volgend jaar! Dus de bladeren niet afsnijden deze leveren het voedsel aan de amaryllis.

Succes

TekstSchrijverT

Gerda de Groot, 09-01-2016
Ik had de zelfde vraag als Arie Hoeflaak, nl de bol loop primz uit, maar alleen blad en geen spoor van een bloemstengel, kan ik hem nog eens afsnijden en opnieuw beginnen of moet ik wachten tot volgend jaar.
Ik hoop een echt antwoord te krijgen want Arie Hoeflaak kreeg geen antwoord!
Met vriendelijke groet
Gerda de Groot Reactie infoteur, 09-01-2016
Hallo Gerda,

als aanvulling op het artikel een iets uitgebreidere toelichting,

Een prachtige winterbloeier is een amaryllis. Echter een eeuwig bloeiende plant is geen enkele plant. Daarom raakt ook de amaryllis uitgebloeid. Een amaryllis overhouden is natuurlijk ook heel goed mogelijk.
Een amaryllis bloeit altijd kleurrijk en groots. Echter bij een amaryllis blijft er na de bloei alleen groen over. Als een amaryllis overgehouden met worden, dan moet er wel iets met de amaryllis gedaan worden.

Zo zuigt de steel energie uit de bol. Daarom kan de steel na de bloei het beste meteen na de bloei worden afgesneden. Dat doe je door de steel tot twee centimeter boven de bol af te snijden. Doet het afsnijden/wel snel en zorgvuldig en beschadig de bladeren bij het afsnijden van de stengel niet. De bladeren zijn voor de amaryllis namelijk zeer belangrijk. Zo haalt de amaryllis uit deze bladeren haalt de amaryllis voeding voor volgend jaar!

Overigens is een amaryllis geen echte tuinplant. Zo kan een amaryllis na de bloei, zonder stengel, prima in de tuin worden gezet. Natuurlijk kan een amaryllis bijvoorbeeld ook in een pot op een terras of balkon worden gezet. In deze periode is er aan de amaryllis overigens trouwens niet veel te zien. Zo heeft de amaryllis alleen wat groene bladeren. Immers na de bloei maakt de bol geen bloemen meer. Wel kan er in het najaar, als de bladeren gaan vergelen, de nieuwe bloei van de amaryllis worden voorbereid.

Reeds in de vroege herfst kan de amaryllis, bijvoorbeeld in de maand oktober, uit de tuin worden weggehaald. Denk er aan dat de amaryllis geen vorst kan verdragen. Haal de amaryllis naar binnen. Zo kan de amaryllis binnenshuis de winter overleven. Haal bij het naar binnenhalen van de amaryllis wel de vergeelde bladeren weg en dep de amaryllisbol droog. Daarna kan de amaryllisbol op een koele, donkere plaats, worden weggezet. Bijvoorbeeld in de kelder, onderin een voorraadkast of in een kastje dat ergens in huis of bijvoorbeeld in de hal staat. Vergeet daarbij niet de buitenste bladeren weg te nemen. Dit wegnemen wordt bloembollenpellen genoemnd.

Als de amaryllis kleine extra bolletjes heeft gekregen, dan kunnen deze het beste weggenomen. Deze kleine bolletjes vreten namelijk veel energie. De amaryllis kan rond december weer te voorschijn gehaald worden en geplant worden in een pot of een vaas. Al vrij snel na het planten zal de bol weer tot leven komen. Overigens lukt het niet altijd om de amaryllis opnieuw te laten bloeien, Echter met de juiste behandeling is er wel een grotere kans van slagen. Als de amaryllis wel weer tot leven komt, dan zal de amaryllis weer een prachtige bloem laten zien en daardoor in december/januari weer even de lente in huis weet te brengen. Daarna zal ook deze bloei weer overgaan en zal het hele proces weer opnieuw beginnen. Met een beetje geluk kan dit jaren worden volgehouden.

TekstSchrijverT

Arie Hoeflaak, 03-02-2015
Mijn hippeastrum is volgens de regels bewaard, maar geeft nu alleen maar veel lang blad, geen spoor van een bloem. Wat deed ik fout? Te weinig water gegeven in de bewaarperiode?

Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 07-02-2015
Hallo Arie,

Een amaryllis op pot kun je gemakkelijk bewaren om deze nogmaals te laten bloeien. Zo moet je na de laatste bloemen de stelen verwijderen. De bol moet je gewoon in de pot laten en water geven. Na 7 maanden moet je het blad afsnijden en vervolgens moet je de bol uit de pot halen. Leg de bol op een koele, vooral droge plek, 10-17’C, bijvoorbeeld in een kelder.
Daarna de bol ongeveer 10 weken laten liggen en vervolgens de bol weer opplanten in een pot. Vervolgens de bol weer water gaan geven en weer de kamertemperatuur aanhouden.

Als het goed is zal de bol weer bladeren gaan maken en daarna weer bloemen gaan geven. Soms slaat het bloeien van bloemen een jaar over.

Veel succes.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.