Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?

Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee? Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worden ze in potten voorgetrokken en massaal bij tuincentra of de bloemist aangeboden. Klaar om al die Nederlandse huiskamers in lente-sfeer te brengen. Maar als het genieten klaar is, wat doen we dan met die uitgebloeide bloembollen? De prullenbak is een te makkelijke en bovendien verkeerde oplossing. Met een beetje zorg kunnen de bloembollen namelijk nog jaren voor veel plezier zorgen.

Bloeiende bolletjes voor in de huiskamer

Het hoort echt bij het Nederlandse klimaat, het meegaan met de seizoenen. Zo gaat het in vele huiskamers. De kerstboom is nog maar net de kamer uit en de frisse schone huiskamer wordt opgefleurd met voorjaarsbollen. Het is een trend die jaren geleden al is ingezet. Aan het begin van het nieuwe jaar worden in tuincentra en bij de bloemisten massaal bloembollen in pot aangeboden. In de warme huiskamers komen ze vervolgens snel tot bloei en zijn, helaas, ook weer snel uitgebloeid. En dan? Wat doen we met die uitgebloeide bloembollen? Jammer genoeg verdwijnen de meeste bollen direct in de container. Maar dat is echt niet nodig.
Veel soorten kunnen nog jaren voor veel plezier zorgen, hetzij opnieuw in de huiskamer, maar het kan ook zeker buiten in de tuin. Om te begrijpen hoe dit kan, eerst een korte uitleg over de werking van de bloembollen.

Wat zijn bloembollen?

Een bloembol is een kort en gedrongen stengeldeel met vlezige dikke bladeren. Hieromheen zit een dun vlies om deze tere delen te beschermen tegen uitdrogen. De bloembollen slaan in deze vlezige dikke delen, de bol dus, het reservevoedsel op. Dit voedsel halen ze uit de bladeren. Daarom is het ook altijd zo belangrijk om bij uitgebloeide bloembollen het blad te laten zitten! De zaaddozen die na de bloei gevormd worden moeten wel verwijderd worden. Als deze blijven zitten concentreert de bloembol zich op de vorming van zaad, op de voortplanting dus. Willen we echter dat de bol opnieuw bloemen gaat produceren, dan zal hij zich moeten concentreren op de opslag van reservevoedsel. Dit voedsel heeft de bloembol nodig voor de vorming van nieuwe bloemknoppen voor het volgende seizoen. Zaaddozen zo snel mogelijk verwijderen en het blad aan de bol laten afsterven dus!

Levensduur van een bloembol

Niet alle bloembollen groeien op dezelfde wijze. En ook de levensduur van een bol verschilt. Eigenlijk is dit te vergelijken met de planten in de tuin. Daar kennen we immers eenjarige-, vaste- en meerjarige planten. Bij de bloembollen is dit ook min of meer zo.

Eenjarige bloembollen

Bij eenjarige bloembollen worden de vlezige bladachtige delen in één jaar (lees: in één bloeiseizoen) leeggezogen om zo tot een maximale bloei te komen. Daarna sterft de bol af en wordt vervangen door een nieuwe.
De Tulipa (Tulp) is een voorbeeld van een eenjarige bloembol.

Tweejarige bloembollen

Bij tweejarige bloembollen wordt in het eerste jaar de oudste jaargang leeggezogen en in het tweede jaar de rest. Maar in die twee groeiseizoenen wordt door de bloembol vanuit de bovengrondse delen (de stengel dus) weer zoveel reservevoedsel naar de bloembol vervoerd, dat er een nieuwe bloembol gevormd wordt.

Tweejarige bloembollen zijn de ideale bollen voor in de tuin. Het zijn de zogenaamde verwilderingsbollen. Doordat er telkens nieuwe bollen worden geproduceerd ontstaat er in de loop van vele jaren een heel veld van één en dezelfde soort.
Bloembollen waar deze vermeerdering plaats vindt zijn bijvoorbeeld Galanthus (Sneeuwklokje) en Frittilaria (Kievitseitje).

Meerjarige bloembollen

Bij de meerjarige bloembol is de werking weer heel anders. Hier worden tijdens het groei- & bloeiseizoen de buitenste schubben (de oudste schubben) leeggezogen. Maar vanuit het binnenste van de bloembol worden weer nieuwe schubben gevormd. De overige schubben groeien ook nog eens in de lengte en dikte. Met andere woorden er komt jaarlijks meer bij, dan dat er verbruikt wordt of verdwijnt. Deze bloembollen worden dus steeds dikker.

Voorbeelden van deze bollen zijn Scilla (Sterhyacint), Narcissus (Narcis) en Hyacinthus (Hyacint).

Uitgebloeide bollen naar buiten doen

Bovenstaande samenvattend kunnen we dus concluderen dat de bloembol zelf voor zijn voortplanting zorgt. Wie zijn wij dan om na één groei- & bloeiseizoen de bloembollen alweer in de container te gooien?

Zodra de bloembollen in de huiskamer uitgebloeid zijn, kunnen ze op een beschutte plaats buiten gezet worden. Laat ze daar maar rustig afsterven en verwijder alleen de zaaddozen. Zorg wel dat ze niet te nat staan. Want te natte voeten zorgt voor verrotting van de bollen.

Bollen bewaren voor op het terras of in huis

Als het de bedoeling is om de bollen het volgende jaar opnieuw in de huiskamer te laten bloeien, laat ze dan rustig in het potje staan en zorg dat ze af en toe wat water krijgen (niet te veel!). Het volgende jaar zullen de groene puntjes weer boven de grond verschijnen en kunnen ze weer de huiskamer in.

Bloembollen planten in de tuin

Het is heel goed mogelijk om de bloembollen uit te planten in de tuin. Veel soorten doen het namelijk uitstekend in de volle grond. Je kunt dit doen direct nadat de bloembollen binnenshuis zijn uitgebloeid. Omdat het dan nog volop winter is, kan je ook wachten tot de temperaturen wat gaan stijgen en de grond buiten minder nat en koud is. Zet de uitgebloeide bloembollen alvast buiten, gewoon met potje en al. Het blad zal nu langzaam afsterven. Ze kunnen dus op elk gewenst moment de grond in.

Voor de juiste standplaats moet je rekening houden met het volgende:
  • Ook bloembollen hebben een voorkeur voor zon, halfschaduw of schaduw. Geef ze dus de juiste plek in de tuin.
  • Goed zichtbaar vanuit huis (in de winter zijn we niet veel buiten en genieten binnen vandaan van de tuin) of langs een veel belopen pad (bijvoorbeeld een pad naar de deur).
  • Zorg dat het afstervend blad niet zichtbaar is, zet ze daarom bij voorkeur onder bladverliezende heesters. Tegen de tijd dat het blad van de bloembollen afsterft, gaat de heester uitlopen en nieuw fris blad vormen. Hierdoor zal het lelijke afstervende blad aan het zicht onttrokken worden.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen - blauwe druifje, hyacint en irisBloembollen - blauwe druifje, hyacint en irisDe bloemen van het blauwe druifje en de hyacint verschijnen al vroeg in het voorjaar. Het blauwe druifje rond maart/apri…
Bloembollen - krokus, narcis en sneeuwklokjeBloembollen - krokus, narcis en sneeuwklokjeBloembollen zijn de smaakmakers van de tuin. Ze kunnen de tuin van schitterende kleuren voorzien, soms al vanaf midden d…
Voorjaarsbloeiende bloembollenVoorjaarsbloeiende bloembollenAls de temperatuur weer wat hoger wordt en de zon gaat weer lekker schijnen, dan gaat het bij velen kriebelen. Gelijk on…
Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…

Voorjaarsschoonmaak en lenteklusjes in de tuinVoorjaarsschoonmaak en lenteklusjes in de tuinAls in februari de zon steeds meer gaat schijnen, de temperatuur langzaam weer stijgt en de vogels gaan fluiten, dan gaa…
De volkstuin: wat verbouwen en welk zaad?Wie wil zorgen voor een goede oogst op zijn volkstuin heeft goede zaden nodig. Maar wanneer is zaad voor de volkstuin kw…
Bronnen en referenties
Reacties

Joske Hendrickx, 19-01-2020
Ik wil mijn hyacinten niet weggooien en lees dat ik ze kan in het potje houden mits af en toe wat water, maar mag ik de bladeren en uitgebloeide bloem afknippen tot net boven de bol? Ik wil de bollen niet in de tuin zetten maar in de serre laten staan (zonder verwarming).
Kan dat? Reactie infoteur, 23-01-2020
Het is belangrijk dat je niets afknipt. Laat alles gewoon afsterven.

M. L. van Leeuwenkamp, 27-10-2019
Ik heb sinds twee jaar blauwe druifjes in de border staan zodra ze uitgebloeid zijn en het blad bruin geworden is knip ik dit weg maar dan na verloop van tijd komt alleen het blad weer terug kan ik dit gewoon afknippen vind dit niet zo'n mooi gezicht in de border b.v.d.
Rinus Reactie infoteur, 28-10-2019
Blauwe druifjes vormen, in tegenstelling tot andere voorjaarsbloeiende bloembollen, al aan het einde van de zomer het blad. De bloei volgt dan in het voorjaar. Als je het blad minder mooi vindt, plaats de bollen dan eens ondere een bladverliezende struik.

Frans, 05-05-2019
Kan ik de in een emmer uitgebloeide narcissen en tulpen met loof en al in de emmer laten en in de kelder zetten? Reactie infoteur, 06-05-2019
Als de aarde in de emmer op het moment dat je hem wegzet goed droog is en het ook in de kelder niet vochtig is, dan kan je dit zeker proberen!

Tess, 06-02-2019
Dag, er staat niet in de info wanneer je de bollen in de tuin kunt zetten. Naar dat antwoord was ik op zoek. Hoor graag. Hartelijke groet, Thérèse Schoonen Reactie infoteur, 07-02-2019
Je kunt de uitgebloeide bloembollen direct in de tuin planten of wachten tot het loof is afgestorven. Succes!

S. Vlietstra, 18-04-2018
Beste,
Ik heb genoten van kleine hyacinten, narcissen (dubbele) en prachtige witte tulpen in mand. Ze zijn uitgebloeid en ik zou ze graag in de tuin planten. Mijn vraag; de bolletjes steken nu boven de aarde uit, moeten ze in de volle grond wel gewoon onder de aarde geplant worden? Zo ja, kan dit nu (in april)? Mvg Reactie infoteur, 19-04-2018
Dat kan zeker nu! Laat al het blad eraan zitten en plant de bollen zo diep als ze zelf zijn. M.a.w een bol van 2 cm mag 2 cm diep geplant worden.

Sija Visser, 28-05-2017
L. S.,
Helaas heb ik de tulpen uit de potten op mijn balkon voorzichtig uit de grond getrokken en liggen nu op "schaduwplekje "af te sterven.
FOUT dus en wat nu?
Met vriendelijke groet,
Sija Visser Reactie infoteur, 29-05-2017
Als ze koel en droog liggen en zo rustig af kunnen sterven is er niets aan de hand. Misschien kan je ze in de schuur/berging leggen. Wikkel ze in een oude krant, zodat ze droog blijven en laat het afstervende blad er gewoon aan zitten. In de herfst kan je ze dan weer poten en volgend jaar heb je dan waarschijnlijk weer bloeiende tulpenbollen.

Noppen, 16-05-2017
Beste,
Ik heb wat netjes bollen liggen (tulpen, narcissen ed) die de grond nog niet ingegaan zijn. Hoe kan ik deze het beste bewaren? Nu alsnog in de tuin zetten of binnen bewaren en volgend voorjaar ren plekje in de tuin geven? Als dit de beste optie is, hoe kan ik ze het beste overhouden? In twee netjes zaten wat vochtige bollen die zijn gaan schimmelen. Ik heb de meest natte weggegooid. Hoe kan ik beoordelen welke echt niets meer gaan doen en welke nog een kans hebben op bloei volgend voorjaar? Reactie infoteur, 29-05-2017
Als de bollen goed droog zijn en stevig, dan is de kans aanwezig dat ze volgend jaar nog uitlopen. Bewaar ze op een koele en droge plek, bijvoorbeeld in een schuur of berging. Wikkel ze in een oude krant, zodat ze droog blijven.

Kim, 17-04-2017
Ik heb op de markt een paar prachtige tulpen voor in de vaas gekocht, maar met de bol er nog aan! Ze bloeien nu in een klein laagje water en het liefst wil ik de bollen bewaren voor in onze nieuwe tuin (per oktober). Het is nu niet mogelijk om de bollen wanneer de bloemen uitgebloeid zijn in de tuin te plaatsen, en ze staan niet in een pot waarin ik ze kan laten uitbloeien… Is er een mogelijkheid om deze bollen alsnog te bewaren? En ze in het najaar in onze nieuwe tuin te planten? Reactie infoteur, 18-04-2017
Haal de tulpen als ze uitgebloeid zijn uit de vaas en breek de zaaddozen van de steel af. Deze zijn, als het bloemblad eraf valt, duidelijk te herkennen. Wikkel de bollen, met het blad er nog aan in oude kranten en leg ze weg op een droge en donkere plek. Vanaf oktober kunnen ze dan in de tuin worden gepoot.
Succes!

Caroline, 09-03-2017
Hallo,
Ik heb witte druifjes, hyacint en narcissen allemaal nog in de potjes en bijna helemaal uit gebloeid. Mijn vraag wat kan ik er best mee doen? Ik zou ze het liefste naar de tuin verhuizen Reactie infoteur, 09-03-2017
Dat is een goed plan. Dan kan je volgend jaar weer genieten. Hier staan de Narcissen en Blauwe Druifjes van vorig jaar op dit moment al in bloei!

Gisele, 01-03-2017
Beste,
Ik heb mijn uitgebloeide hyacinten - en paasbloembollen uit de sierpotten gehaald en ze herplant per soort in plastieken potten. Het bladerloof heb ik afgesneden op een 5 cm. Dat was verkeerd zeker? Mag ik ze nu al buiten zetten of liever wachten en voorlopig koel bewaren in de garage?
Mvg en dank u wel Reactie infoteur, 06-03-2017
Jammer dat je de bollen hebt afgesneden. Maar misschien is er nog niets verloren. Zet ze maar gewoon buiten. Op een plek waar ze niet te nat zullen worden en laat ze maar een beetje aan hun lot over.

Ninke, 13-02-2017
Ik heb verschillende uitgebloeide hyacintbollen hier liggen, uit bloemstukken en potten. Kan ik deze nu meteen in de grond steken of moet ik ze laten uitdrogen? Ik zie zoveel verschillende antwoorden dat ik het niet meer weet… Reactie infoteur, 14-02-2017
Ik begrijp dat je de bollen uit de stukjes gehaald hebt. Jammer, je had ze beter in de aarde kunnen laten en dan zo in zijn geheel buiten zetten. Voor nu denk ik dat het slim is om even te wachten, de bollen op een donkere en droge plaats te bewaren en in vervolgens in maart/april poten.
Succes!

Joke Dessing, 01-06-2016
Ik heb uitgebloeide sieruien. Moet ik deze afknippen, of eruit halen? Reactie infoteur, 02-06-2016
Laat ze gewoon aan de bol zitten en langzaam verdorren. Daarna zijn ze zo los te trekken.

Steven, 09-04-2016
Geachte, ik heb mijn bloembollen van crocusjes uit gedaan omdat er een terras komt, sommige staan nog in bloei en andere enkel met blad nog zichtbaar, wat moet ik nu met de bollen kan ik ze gewoon laten opdrogen of wat moet ik ermee?, kan ik ze opnieuw volgende herfst planten of niet,?

mvg steven Reactie infoteur, 10-04-2016
Het beste is om ze gelijk weer te planten. In de volle grond of in een pot.

Anton, 19-02-2016
Beste Mr/Mevr. De narcissen of hyacinten die je in een pot koopt in het voorjaar liggen als het ware op de modder, maar er wordt in het artikel gepraat over uitgebloeide bollen die ik volgend voorjaar weer in de kamer wil gewoon wachten tot de groene puntjes boven komen, moet ik ze nu op de grond laten of eronder?
Met vr. gr. Anton Reactie infoteur, 20-02-2016
Beste Anton,
Om de bollen opnieuw in bloei te krijgen en volgend voorjaar weer in de huiskamer van te genieten zou je het volgende kunnen proberen: zodra de bollen uitgebloeid zijn kunnen ze naar buiten en daar laat je ze op natuurlijke wijze afsterven (het groen en de uitgebloeide bloemen bruin laten worden tot ze afvallen). In de zomer en bij droogte geef je water en aan het begin van het jaar haal je de bolletjes weer naar binnen.
Succes!

Ria van Dinther, 14-09-2015
Mijn blauwe druifjes staan al volop in blad. Hoe kan dit? Reactie infoteur, 15-09-2015
Het blad van Muscari, oftwel blauwe druifjes, verschijnt in het najaar en de bloemen volgen in het voorjaar.

Siem, 30-06-2015
Moet ik pas geoogste hyacinten prepareren, hoe moet ik dat doen? groetjes. Reactie infoteur, 06-07-2015
Hyacinten prepareren?
Ik weet niet wat ik me daar bij voor moet stellen en kan u daarom ook geen tips geven.

Reinder, 22-04-2015
Heb vorig jaar herfst, narcisbollen in de tuin gepoot. Een aantal daarvan staan nu mooi in bloei maar nog meer bollen hebben alleen maar blad gekregen en geen knoppen! Komen deze dan volgend jaar wel of zijn dit geen goede bollen? Reactie infoteur, 26-04-2015
Laat de bollen gewoon staan en mogelijk dat er volgend jaar wel bloemen in komen.

Elena, 15-04-2015
Hallo! Nu de paasperiode voorbij is zijn ook mijn narcisbollen uitgebloeid. Ik kan ze niet in een tuin planten. Ik lees hierboven dat ik ze gewoon in het potje moet laten staan, maar zoals ik ze gekocht heb zitten er denk ik veel te veel bollen in een klein potje. Moet ik echt niets verwijderen van de bloemen en ze in het potje laten, of kan ik ze misschien in een bak met potgrond in de kelder bewaren? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 16-04-2015
Hallo Elena,
Je moet de bloemen en de bladeren niet verwijderen. laat ze gewoon volledig afsterven, zodat de bol er voedingsstoffen uit kan halen en op kan slaan voor de volgende bloei. Vervolgens kan je inderdaad proberen om ze dan in de kelder over te houden.
Succes!

Clodagh, 19-02-2015
Mijn narcissen en Chrysanten zijn uitgebloeid. Ik heb de bladeren er net afgehaald en lees nu dat ik deze moet laten zitten. Zijn mijn bollen nog te bewaren voor volgend jaar? Reactie infoteur, 19-02-2015
Helaas…
Door het verwijderen van het blad kan de bol geen voedingsstoffen meer uit het blad halen en in de bol opslaan. Dit is wel nodig voor het vormen van nieuwe knoppen.

Maar als je eventueel in het bezit bent van een tuin en nog een plekje hebt: stop ze gewoon in de grond. Een kleine moeite en wie weet wordt je volgend jaar verrast met bloeiende Narcissen en Hyacinten (met Chrysanten bedoelde je waarschijnlijk Hyacinten?). De natuur zorgt vaak voor verrassingen!

Tineke, 14-04-2014
Wat kan ik doen met uitgebloeide tulpenbollen die in de tuin in bloembakken staan?moet ik die afknippen en in de aarde laten staan, of uit de aarde halen, afknippen en laten drogen en het volgend seizoen weer planten. Reactie infoteur, 14-04-2014
Knip de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk weg, zodat er geen zaad gevormd kan worden. Laat daarna alle bovengrondse delen in alle rust afsterven. Tijdens dit proces worden de voedingsstoffen uit de plant gehaald en in de bol opgeslagen.
Daarna kunnen de bloembollen uit de pot worden gehaald en, bv. in een krant, op een donkere en droge plaats worden bewaard. In de herfst kunnen de bollen weer opnieuw worden gepoot en zo heeft u komend voorjaar weer mooi bloeiende tulpen!
Succes!

Lammy, 21-11-2013
Ik heb narcissen die afgelopen winter/voorjaar in van die plastic schaaltjes te koop zijn, bewaard. (buiten op een beschutte plek). Nu het 's nachts kouder wordt vraag ik me af wat ik er mee moet… Ik wil ze niet in de tuin. Ze lopen al weer uit, kan ik ze ook allemaal bij elkaar in een grote schaal, rieten mand o.i.d. planten? plant ik de bollen 2x hun grootte diep of kunnen ze half boven de grond uit blijven? Zet ik de bollen daarna binnen (koele plek) of kunnen ze buiten blijven staan? Reactie infoteur, 11-01-2014
U kunt de bollen in de schaaltjes laten staan en bijvoorbeeld bij elkaar op de tuintafel plaatsen.
Bij elkaar in een mand of pot poten is ook een goed idee. Plant de bollen 1x hun grootte diep. Zijn het veel bollen, dan kan ook in lagen gepoot worden. Hierdoor wordt ook de bloeiperiode langer.

Yvonne, 04-08-2013
Wat moet ik doen met uitgebloeide calla's ik heb ze buiten in een pot, halfschaduw gezet. Ik wil ze volgend jaar weer in een pot buiten zetten. Reactie infoteur, 11-01-2014
Ik heb zelf geen ervaring met Calla's. Mijn eerste reactie is vorstvrij wegzetten en zorgen dat de potgrond niet te vochtig is.

Teuny, 28-06-2013
Al vele jaren heb ik de bloembollen in mijn tuin laten staan. De boel was aardig aan het verwilderen. Dit jaar heb ik alles gerooid, mede omdat mijn tuin aan een grote opknapbeurt toe was. Het lof heb ik af laten sterven en de bollen die er gezond en mooi uitzien heb ik nu allemaal gesorteerd in bakjes staan. Hoe kan ik ze nu het beste bewaren. Zelf dacht ik in een kistje met turfmolm in de kelder. Maar ik ben niet helemaal zeker dat dit de beste manier is. Graag een advies. Met dank. Teuny. Reactie infoteur, 28-06-2013
Beste Teuny,
Het beste is om de bollen gewoon weer in de tuin te planten. Dan hoef je geen moeite te doen om ze goed te bewaren.
Plant ze nu op de plaats waar je ze wilt hebben en in het voorjaar ben je dan weer verzekerd van prachtig bloeiende bollen.
Succes!

Francisca, 10-02-2013
Ik heb een vraag over de Amaryllis bol.

Ik heb namelijk twee bollen gekocht in 2011 nu valt het me op dat ze geen bloemstengels krijgen alleen maar dunne blad. Ik vroeg me dus af, is de Amaryllis eigenlijk wel over te houden? en zo ja hoe kan ik de grote bol het beste bewaren zo dat ik met kerst weer zo'n mooie Amaryllis heb. Reactie infoteur, 14-02-2013
Je had eigenlijk gelijk na de eerste bloei in actie moeten komen. Daarvoor is het nu te laat. Maar het is sowieso erg lastig om een Amaryllis zelf voor de tweede keer in bloei te krijgen.
Wil je het toch proberen, koop dan nieuwe bollen en laat je gelijk goed informeren over het opnieuw in bloei krijgen van deze prachtige planten.

A. de Vries, 14-06-2012
Ik ben bang dat de uitgebloeide blauwe druifjes (dat nu lichtgroene knopjes zijn geworden) als ik ze laat afsterven de vermeerdering van de bolletjes onder de grond zal beïnvloeden. Kan ik ze niet beter afknippen? Ik wil er nu namelijk andere plantjes inzetten. Reactie infoteur, 19-06-2012
Ik begrijp de vraag niet helemaal. Wil je op de plaats van de Blauwe Druifjes een andere plant neer zetten? Dit zal dan wel ten koste van de bolletjes gaan.

Belinda, 14-05-2012
Ik ben me dit jaar terug kleine narcissen gaan halen want elk jaar worden de bollen opgegeten daar muisjes onder de grond. Dit jaar heb ik ze in de tuin geplant met de bol 1/4 boven de grond. Kan ik de bollen uit de tuin halen om te bewaren voor volgend jaar? Hoe en wanneer doe ik dat? groetjes Reactie infoteur, 14-05-2012
De bollen moeten veel dieper geplant worden, minstens tweemaal de grote van de bol. Dan kunnen ze gewoon op de plaats blijven staan en lopen ze volgend jaar weer uit.
Voorgetrokken bolletjes die je in het begin van het jaar in potjes koopt, staan inderdaad met de bollen deels boven de grond. Maar bloembollen in de volle grond moeten dus diep geplant worden.

Alexandra, 07-05-2012
Ik vraag me af hoe 't zit met blauwdruifjes. Kun je deze ook laten verwilderen? En indien je ervoor kiest om de zaaddozen niet af te knippen, kun je deze dan gebruiken om uit te zaaien? Kan iemand mij meer hierover vertellen? Reactie infoteur, 10-05-2012
Blauwe Druifjes kunnen makkelijk in de volle grond. Plant ze dan lekker diep. Laat blad en zaaddozen maar gewoon zitten. Blauwe Druifjes zaaien zich zelden spontaan uit. De vermeerdering vindt ondergronds plaats, door het vormen van kleine nieuwe bolletjes. Je pol met Blauwe Druiven zal zo ieder jaar groter worden.

Desiree, 04-05-2012
Ik heb dus idd hyacint bollen. Wat moet ik nu doen? Het blad wel of niet er af halen? En er zitten ook nieuwe kleine bolletjes aan vast kan ik die wel weer op laten bloeien of die ook het blad af knippen (ik heb geen tuin dus geen idee wat ik er na de bloei het beste mee kan). Heb de potgrond ververst en de kleine bolletjes apart gezet in een eigen potje. Reactie infoteur, 10-05-2012
Plant de bollen goed diep in de potjes, om bevriezing te voorkomen. Met Hyacinten kan goed resultaat berekit worden, maar vaak gaat het ook mis. Een lastige bol.

Van Pollaert, 29-04-2012
Ik heb "narcissen" in de tuin die uitgebloemd zijn. Wanneer kan ik deze uit de grond nemen en wat doe ik ermee. Wie kan en wil me inlichtingen bezorgen?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 10-05-2012
Laat de narcissen gewoon staan en het blad rustig afsterven. Dan wordt er weer voldoende voeding naar de bollen getransporteerd en heb je volgend voorjaar weer prachtige bloeiende narcissen in de tuin.

Ester, 31-01-2012
Ik denk dat ik dit artikel over het bewaren van bloembollen, hyacinthen in dit geval te laat heb gelezen. Normaliter gooi ik ze altijd weg, maar dacht laat ik ze eens bewaren en kjijken wat er gebeurt. Ik heb echter de groene stengel incl. blad en bloem eraf geknipt, bol uit de aarde gehaald en wortels afgeknipt. Ik had eerder het idee dat ik ze droog en koel moest bewaren maar niet dus! Kan ik nog wat met deze bloembollen doen, terug de grond in? Of zijn ze alsnog rijp voor de prullenbak? Reactie infoteur, 31-01-2012
Ga er maar vanuit dat dit niets meer gaat worden.
Maar voor een eventuele volgende keer weet je dat ze nog een tweede leven kunnen hebben!

Adriana Cornelia Verkaik, 28-03-2011
Zo graag wil ik de eens prachtige wekenlang bloeiende kleine narcissen in de pot voor volgend jaar bewaren. Ik dank u voor uw raad. Hopenlijk heb ik goed begrepen hoe ik de bollen met succes "over" kan houden'. Reactie infoteur, 28-03-2011
Het kan bijna niet misgaan.

Ik hoop dat u volgend voorjaar blij verrast wordt door de bloeiende narcissen aan het begin van de lente!

S. de Jong, 08-06-2010
Onze tulpen staan nog in de tuin, en de stengels geginnen al te vergelen. Sommige bladeren krijgen bruine punten, wat moet ik nu doen?Uit de grond halen of niet. Reactie infoteur, 08-06-2010
Breek de zaaddozen eraf en laat het blad verder afsterven. U hoeft ze niet uit de grond te halen, volgend jaar komen ze gewoon weer op.

Frans, 26-04-2010
Mogen ze direct als ze uitgebloeid zijn uit getrokken worden, of moeten ze nog een poosje in de grond blijven? Reactie infoteur, 26-04-2010
Laat ze in de grond volledig afsterven.

Akke, 31-03-2010
Heb het blad bij mijn uitgebloeide narcissen- en hyacintenbollen eraf geknipt en buiten in een paar potten gezet, maar lees nu in de info op deze site dat het blad er niet af had gemoeten. Daarom, mijn vraag, is er nog een (kleine) kans dat de bollen alsnog misschien volgend jaar weer gaan bloeien of is dat helemaal uitgesloten? Wie wil hier op reageren? Reactie infoteur, 02-04-2010
Ze zullen zeker volgend jaar weer uitlopen, maar of ze zullen bloeien is afwachten.
Maar is het niet volgend jaar, dan bloeien ze toch zeker het jaar daarna (want volgend jaar laat je het blad wel aan de bol afsterven toch?)!
Hyacinten zijn overigens lastige bollen. Bij de Narcissen zal je meer succes hebben.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.