Vijver: het aanleggen van een zwemvijver
Veel mensen geven de voorkeur aan een zwemvijver boven een zwembad. Dit komt omdat de kosten voor het bouwen van een zwemvijver doorgaan lager zijn in vergelijking met het bouwen van een zwembad. Het is wel belangrijk om een goed filter aan te brengen en de vijver regelmatig te controleren op algen. De bodem van de vijver kan met folie worden afgedekt. Verder kan een deel van de vijver gevuld zijn met waterplanten.
Er zijn veel mensen die een zwemvijver willen. Zij kiezen voor deze combinatie, omdat zij in de zomer buiten willen kunnen zwemmen in hun eigen tuin. Tegelijkertijd vinden zij een zwembad waarschijnlijk te duur om aan te leggen of niet mooi genoeg. Vaak gaat het om deze laatste reden. Een zwembad is alleen maar in bepaalde periodes van het jaar te gebruiken. Tegelijkertijd wordt er vaak wel een groot oppervlak door in beslag genomen. Daarbij is een blauwe bak niet mooi om naar te kijken, wanneer u een mooi uitzicht wil vanuit het raam. Daarom is het beter een zwemvijver aan te leggen die er mooi uitziet, maar ook gebruikt kan worden om in rond te zwemmen.
Perfecte grote van een vijver
Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u een zwemvijver begint aan te leggen. De perfecte grote voor een zwemvijver ligt tussen de 70 en 150 vierkante meter. Maximaal de helft van de vijver moet diep genoeg zijn uitgegraven om in te kunnen zwemmen. Het andere deel van de vijver kan gebruikt worden voor planten en begroeiing. Het zwemgedeelte moet tot ongeveer 150 centimeter diepte worden uitgegraven. Voor het vijvergedeelte is een diepte van 10 tot 80 centimeter genoeg. Er mag enig verloop plaats vinden. Het is uiteraard fijn als de vijver in de nabijheid van een terras of huis ligt, zodat de zwemmers er snel in kunnen duiken. U kunt er voor kiezen de zwemvijver zelf te bouwen of dit te laten doen. In dat laatste geval worden er wel hogere kosten in rekening gebracht, want alles heeft een prijs.
Waterplanten in een zwemvijver
U doet er goed aan niet te veel verschillende soorten planten voor uw vijver te kiezen. De kans is namelijk groot dat ze dan vooral bezig zijn om elkaar te beconcurreren. Houd er ook rekening mee dat de verschillende soorten planten in verschillende periodes van het jaar opbloeien. Het zou zonde zijn als u veel geld uitgeeft aan planten, maar vervolgens heeft u er in de zomer niks aan, omdat de planten dan niet groeien. Wanneer u weinig verstand heeft van planten, dan doet u er goed aan om deze in een speciaalzaak te kopen. Daar kunnen de medewerkers u adviseren over de verschillende soorten planten. Voor onder het wateroppervlakte kunt u kiezen voor zuurstofplanten. Deze planten zorgen niet alleen voor voldoende zuurstof in het water, maar hebben ook een filterende werking op de vijver zelf. Voor het wateroppervlakte zou u kunnen kiezen voor drijvende planten, zoals de Kikkerbeet of de Gele plomp.
Folie aanbrengen op de bodem van de zwemvijver
De bodem van de vijver moet u bedekken met folie. Er is een speciale formule voor hoeveel folie u moet gebruiken. De breedte van het folie moet gelijk zijn aan de breedte van de vijver + 2 keer de maximale diepte + een extra 60 centimeter. Zorg ervoor dat het folie nergens plooit. Dit zou planten met sterke wortels kunnen helpen om zich door het folie heen te dringen. In dat geval zou al het water uit de vijver kunnen weglopen. Zorg ook voor een goede overgang van de kant naar de wal. Deze moet zo glooiend mogelijk verlopen. Dit zorgt ervoor dat zowel dieren als mensen makkelijk in en uit het water kunnen.
Waterfilter installeren in de zwemvijver
U doet er goed aan te kiezen voor een goed waterfilter zodat het water schoon blijft. Ook is het verstandig om de vijver regelmatig, zeker in de zomer, te inspecteren op blauwalg. Dat zou namelijk gevaarlijk kunnen zijn voor zwemmers. Het is niet verstandig om te kiezen voor vissen. Het zou overigens tot uw verbazing kunnen voorkomen dat u opeens wel vissen ziet in het water. Er is een kans dat er dan eitjes zijn meegekomen met de verschillende waterplanten of dat ze zijn blijven kleven aan de voeten van vogels.