Clerodendrum bungeï, naar pindakaas geurende plant

Clerodendrum bungeï, naar pindakaas geurende plant Clerodendrum bungeï komt van oorsprong uit Japan en China. De plant is matig winterhard en kan in de winter wel wat bescherming gebruiken. Hij bloeit laat in het jaar met roze bloemen, de verzorging is niet moeilijk. Andere namen voor Clerodendrum bungeï zijn Kansenboom of Pindakaasstruik. De laatste benaming heeft de plant gekregen vanwege de pindakaasgeur die hij afgeeft als het blad gekneusd wordt.

Clerodendrum bungeï


Waarom Clerodendrum bungeï kiezen voor de tuin?

Clerodendrum bungeï kan in iedere grondsoort gedijen die vochtig is, de plant kan verder in zowel zon als halfschaduw staan in de tuin. In augustus begint de struik te bloeien en blijft dit doen tot in oktober. De bloemen zijn mooi roze van kleur en hebben een trosvorm. Zo laat in het jaar vallen de bloemen zeker op in de border. Ook de grote bladeren zijn mooi om te zien, jong blad heeft een donkergroene kleur. De kleur wordt lichtgroen zodra het blad ouder wordt. De nerven vallen goed op in het blad. Clerodendrum bungeï wordt zonder snoeien door invriezen gemiddeld 2 m. hoog, moet de plant vaak ingesnoeid worden, dan zal de maximale hoogte ongeveer 1.20 m bedragen.

Standplaats van Clerodendrum bungeï

Clerodendrum bungeï is vrij gemakkelijk e plaatsen in iedere tuin, zolang het maar gaat om een beschutte plek. Een plek met harde wind zal er in de winter al snel voor zorgen dat de takken invriezen. De plant kan in de volle zon staan of in halfschaduw. Iedere grondsoort is geschikt, zolang de grond maar vochthoudend is, maar wel waterdoorlatend. Voeg regelmatig wat humus aan de grond toe.

Planten van Clerodendrum bungeï

Clerodendrum bungeïClerodendrum bungeï
Maak de kluit van de plant goed nat, door hem minstens 10 minuten in een bak water te zetten. Maak een plantgat wat 1,5 keer zo groot is als de kluit van de plant. Zorg dat de aarde in het gat goed wordt losgemaakt. Plant de struik op dezelfde hoogte als hij had in de pot en vul het plantgat op met een mengsel van de uitgegraven grond, vermengt met humus/compost. Druk de aarde goed aan rond de plant en geef de eerste tijd goed water. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Clerodendrum bungeï is ook goed als kuipplant te houden, voordeel is dan ook dat hij ’s winters binnen kan worden gezet om invriezen tegen te gaan.

Verzorging Clerodendrum bungeï

  • Snoei: De plant hoeft niet gesnoeid te worden. In het voorjaar kunnen ingevroren takken tot in het levende hout worden afgeknipt. Doe dit boven een oog op de tak. Als de struik erg groot is geworden, waardoor de binnenste takken te weinig licht krijgen, dan kan de struik worden uitgedund. De beste tijd om dit te doen is na de bloei.
  • Bemesten: Geef minimaal één keer per jaar organische mest. Dit bevat goede voeding en zorgt voor verbetering van de grond. Bij zandgrond kan er nogmaals bemest worden.
  • Winterbescherming: Plaats de plant op een plek uit de wind. Bescherm de stengels bij strenge vorst door ze af te dekken met vliesdoek o.i.d.

Mijn ervaring met Clerodendrum bungeï

Ik vind het een erg leuke plant, vanwege de mooie dieproze bloemtrossen, die drie maanden lang aan de plant komen. Vooral in oktober zijn er niet veel bloeiende planten meer in de tuin te vinden, en is dit een welkome late bloei. De plant vormt af en toe met worteluitlopers een nieuwe plant. Deze zijn gemakkelijk uit te graven en kunnen, indien gewenst, op een andere plek geplant worden. De plant vriest wel in als je hem niet beschermt in de winter. Na terugsnoeien gaat hij echter steeds wel weer groeien en bloeien. Een leuke plant voor een plek middenin of achterin de border, die een lekkere pindakaasgeur afgeeft als je zijn blad kneust.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Augustus is een maand waarin de tuin er mooi bij kan staan, als alles een beetje bijgehouden wordt. Belangrijk is vooral…
Herfstbloeiende plantenHerfstbloeiende plantenDe dagen worden weer korter, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind waait flink, het is weer herfst. De zomerb…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…

Bruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantBruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantWie snel een pergola of muur wil bedekken met een klimplant heeft aan een Bruidssluier, ook Fallopia baldschuanica genoe…
Eupatorium, een echte vlinder trekkerEupatorium, een echte vlinder trekkerEupatorium is een plant die niet mag ontbreken in de tuin van een vlinderliefhebber. De verzorging van de plant is niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.