Eupatorium, een echte vlinder trekker

Eupatorium, een echte vlinder trekker Eupatorium is een plant die niet mag ontbreken in de tuin van een vlinderliefhebber. De verzorging van de plant is niet moeilijk, en u wordt zeer lang beloond met prachtige grote bloemschermen in een roze/paarse kleur. De plant bloeit van juli tot in oktober en trekt veel bijen en vlinders naar uw tuin. Er zijn veel verschillende soorten Eupatorium, de soort waarover ik schrijf is Eupatorium ‘Riesenschirm’, die wel twee meter hoog kan worden. De plant heeft veel ruimte nodig en staat graag op een zonnige plek of in halfschaduw.

Eupatorium


Eupatorium 'Riesenschirm'Eupatorium 'Riesenschirm'

Waarom Eupatorium kiezen voor de tuin?

Een goede reden om Eupatorium in de tuin te planten is de langdurige bloei van de plant. Eupatorium ‘Riesenschirm’ vormt grote bloemschermen in een roze/paarse kleur. De bloemen blijven maandenlang mooi, van juli tot in oktober. Vanaf september zie je een soort pluisjes ontstaan, waarmee de plant zichzelf kan uitzaaien. Tot laat in het jaar voorziet Eupatorium bijen, vlinders en vliegen van voedsel. Maar niet alleen de bloemen zijn mooi aan de plant, de dikke stengels hebben een mooie rode kleur en de puntige groene bladeren zijn groot en mooi. In de winter verliest de plant zijn blad, de stengels met de uitgebloeide bloemschermenkunt u tot in het voorjaar laten staan, met wat sneeuw erop is het een prachtig gezicht. De plant kan goed achter in de border staan, houd er wel rekening mee dat de plant groot en hoog wordt, dus zet hem niet vlakbij een muur of schutting. U hebt dan snel last van een naar voren hellende plant die moeilijk te steunen is. Eupatorium is goed winterhard en past dus goed bij het klimaat in Nederland. Andere namen voor Eupatorium zijn Leverkruid of Koninginnenkruid.

Standplaats Eupatorium

De plant kan zowel in halfschaduw als in de volle zon staan. Eupatorium heeft voldoende ruimte nodig, omdat de plant een behoorlijke omvang kan krijgen. Eupatorium ‘Riesenschirm’ bloeit later in het jaar en wordt tot wel 2 meter hoog. Om die redenen kan de plant wel wat steun gebruiken om vroege herfststormen te doorstaan. Op zich zijn de stengels van de plant goed dik en stevig, maar de grote bloemschermen maken het geheel wel topzwaar bij harde wind. De grond moet voedselrijk zijn en vocht bevatten, maar wel waterdoorlatend zijn.

Bloei van Eupatorium

Van juli tot in oktober komen er grote roze/paarse bloemschermen aan de stengels. De bloemen zijn erg in trek bij vlinders, bijen en vliegen. In september komen er pluisjes inde bloemen, waarmee het zaad van de plant verspreidt wordt. De bloemen kunnen na de bloei aan de plant worden gelaten,ze worden bruin van kleur en hebben nog wel sierwaarde in het winterlandschap.

Eupatorium 'Riesenschirm'Eupatorium 'Riesenschirm'

Planten van Eupatorium

Maak voor het planten de wortelkluit goed nat. Maak een plantgat dat zeker 1,5 keer zo groot is als de wortelkluit en maak de grond in het gat goed los. Plaats de plant in het gat en vul het gat op met aarde vermengd met humus en goede compost. Druk de aarde goed aan en geef de eerste tijd goed water, zorg dat de kluit niet uitdroogt. Bij het planten van meerdere Eupatorium planten houdt u een afstand onderling aan van 70 cm.

Verzorging Eupatorium

  • Bemesten: In het voorjaar groeit de plant vanuit de grond weer aan. In korte tijd is de plant van 0 cm naar wel 200 cm hoog gegroeid. Voor deze explosieve groei heeft de plant veel voeding nodig. Geef zeker twee keer per jaar, in het voorjaar en in de zomer, organische mest. Organische mest, zoals geperste koeienmestkorrels, brengen goede voeding in de grond en verbeteren de grondstructuur, waardoor het bodemleven verbeterd wordt.
  • Steunen: Door de late bloei met grote bloemschermen zijn de stengels gevoelig voor harde wind. Door op tijd steun aan te brengen voorkom je het omvallen van de stengels.
  • Snoeien: Snoeien van de lange stengels hoeft pas in het voorjaar te gebeuren. Wilt u in de winter een totaal opgeruimde tuin, dan kunt u ook in oktober of november de stengels tot aan de grond afknippen. In het voorjaar vormt Eupatorium nieuwe takken, die snel een behoorlijke lengte zullen bereiken.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van waterhennepDe geneeskracht van waterhennepWaterhennep is een vaste plant met witte bloemen die een meter tot anderhalve meter hoog kan worden. Waterhennep is nauw…
Vlinders lokkenVlinders lokkenVlinders en andere insecten lokken naar de tuin is niet alleen leuk, omdat ze er mooi uitzien, maar ze spelen ook een gr…
De geneeskracht van purper leverkruidDe geneeskracht van purper leverkruidPurper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog word…

Clerodendrum bungeï, naar pindakaas geurende plantClerodendrum bungeï, naar pindakaas geurende plantClerodendrum bungeï komt van oorsprong uit Japan en China. De plant is matig winterhard en kan in de winter wel wat besc…
Druiven als plant kweken tot druivenrank kun je in de tuinDruiven als plant kweken tot druivenrank kun je in de tuinIn bijna iedere tuin is wel een zonnig plekje te vinden waar je zelf een druivenrank kunt plaatsen. Je hebt dan een prac…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.