Groenten verbouwen in potten

Groenten verbouwen in potten Niet iedereen beschikt over een mooie, grote tuin. Gelukkig groeien de meeste groenten ook goed in potten of bakken. Op deze manier kunnen zelfs mensen zonder tuin van het boerenleven en van verse groente genieten. Het verbouwen van groenten in potten kent zelfs een aantal voordelen ten opzichte van het telen in volle grond. Groenten in potten zijn veel minder kwetsbaar voor plagen en ze staan gegarandeerd in vruchtbare grond. Bovendien warmt de grond in potten sneller op, waardoor de zaadjes en plantjes eerder beginnen te groeien.

In het artikel worden de volgende zaken besproken:

De juiste pot of bak kiezen

Groenten kunnen gekweekt worden in verschillende soorten ‘potten’. Kies bijvoorbeeld voor, bloempotten, houten kisten, emmers, plastic zakken enzovoorts. U kunt in principe gewoon gebruiken wat u wilt. Kies bij voorkeur wel voor een lichte kleur pot. Zwarte potten absorberen erg veel warmte als de zon erop staat. De wortels van de planten kunnen hierdoor beschadigd raken.

Verder is het van groot belang dat de door u gebruikte pot of bak voorzien is van gaatjes in de bodem. Indien er geen gaatjes in de bodem zitten, kunt u deze er zelf in maken met behulp van een boor of met behulp van een hamer en een spijker. De gaatjes zijn van belang voor de afvoer van overtollig water.

Ook de grootte van de pot is van belang en hangt af van het soort groente dat u wilt verbouwen. Grote planten hebben een grotere pot nodig. Voor tomaten en aubergines (grote planten) gebuikt u potten met een inhoud van 19 liter. Een maatje kleiner kan ook wel, maar u dient de plant dan vaker water te geven.

Grond, water en zonlicht

Als bodem kunt u potgrond gebruiken. Belangrijk is om gedurende het groeiseizoen de aarde één a twee keer te bemesten. Doet u dit niet, dan zal de oogst hoogstwaarschijnlijk tegenvallen.

Planten die in potten worden gehouden vragen meer aandacht dan planten die in de volle grond staan. U dient de planten dagelijks te bekijken en water te geven als de grond droog is. Wacht niet met water geven tot de plant zichtbaar aan het uitdrogen is, de oogst zal dan tegenvallen of er zal zelfs helemaal geen oogst zijn. Houd ook in uw achterhoofd dat een plant meer water nodig heeft naarmate de plant groter wordt.

Zet de potten op een plaats die ten minste zes uur per dag in de volle zon ligt. Een terras of balkon is uitstekend geschikt voor het verbouwen van groente.

Nog enkele adviezen

Indien u dit jaar voor het eerst groenten wilt kweken is het aan te raden om plantjes te komen die reeds ontkiemt zijn. U hoeft dan niet (tevergeefs) te wachten op het ontkiemen van de zaadjes. Tomaten, paprika’s en aubergines hebben acht weken nodig om vanuit zaadjes te ontkiemen. De kans op een succesvolle oogst wordt hiermee ook vergroot. U kunt echter ook de uitdaging aangaan en toch zaadjes kopen.

Let erop dat alle zaadjes van dezelfde groentesoort, die u op hetzelfde moment zaait, ook op hetzelfde moment rijp zullen zijn. Als u op verschillende momenten wilt oogsten, dient u dus op verschillende momenten te zaaien. Blijf hierbij wel in het juiste zaaiseizoen (dit staat aangegeven op de zakjes).

Het is verstandig om in de winkel te zoeken naar planten of zaden waarbij vermeld staat dat het compacte planten (of iets in die trant) zijn. De kans dat de planten het goed doen in de potten wordt hierdoor vergroot.

Groenten geschikt voor potten

In principe kunnen alle groentesoorten die in de volle grond groeien ook in potten worden verbouwd. Alleen maïs en pompoen hebben over het algemeen zo veel ruimte nodig dat het niet valt aan te raden om ze in potten te houden.

Groenten die u zou kunnen verbouwen:
 • Aardappelen
 • Aubergines
 • Bonen
 • Courgettes
 • Komkommers
 • Tomaten
 • Wortels
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Qat kauwen in Nederland niet verbodenQat is een drug waarop gekauwd wordt. Wordt in Nederland cannabis door velen gezien als een softdrug voor de doorsnee me…
Lente: groenten zaaien in pottenWie groenten in potten wil kweken kan net als in de volle grond beginnen zodra het maart is. Sla, radijsjes en tuinbonen…
Garage verbouwen, tipsGarage verbouwen, tipsDe garage verbouwen als meer woonruimte nodig hebt is een goede optie. Een garage verbouwen zorgt voor een extra kamer.…

Leuke en originele vogelvoerdecoraties zelf makenLeuke en originele vogelvoerdecoraties zelf makenVogels kunnen in de meeste jaargetijden zelf voor hun voedsel zorgen. In de herfst en winter vinden de vogels het echter…
De organische meststoffen van EcostyleDe organische meststoffen van EcostyleDe AZ meststoffen van Ecostyle bevatten o.a. drie belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kalium. AZ mest…
Bronnen en referenties
 • http://gardening.about.com/od/vegetablepatch/a/ContainerVeggie.htm
 • http://www.tuinen.nl/artikel/610/Groenten+planten
 • http://www.sunset.com/garden/fruits-veggies/how-to-grow-veggies-in-pots-00400000012149/
 • http://www.sunset.com/garden/fruits-veggies/best-crops-for-pots-00400000012139/
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.