De organische meststoffen van Ecostyle

De organische meststoffen van Ecostyle De AZ meststoffen van Ecostyle bevatten o.a. drie belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kalium. AZ meststoffen zijn 100 procent natuurlijk, ecologisch, effectief en veilig in het gebruik. Bij tuinieren met oog voor de natuur is het de bedoeling om de organische kringloop in stand te houden. De meststoffen van Ecostyle passen bij deze manier van tuinieren. De weerstand van de planten wordt verhoogd door deze natuurlijke bemesting, plantenversterkers en een rijk bodemleven. Met gezonde planten als resultaat.

De organische kringloop

De basis van natuurlijk tuinieren is het in stand houden en versterken van de organische kringloop in de tuin. Resten van planten en dieren zoals bijv. stengels, hout, bladafval, wortels, dode dieren en andere organismen (schimmels, bacteriën) worden door micro organismen omgezet in humus. Humus is de leverancier van voedingsstoffen, die vrij komen op het moment dat de plant ze nodig heeft. Gezonde, weerbare planten zijn minder gevoelig voor ziekten en plagen.

AZ meststoffen

AZ meststoffen bevatten drie belangrijke voedingstoffen voor de plant. Dit zijn stikstof, fosfaat en kalium.

Stikstof (N)

Stikstof zit in bloedmeel. Het bevordert de groei van de bovengrondse delen van de plant, de plant blijft jonger. Een jonge plant heeft meer stikstof nodig dan een volwassen exemplaar. Bij te weinig stikstof krijgt de plant een lichte bladkleur en is de groei matig. Bij te veel stikstof krijgt de plant een te donkere bladkleur, verminderde knol en wortel opbrengst doordat alle voeding naar het blad gaat, lange slappe stengels en bladeren en is vatbaarder voor luizen en schimmels. Hierdoor heeft de plant een verminderde weerstand waardoor ziekten kunnen ontstaan. Stikstof kan vervluchtigen of uitspoelen in de grond.

Fosfaat (P)

Fosfaat zit in beendermeel. Fosfaten kunnen zich binden aan gronddeeltjes en lossen niet gemakkelijk op in bodemwater. Het is nodig voor de vorming van de wortels, de energievoorziening en zorgt voor de bloei en rijping van de plant. Door fosfaat rijpt de plant en veroudert. Stikstof en fosfaat moeten daarom, afhankelijk van de groeistadia van de plant, in de juiste verhoudingen worden toegevoegd. Bij te weinig fosfaat is de beworteling, zaadzetting en groei slecht. Het gewas kan paars verkleuren. Te veel fosfaat kan voor een gebrek aan sporenelementen zorgen.

Kalium (K)

Kalium zorgt voor een betere vochtopname door de wortels, een lagere vochtafgifte door het blad, stevigheid van de plant, een grotere weerstand, opname van voedingsstoffen en de vorming van zetmeel. Knolgewassen zoals aardappels, die veel zetmeel bevatten, hebben daarom extra kalium nodig. Kalium kan snel oplossen in bodemvocht. Bij een gebrek aan kalium is de verdamping minder waardoor de temperatuur in het blad te hoog wordt en cellen verbranden waar de verdamping het hoogst is. De bladranden kunnen geel verkleuren. Door te veel kalium ontstaat zoutophoping bij de wortels waardoor voedingsstoffen zoals calcium en magnesium niet goed meer kunnen worden opgenomen en er een gebrek ontstaat.

Andere toegevoegde voedingselementen

Naast deze voedingsstoffen bevatten de meststoffen unieke voedingselementen. De meststof is voorzien van micro-organismen, bacteriën en de RhizaMax-wortelactivator. Met de AZ meststoffen worden de planten, bodem en het bodemleven gevoed.
Ecostyle meststoffen zijn 100 procent natuurlijk, ecologisch en effectief. Ze geven langdurig en geleidelijk voedingstoffen af.

RhizaMax-wortelactivator

Deze toevoeging zorgt voor een breder en dieper wortelbereik van de plant. Die kan daardoor veel voeding en water opnemen voor een gezonde, compacte en probleemloze groei. RhizaMax-wortelactivator wordt aan alle AZ meststoffen toegevoegd.

De meststoffen kunnen onder alle weersomstandigheden worden gestrooid doordat ze 100 procent natuurlijk zijn is er geen kans op verbranding.

De voordelen van AZ meststoffen zijn

  • Snel beschikbaar en langdurig werkzaam
  • 100 procent natuurlijk
  • Er zijn micro- organismen aan toegevoegd
  • Er is geen risico op verbranding
  • Er is RhizaMax-wortelactivator aan toegevoegd

Kalk voorkomt verzuring van de grond

Doordat voedingsstoffen worden opgenomen verzuurt de grond. De meeste planten, uitgezonderd de zuurminnende, houden niet van zure grond. Door kalk aan de bodem toe te voegen kan de zuurgraad worden verbetert.
© 2011 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organische bemesting met paardenmest of koemestOrganische bemesting met paardenmest of koemestAls het erom gaat een nóg grotere bloemenpracht, nóg meer opbrengst, maar vooral gezonde planten te hebben, dan is organ…
Organische meststoffen voor groenten en fruitOrganische meststoffen voor groenten en fruitIn de natuur bestaat geen afval. Alles wordt in natuurlijke processen hergebruikt. Wie biologisch tuiniert werkt ook vol…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
Verschillende soorten dierlijke mest voor de tuinVerschillende soorten dierlijke mest voor de tuinMet gecomposteerde, dierlijke mest kan de tuin worden bemest. De mest van paarden, schapen, geiten en koeien is de meest…

Groenten verbouwen in pottenGroenten verbouwen in pottenNiet iedereen beschikt over een mooie, grote tuin. Gelukkig groeien de meeste groenten ook goed in potten of bakken. Op…
De gewasbeschermingsmiddelen van EcostyleDe gewasbeschermingsmiddelen van EcostyleSterke, gezonde planten die in goede grond groeien zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Daarom is het belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Miriam , Pixabay
  • www.ecostyle.nl
Reactie

Peter Kriele, 29-04-2015
We hebben heel veel last van heermoes in de tuin. We willen die op milieuvriendelijke manier bestrijden. We hebben tot nu toe nog geen manier hoe dit te doen, schoffelen helpt niet. Afdekken voor lange tijd is ook twijfelachtig en ingrijpend.
Op een website adviseert men om magnesiumkalk te strooien, omdat heermoes daar niet tegen kan. Ze houden van zure grond. Wat adviseert u? Reactie infoteur, 30-04-2015
Hallo,
Het vraagt veel tijd en energie om heermoes te bestrijden. Het meest effectief is een combinatie van verschillende manieren.
- Put de plant uit door de bovengrondse delen af te maaien.
- Maak de grond los en verwijder alle wortels, niet schoffelen want dan vermeerderd de plant zich.
- Door het kalium en fosforgehalte op peil te houden, zal de plant het minder goed doen.
- Gooi de wortels niet op de composthoop, maar voer ze af.
Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 10-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.