Handige tips voor de tuin

In deze kleine encyclopedie voor de tuinliefhebber staat een bonte verzameling van praktische tips voor ieder seizoen. Wist je bijvoorbeeld dat bladluizen walgen van nicotine en dat rozen heel veel van paardemest houden? Een tuin is nooit klaar. Altijd valt er wel ergens wat te klussen. Heb je bruikbare tips, aarzel niet en laat het me maar weten!

A

Aardappelen Aardappelen zijn rijk aan vitamine C. Ongeschilde gekookte aardappelen zijn gezonder omdat ze het vitaminegehalte vasthouden. Aardappelen vormen in de zomer een dicht plantendek waaronder onkruid nauwelijks kans krijgt
Aardbeien Schimmel op aardbeienplanten treedt op bij aanhoudend vochtig weer. Leg stro of houtwol onder de planten. Een ander middel is om de planten eens per week met een oplossing van kalium-permanganaat te besproeien. Wanneer aardbeien drie tot vier jaar op dezelfde plaats hebben gestaan gaat de groeikracht verloren en worden de vruchten kleiner. Het is beter ze dan op een andere plaats in de tuin neer te zetten. Aardbeien moeten niet veel mest hebben anders ontstaat er rot.
Aardperen De aardpeer is familie van de zonnebloem. Zij kunnen een hoogte bereiken van zo`n twee tot drie meter. De stengels kunnen worden afgeknipt waardoor ze sterk vertakken. De wortels kunnen al naar behoefte worden gerooid.
Afrikanen Afrikanen helpen bij de bestrijding van mieren en luizen. Zet de planten neer bij de bedreigde plekken.
Andijvie De bladeren van andijvie blijven zacht en geel als je ze op het juiste moment met een elastiekje tot een bos samenbindt. De donkergroene bladeren worden gauw hard en smaken bitter.
Appels Appels zijn goed voor de gezondheid. Ze zitten vol mineralen en vitamines. Appels zijn goed voor de zenuwen en werken kalmerend. Appelsap bevordert de stofwisseling en heeft een opwekkende werking.
Artisjokken Let op dat de bladeren geen bruine randen hebben. De steel moet vooral dik en hard zijn en mag niet slap en buigzaam zijn.
Augurken Net als komkommers en kalebassen kruipen augurken over de grond. Praktischer is het om de planten langs een grofmazig gaas omhoog te laten kruipen. Zo blijven de vruchten schoon.

B

Balkonbloemen Balkonplanten hebben mest nodig en redden het niet alleen met water. Het beste is bemesting is: 200 gram bloemenmest op tien liter water.
Bieslook Het vitamine C-gehalte van bieslook is erg hoog. Het kruid is bekend om zijn ui-achtige smaak. Het is gemakkelijk in een pot te kweken.
Bieten Om bietenmoeheid te voorkomen is het nodig de bietjes niet langer dan vijf jaar achtereen op dezelfde plaats te telen. Dat geldt ook voor snijbiet.
Bladluis Bladluis verwijdert men door iedere dag een oplossing van water met spiritus over bladen en stengels te sproeien. Ook helpt een mengsel van nicotine-extract, spiritus en groene zeep vermengd in water. Met een plantenspuit de planten besproeien.
Bleekselderij Bleekselderij blijft geel als een rij planten bedekt wordt met een tunnel van zwart plastic. Ook kan elke plant afzonderlijk beschermd worden met een brede plastic buis.
Bloembakken Houten bloembakken kunnen het beste beschermd worden door ze een paar keer met een mengsel van lijnolie en kalkmeel te bestrijken. Beide in gelijke hoeveelheden. Bij voorkeur niet met teer behandelen, want dat laat geen lucht meer door en is niet goed voor de planten.
Bloemkool Het is belangrijk om bloemkool tegen de zon te beschermen. Knak twee tot drie bladeren en leg die over de bloemkool.
Boerenkool Boerenkool smaakt het best als er een nachtvorstje overheen is gegaan. Is dit niet het geval, leg dan de groente een paar uur in het vriesvak van de koelkast. Dan krijgt het ook die aparte smaak.

C

Clementines Clementines zijn ontstaan door een kruising van mandarijnen met sinaasappels.
Compost Per kubieke meter is 1 kilo slakkenmeel, 1½ kilo kalkstikstof en ½ kilo gemalen beendermeel genoeg. Op een composthoop kun je keukenafval kwijt. Het maakt niet uit of het rauw is of bereid. Verder papier- en kartonsnippers. Geen papier met kleuropdruk.

D

Dahlia`s Dahliaknollen kunnen het best overwinteren in een luchtdicht afgesloten plastic zakje. Dahlia`s die te vaak worden bemest, ontwikkelen veel blad terwijl de bloemen in hun bloei worden belemmerd. Dahlia`s houden niet van voedzame, vochtige grond.
Dille Dille kan voor de winter worden gedroogd en ingevroren. Voor het invriezen is het het beste de stengels in een plastic zakje te doen.
Dragon Dragon is makkelijk in een bloempot te kweken. De plant vraagt om zon en halfschaduw en heeft vochtige aarde nodig. Dragon kan vermeerderd worden door scheuren of stekken. In de tuin zaaien op losgemaakte aarde. Later uitplanten op circa 40 cm afstand van elkaar.

F

Frambozen Frambozen die in stukjes uit elkaar vallen wijst op onvolledige bevruchting. Aangeraden wordt om tenminste twee soorten planten bij elkaar te zetten, zodat de stuifmeeloverdracht beter tot stand komt. Bovendien is een plaatsje uit de wind beter voor de bevruchting. De plant heeft behoefte aan veel water, met name tussen de bloei en de pluk van de vruchten. Zij komen rijkelijk tot bloei indien men de takken in de herfst naar beneden gebogen heeft.
Fruit Fruit aan de boom kan door wespen worden aangetast. Ter bestrijding wordt een voor een derde deel met zoete vloeistof gevulde fles in de boom gehangen. De wespen zullen er zeker op af komen, waarna zij niet meer uit de fles kunnen ontsnappen. Fruit kan op rekken bewaard worden in de kelder. De vruchten mogen niet te dicht op elkaar liggen om rot te voorkomen. Fruit kan ook op droog stro worden bewaard. Het stro mag de vruchten niet bedekken.

G

Gazon Het gazon bij droogte besproeien. Bovendien moet het gras niet te kort gemaaid worden. De wortels kunnen in dat geval geen voedingsstoffen meer opnemen. De ideale hoogte is 4 tot 5 centimeter. Het gemaaide gras kan `s zomers gewoon op het gazon blijven liggen. Een nieuw aangelegd gazon moet veel water hebben. De sproeier kan heel fijn ingesteld worden zodat de druppeltjes zich kunnen verrijken met zuurstof. Een oneffen gazon kan worden opgevuld met een mengsel van aarde en turfmolm. Stevig aandrukken en goed water geven. Desnoods kan op het gazon nog een dun laagje nieuwe aarde aangebracht worden bestaande uit een mengsel van compostgrond, tuinaarde, zand en turf. In het voorjaar kan het gazon "uitgekamd" worden met een hark of gaatjes prikken met een verticulator. Eventueel bestrooien met gazonmest.
Geraniums Geraniums kunnen in bakken van circa 20 cm breed bij 17,5 cm hoog gehouden worden. Zij doen het goed in combinatie met petunia`s, lobelia`s of begonia`s, eventeel op de achterste rij aangevuld met hooggroeiende geraniums. Geraniums kunnen goed worden bewaard door ze voor de winterse nachtvorst van het balkon te halen en in een niet te warme en niet te donkere kamer te laten overwinteren. Een ideale temperatuur is 8 ºC.
Gouden regen De Gouden regen mag niet gesnoeid worden anders gaat hij dood. Een foefje om de boom in bloei te laten komen is door de wortels op een meter afstand van de stam met een schop door te hakken. Bovendien kan de groei worden bevorderd door een beetje kalk aan de grond toe te voegen.
Gras Gras inzaaien kan in alle jaargetijden dus ook in de winter. Ideaal is dat gras onder de sneeuw overwintert. Het loopt dan vroeg in het voorjaar uit. Zodra de herfst begint moet het gras na het maaien worden verwijderd anders veroorzaakt het schade door rotting.
Groenteteelt Gemengde teelt van groente vormt een natuurlijke bescherming tegen schadelijke insecten. De rups van het koolwitje voelt zich niet thuis tussen kool en tomaten. De aardvlo wordt afgeschrikt door een gemengde teelt van radijsjes en rammenas bij kropsla en snijsla.

K

Klimplanten Het opbinden van klimplanten gaat makkelijk met speciale plastic clips. Het zachte materiaal kan de jonge scheuten niet beschadigen.
Komkommers Bittere komkommers worden minder bitter door ze met schil en al in stukken van circa 10 centimeter te snijden en enkele uren in koud water te leggen.
Kruiden Kruiden moeten met mate bemest worden anders verliezen ze teveel van hun aroma. Turfhumus is het beste. Vanaf een planthoogte van 10 centimeter kan minerale bemesting worden toegepast. Sommige kruiden kunnen niet ieder jaar op dezelfde plek worden gekweekt. Ze groeien dan slecht. Verplant ze in ieder geval om de vier jaar zoals de maggiplant en muntsoorten.

L

Lavendel Lavendel kan het beste in de herfst worden gezaaid. Het zaad wordt dan blootgesteld aan de winterse kou en zal in het voorjaar ontkiemen. Het stekken van lavendel gebeurt in augustus in een luchtig mengsel van gelijke delen turfmolm en scherp zand. Pas in het volgend voorjaar uitplanten. De plant ontwikkelt zich tot een struikje dat regelmatig gesnoeid moet worden.

M

Mierikswortel De mierikswortel is een plant met lange witte wortels. Hij smaakt scherper dan radijs. In november worden de wortels gerooid.
Mollen Mollen uit de tuin houden is niet zo gemakkelijk. Een middel is om een lege fles met de opening zover naar beneden in de molshoop te steken dat de gang wordt bereikt. De luchtcirculatie in de gangen veroorzaakt door de wrijving met de flessenhalzen geluiden. Daar kunnen mollen niet tegen waardoor ze worden verdreven. Ook willen in petroleum of teer gedrenkte lappen gestoken in de mollengang wel helpen. Daarna de opening stevig met aarde aandrukken.
Morellen (zure kers)De morellenbomen moeten direct na de oogst gesnoeid worden. Dit voorkomt dat de kroon kaal wordt en dat hars uit de stam gaat lopen.

N

Nestkastjes Nestkasjes die tussen dik boomgebladerte hangen vangen zo teveel schaduw. Daardoor worden ze niet meer door vogels bezocht. Beter is ze een andere plek te geven.
Noten Walnoten en hazelnoten blijven langer vers als ze bewaard worden in zand dat met zout water is natgemaakt. Zijn noten uitgedroogd dan is het beter om ze een tijdje in melk te leggen. Daardoor krijgen ze weer een frisse smaak.

P

Paddestoelen Paddestoelen moeten, alvorens ze te drogen te leggen eerst grondig gewassen worden. Daarna worden ze in plakjes gesneden en met voldoende tussenruimte op een matig warme plek uitgespreid aan de lucht blootgesteld. Af en toe keren! De gedroogde paddestoelen in een dun katoenen zakje bewaren. Oppassen dat de bewaarruimte niet vochtig is.
Peterselie Om verwelking tegen te gaan is het beter om de plant stevig in aluminiumfolie te wikkelen en in de koelkast te leggen. Zo blijft peterselie langer fris. Fijngehakte peterselie kan worden ingevroren in een ijsblokjesbakje. Fijngesneden peterselie kan bewaard worden in kleine glazen potjes nadat ze bestrooid zijn met zout.
Planten in de schaduw Planten die in de schaduw staan van een boom zijn vaak arm aan voedingsstoffen. Als je de planten in bloei wilt krijgen is het nodig eerst een 25 centimeter dikke laag aan te brengen bestaande uit aarde, compost en turf. Deze laag moet altijd goed vochtig worden gehouden.
Pruimen Raar gevormde pruimen aan de boom duidt op een schimmelziekte. Deze pruimen afplukken en begraven. Voor of kort na de bloei moet de boom behandeld worden met een schimmelbestrijdingsmiddel.

R

Rabarber Rabarber wordt in het voorjaar geoogst zodra de stengels een lengte van 40 centimeter bereikt hebben. Na juli is het beter om niet meer te oogsten omdat door het weghalen van de stengels de plant teveel verzwakt wordt.
Radijs Er zijn radijsrassen die ook `s zomers nog gezaaid kunnen worden. Radijs kan heel goed samen met wortels worden gekweekt. Radijszaad kiemt heel snel. Het radijsblad beschermt het ontkiemende wortelzaad tegen vogels en uitdroging. Radijs kan reeds vroeg worden geoogst waardoor de wortels meer groeiruimte krijgen.
Rozen Rozen kunnen het beste tegen nachtvorst beschermd worden door ze af te dekken met bijvoorbeeld sparrentakken of met een beetje aarde en turfmolm. Rozen groeien uitstekend door ze paardemest te geven.

S

Sla Slazaad ontkiemt het best bij temperaturen van 10 tot 15 °C. `s Zomers kan het beste op een beschaduwd plekje worden gezaaid of direct in potjes die tijdens de ontkieming op een koele plaats worden gezet.
Snijbiet Snijbiet komt steeds weer op. Van de soort "lucullus" kunnen zowel de bladeren als de stelen gegeten worden. Snijbiet wordt in april gezaaid.
Spinazie Spinazie heeft op een aantal andere gewassen die daarna op dezelfde plaats worden geteeld een nadelige invloed, zoals bonen en kool. Deze gewassen hebben maar weinig stikstof nodig. Spinazie daarentegen heeft voor zijn ontwikkeling veel organische mest en stikstof nodig.
Stekjes Stekjes hebben niet veel water nodig. Drie centimeter is reeds voldoende. Op die manier krijgt het stekje meer zuurstof.

T

Tijm Tijm kan het hele jaar door worden geoogst. Door kou en vocht kan de plant in de winter gaan rotten. Kies een beschutte plaats in goed doorlatende en kalkrijke grond.
Tomaten Tomaten die nog aan de plant zitten gaan barsten als na een lange periode van droogte een sterke watertoevoer ontstaat. Daardoor hebben tomaten een overvloed aan sap. Dit verschijnsel kan voorkomen worden door de plant een gelijkmatige vochttoevoer te geven. Tomaten kunnen uitstekend in grote potten en bloembakken groeien. Ze behoren wel een behoorlijk afvoergat te hebben. De potten worden opgevuld met gewone potgrond. Voor de ontwikkeling van de planten is veel water en veel mest nodig. Heel geschikt voor de potcultuur zijn de kleinere tomatenrassen.
Tuinbonen Rauwe tuinbonen bevatten fasinen, een giftige stikstofverbinding, die gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Eenmaal gekookt verdwijnt dit gif.
Tulpen Tulpen kunnen in volle bloei verpoot worden. Zorg wel dat er aarde rond de bol zit als ze worden verpoot. Uitgebloeide tulpen kunnen het beste in mei met loof en al uit de grond worden gehaald en ergens anders worden neergezet.

U

Uien De groene stengels aan de ui-planten kunnen gebruikt worden. Ze kunnen worden fijngehakt als vervanging voor bieslook.

V

Vaste planten Bij sommige vaste planten kan de helft van de bloemknoppen worden afgesneden. Het is een prikkel om nog meer bloemknoppen te vormen. Daardoor wordt de bloeiperiode met enkele weken verlengd.
Veldsla Veldsla moet in augustus buiten ondiep gezaaid worden. Na opkomst uitdunnen tot een onderlinge afstand van 5 centimeter. De groente kan van november tot maart worden geoogst.

W

Witlof De smaak van witlof is altijd wel wat bitter. Witlof wordt minder bitter door de fijngesneden stronken een uur lang in lauwwarm water te laten staan. Het beste kan witlof in het donker worden bewaard, zodat de punten van de bladeren niet groen worden. In de groente-la van de koelkast kan witlof wel een weeklang goed blijven.
Worteltjes Worteltjes kunnen heel goed beschermd worden door uien rondom de wortelbedden te zaaien.

Z

Zwamziekte Een middel tegen zwamziekte bij bomen wordt "bordeause pap" genoemd. De samenstelling is: 1½ kilo kopervitriool en 3 liter verse gebluste kalk oplossen in een houten vat met 50 liter water. Een metalen voorwerp in de oplossing gestoken mag geen koperafzetting meer vertonen.

Lees verder

© 2007 - 2024 MayBWilder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer graszaad zaaien?Wanneer graszaad zaaien?Wanneer kun je het beste graszaad zaaien? Dit kan in het voorjaar en in het najaar. Afhankelijk van de weersverwachting…
Hoe leg je een bloemenweide aan?Hoe leg je een bloemenweide aan?We brengen steeds meer tijd door in onze tuin, die we dan ook als een verlengstuk van onze woonomgeving zien. We willen…
Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Begonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeBegonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeDe Begonia/Begoniaceae is een zeer uitgebreid geslacht. Voor de tuin zijn twee groepen belangrijk: de perkbegonia’s en d…

Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Tulpenboom of MagnoliaTulpenboom of MagnoliaDe Tulpenboom is een andere soort boom dan de Magnolia. In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenbo…
Bronnen en referenties
  • 1001 tips voor alledag, 1985, uitgeverij M & P Boeken BV Weert
  • Groenboekerij, 1000 tips over tuin- en kamerplanten, 1993, Dineke van Raalte, uitgeverij Zomer & Keuning Boeken, Ede
  • Oma weet het beter, 1998, Eveline Kalckhoven Smit, Printed Matter promotions BV, Amsterdam
MayBWilder (21 artikelen)
Laatste update: 29-10-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.