Kamperfoelie of Lonicera: verzorging en bloei
Kamperfoelie is verkrijgbaar als klimplant en in struikvorm. Verder is er ook nog keuze uit soorten die hun blad behouden in de winter en soorten die bladverliezend zijn. In Nederland zijn de meeste soorten bladverliezend. Kamperfoelie kan in allerlei kleuren gekocht worden, bovendien is leuk dat Kamperfoelie overvloedig bloeit en nog lang bovendien. De klimmende Kamperfoelie heeft graag een steuntje om zich omheen te slingeren als een pergola, muur of schutting.
Kamperfoelie
Waar komt Kamperfoelie oorspronkelijk vandaan?
Kamperfoelie groeit veel verschillende continenten, zoals Europa, China, Azië en in de Verenigde Staten. In ons land zie je vooral de bladverliezende en half bladhoudende soorten.
Standplaats Kamperfoelie
Kamperfoelie is een gemakkelijke plant. Je kunt de plant zowel in de schaduw als in de zon plaatsen. Staat Kamperfoelie in de schaduw, dan zullen er echter niet zoveel bloemen aan komen. In de beschutting van een muur in de volle zon voelt Kamperfoelie zich goed thuis, zolang de grond maar wel vochthoudend genoeg is. De plant houdt echter niet van langdurig natte wortels, de grond moet het liefst waterdoorlatend zijn maar wel vochtig en humusrijk. Klimmende Kamperfoeliesoorten hebben een steuntje nodig als een pergola, muur of schutting. Is dit er niet of onvoldoende en staat er wel een hogere struik of boom in de buurt, dan zal deze als klimsteun gebruikt worden. De stengels van Kamperfoelie slingeren om de steun of om zichzelf heen en vormen zo gedraaide strengen die andere planten kunnen verstikken. Knip de strengen zo snel mogelijk weg om de andere plant/boom te redden.
Bloei van Kamperfoelie
Kamperfoelie
Wanneer Kamperfoelie bloeit, hangt af van de soort. De meeste soorten bloeien echter in juni en juli. Er zijn soorten verkrijgbaar in allerlei kleuren als wit, geel, roze, rood en paars en vaak hebben de bloemen zelfs meerdere kleuren tegelijk. Als de plant op een juiste plek is geplant en veel zon vangt, zal hij overvloedig bloeien. Na de bloei worden bessen gevormd.
Verzorging Kamperfoelie
Snoei Kamperfoelie: Kamperfoelie kan het best in maart gesnoeid worden. De knoppen beginnen al te groeien zodat goed is te zien welke takken leven en welke dood zijn. Lange uitlopers en oudere takken mogen flink ingekort worden, aan de nieuw gevormde takken zullen veel bloemen komen.
Bemesting Kamperfoelie: Kamperfoelie kan na de snoei wel wat mest gebruiken. Koemestkorrels zijn goede mest, die langdurig werkt en zorgt voor een verbetering van de grond.
Ziekten bij Kamperfoelie bestrijden: Bladluis en meeldauw kunnen Kamperfoelie aantasten. Je kunt het proberen te bestrijden met een eigen gemaakt mengsel van groene zeep en spiritus, maar je kunt ook kant en klare bestrijdingsmiddelen kopen bij het tuincentrum.
Enkele soorten Kamperfoelie
- Lonicera fragrantissima: Deze halfgroene heester wordt 2 meter hoog en is half wintergroen. Het is een sterk groeiende bossige struik, die bloeit in de winter en begin van het voorjaar met wit/gele bloemen. Na de bloei kan deze struik teruggesnoeid worden.
- Lonicera standishii: Deze Kamperfoelie lijkt veel op de vorige maar bloeit van eind najaar tot begin voorjaar.
- Lonicera x purpusii: Twee meter hoge bladverliezende of half wintergroene heester die bloeit met witte bloemen met gele meeldraden in de winter en begin voorjaar.
- Lonicera x heckrottii: Klimmende half wintergroene Kamperfoelie die tot 5 meter hoog kan groeien. Deze Kamperfoeliesoort bloeit in juni en juli met roze/oranje bloemen
Reactie
Brigitte Rokker, 26-10-2015
Sinds het voorjaar heb ik een lonicera kamperfoelie in grote plantenbak. die klimt tegen een muur. Mijn vraag is, moet ik nu en in de winter water geven, omdat hij niet in volle grond staat? En hoeveel, als het niet regent?
Reactie infoteur, 27-10-2015
Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar het water moet wel goed uit de pot kunnen weglopen. Grond in potten kan snel uitgedroogd raken, zelfs als het regent. Hou het dus regelmatig in de gaten.