Schoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikel

Schoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikel De reclame op de televisie en in de kranten bieden ons dagelijks mogelijkheden om het huis gemakkelijk schoon te maken met allerlei reinigingsmiddelen. We kunnen veel dure spullen kopen om het huis te reinigen. De meeste schoonmaakklussen kunnen echter heel simpel en goedkoop met schoonmaakazijn worden gedaan. Je hebt dan veel minder van deze dure reinigingsmiddelen nodig en dat is goed voor het milieu en voor onze portemonnee. Wie eenmaal gewend is aan deze manier van schoonmaken zal niets anders meer willen.

Wat is schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn bestaat voor 8% uit azijnzuur. Dit is biologisch afbreekbaar en dat is niet slecht voor het milieu. Het kan een groot deel van onze reinigingsproducten vervangen. Een fles schoonmaakazijn is niet duur en is voor veel doeleinden te gebruiken. Vooral voor het ontkalken van allerlei apparaten en het ontvetten is schoonmaakazijn erg handig. Gebruik wel handschoenen als je werkt met schoonmaakazijn want op den duur is het zuur niet prettig voor je huid.

Schoonmaakazijn als schoonmaakmiddel voor terras en oprit

Veel mensen kopen dure producten om hun terras of oprit onkruidvrij te houden. Deze zijn niet altijd milieuvriendelijk. Met een paar flessen schoonmaakazijn die je in een emmer doet krijg je een prima resultaat. Ongeveer een kwart water toevoegen aan de azijn en hiermee het terras of de oprit schrobben. Je hebt dan wel een paar flessen azijn nodig maar het resultaat is snel en langdurig zichtbaar. Na een paar dagen zie je het onkruid verdwijnen en het blijft lange tijd schoon. Na ongeveer zes weken herhalen.

Flessen en glazen reinigen met dit schoonmaakartikel

Soms krijgen flessen en glazen een doffe aanslag. Ook als je een mooie karaf bezit dan kan de bodem kalkaanslag krijgen. Laat deze een nacht weken in schoonmaakazijn en de volgende dag goed naspoelen met water. Het glaswerk is weer glanzend en streeploos en de aanslag is verdwenen.

De badkamer en het sanitair reinigen

De badkamer is de plek bij uitstek waar kalkresten zich verzamelen op het sanitair De wastafel en het bad kan men reinigen met schoonmaakazijn en ook de tegels. De douchekop kan men van de douche schroeven en een nacht laten weken in schoonmaakazijn en alle sporen van kalk zijn verdwenen en de douche loopt weer lekker door. De randen rond de kranen zijn ook goed te reinigen door een doekje in azijn te drenken en rond de kraan te bevestigen. Nachtje laten staan en de volgende morgen is de kalk verdwenen. De kranen zelf zijn meestal met een doekje mooi op te wrijven zonder dat hier schoonmaakmiddelen aan te pas hoeven te komen. De closetpot geeft ook kalkaanslag en urinesteen aan de randen en deze zijn goed te verwijderen op dezelfde manier door een doekje met azijn te plakken tegen de rand. Laten weken en de volgende dag is de kalk opgelost.. De vloertegels van de badkamer kan men reinigen met schoonmaakazijn mits er geen kalk in de tegels zit.

Strijkijzer

Het reservoir in het stoomstrijkijzer gaat op den duur ook kalkaanslag krijgen.We denken hier niet altijd direct aan, maar als je zorgt dat je steeds schoonmaakazijn in huis hebt is het klusje zo geregeld. Ook deze kan men oplossen door het strijkijzer met azijn te vullen en te laten weken. Na afloop azijn verwijderen en eerst goed met water spoelen alvorens te gebruiken.

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat kan men goed reinigen met schoonmaakazijn. Vul het apparaat met azijn en een beetje water, laat het eerst een paar uur weken. Daarna doorspoelen. Zo nodig de behandeling herhalen. Je zult verbaasd staan hoeveel kalk er door de leiding van het koffiezetapparaat komt. Daarna het apparaat vullen met schoon water en goed laten doorlopen. Pas daarna weer gebruiken om koffie te zetten zodat je geen schoonmaakazijn naar binnen krijgt en de koffie weer de juiste smaak heeft. Op dezelfde manier kan men ook de waterkoker reinigen.

Geurtjes verwijderen

Als men vis heeft gebakken is het handig om een pannetje water met wat schoonmaakazijn warm te maken. Even laten staan en de geur uit de keuken is verdwenen. Hetzelfde geldt voor de magnetron. Ook hier doet een kopje water met wat schoonmaakazijn wonderen. Ook in de koelkast kan men wat water met azijn plaatsen om een hinderlijke geur te verdrijven. Wasgoed wat men lekker zacht wil houden en waarbij men geen geur van wasverzachter wenst kan men naspoelen met wat schoonmaakazijn. De kleuren blijven dan mooi behouden.

De geur van schoonmaakazijn

De geur van schoonmaakazijn is indringend. Tegenwoordig is er daarom ook schoonmaakazijn verkrijgbaar met een andere geur zoals lavendelgeur, citroen of eucalyptus. Sommige mensen vinden dit prettig, voor anderen is de geur van de ouderwetse schoonmaakazijn nog steeds het beste.

Schoonmaakazijn is goedkoop

Bij de supermarkt is schoonmaakazijn in grotere verpakkingen verkrijgbaar en dan is het een nog goedkoper schoonmaakmiddel. Het is hygiënisch en je kunt het altijd op voorraad hebben.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schenken van een goed glas bierHet schenken van een goed glas bierOm optimaal van een goed glas bier te kunnen genieten, dienen we een aantal spelregels in acht te nemen. Met name het be…
Kalkaanslag op uw sanitair voorkomen en verwijderenKalkaanslag is een veel voorkomend probleem op sanitair. Wastafels, douches, kranen en toiletpotten hebben veel te lijde…
Hoeveel statiegeld krijg je er eigenlijk voor?Wat is statiegeld eigenlijk? En hoeveel statiegeld krijg je eigenlijk voor een bepaalde verpakking of krat bier? In dit…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…

Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat?Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat?Het toilet wordt veel gebruikt en kan een grote hoeveelheid bacteriën herbergen. Zeker als er meerdere mensen in huis ge…
Ramen lappen, tips voor een goed resultaatRamen lappen, tips voor een goed resultaatEen huis met vieze ramen ziet er al snel minder aantrekkelijk uit en laat je de boel te vies worden, dan kan het zelfs m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mizianitka, Pixabay
  • Schoonmaakazijn.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.