De tuin: Veel groen en weinig onderhoud

De tuin: Veel groen en weinig onderhoud Voor menigeen is dat een uitkomst, zeker als je geen groene vingers hebt, en het is nog te realiseren ook. Natuurlijk is het groen beperkter wat zich leent voor de onderhoudsarme tuin, maar er zijn mogelijkheden om lekker tussen het groen te zitten en niet uren per week kwijt te zijn aan onderhoud.

Plan

Een plan maken als je de tuin aan gaat pakken is altijd goed. Bij een plan staan de logistieke gegevens, waar je wat koopt, betaling, opslag en materiaal.
Ook als je een beperkter aantal mogelijkheden hebt, vanwege het onderhoudsarme aspect van de tuin, dan nog is het goed om een schets te maken waar je wat wilt hebben.
Probeer bij het schetsen de vlakken niet de klein te maken, maar werk met ruime vlakken. Dat maakt, zeker de gemiddelde stadse tuin, groter. Combineer licht- met donkergroen blad om diepte te krijgen.

’Groene’ mogelijkheden

Echter onderhoudsvrij groen is er niet, maar je hebt wel genoeg onderhoudsarm materiaal waar je een leuke tuin mee op kunt bouwen. Combineer de verschillende kleuren groen en andere groene ‘mogelijkheden’. Enkele voorbeelden:
  • gras
  • vijver
  • (berken)boom
  • klimop
  • taxis
  • cactus
  • varen

Toepassing

Van de genoemde planten/bomen zijn bijna allemaal meerdere versies mogelijk en in verschillende kleurschakeringen. Dat kan een eentonig ogend perkje een stuk opvrolijken.

Gras

Gras heeft af en toe een maaier nodig om het mooi kort te houden (niet te kort, want dan kan het verbranden in de zon) en om het speels te maken kunnen graszoden om en om gelegd worden. Zo krijg je het fraaie effect wat je vaak op voetbalverleden ziet wanneer het net gemaaid is.
Er zijn vele soorten gras en bekijk dus goed waar je het gras voor gaat gebruiken. Speelgras is bijvoorbeeld veel sterker dan siergras.

Voor diegene die de periodieke maaibeurt toch nog te veel werk vindt … er is namaakgras op de markt dat nauwelijks van echt te onderscheiden is. Wel prijzig, maar dan spreken we ook daadwerkelijk over onderhoudsvrij groen.

Vijver

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft een vijver niet enorm veel werk te zijn. Behalve dat er niet gewied, geschoffeld of geknipt hoeft te worden, heeft water ook nog een ruimtelijke werking. De weerspiegeling van de lucht kan het zelfs sprookjesachtig maken. Werk je in combinatie met licht, dan maar je het in de avonduren ook nog tot een schouwspel.

Laat een mooie waterlelie in een gewenste kleur in de vijver zakken en eventueel wat moerasgras aan de zijkanten, en je bent klaar. Een keer per jaar de vijver goed schoonmaken is eigenlijk al dat het onderhoud wat je er aan hebt.

Wat vissen in de vijver? Staat leuk! Let wel op hongerige reigers. De een gooit er een net over, de ander zet een kunststof of stenen reiger bij de vijver (dan is de vijver voor de reiger al ‘bezet)’ of laat wat papieren bootjes drijven in de vijver. Kan er nog leuk uitzien ook.

(Berken)boom

Bomen zijn mooi, bieden schaduw en kunnen een blikvanger zijn. Maar sommige bomen moet je stevig terugsnoeien. Het hoeft niet altijd, maar dan laat je de boom dus verwilderen. Kan ook een mooi effect geven. De Berkenboom heeft de karakteristieke witte bast en geeft weer een extra kleur in de onderhoudsarme tuin.

Let bij bomen goed op de grootte van de tuin, want veel en grote bomen in een kleine stadse tuin, maakt de tuin niet echt fraaier. Maar een mooie, goed gevormde boom, bijvoorbeeld midden in de tuin, kan een aanwinst zijn. Bovendien maakt een stukje hoogte in de tuin, de tuin wat levendiger. De grote tuin heeft uiteraard meer mogelijkheden.

Klimop

Klimop of Hedera is een zelfklimmer. De plant groeit het beste op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen. Met korte luchtwortels zet de plant zich vast tegen zijn ‘gastheer’. Klimop is er in verschillende kleuren en bladgrootte en als je een lelijke wand (schutting, muur huis of garage) hebt, is verschillende kleuren door elkaar heen te laten groeien ook een mogelijkheid om er iets moois en speels van te maken. Het ziet er dan net iets minder massief uit.
De klimop groeit snel, dus het enige waar je op moet letten is dat het niet gaat woekeren op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Een keer de snoeischaar er langs halen en je bent weer klaar.

Taxis

Taxis is een stevige plant en wordt vaak gebruikt om haagjes mee te maken. Het is een mooie diepe kleur groen en vormt bijvoorbeeld een fraai contrast met het lichte groen van het gras. Je kunt Taxis ook in een bepaalde vorm snoeien om er een blikvanger van te maken, maar doet zoals gezegd ook prima dienst als haag ter afscheiding van de tuin of perkjes in de tuin die je opvult met bloemen of andere groene planten. Eventueel de grond ‘afdekken’ met siergrind.

Cactus/vetplanten

Je moet er van houden, maar er zijn vele soorten cactussen en vetplanten. Niet altijd even gemakkelijk te combineren, maar je kunt wel een apart hoekje maken waar cactussen en vetplanten langs wat stenen kunnen groeien. Laat het wel een zonnig stukje zijn en zet verschillende soorten door elkaar. Dat kan van wat eenvoudige plantjes een mooi schouwspel maken.

Varen

De varen is er ook in verschillende soorten en maten. Van hel groen tot diepgroen en het voordeel is, je hoeft er echt niets aan te doen. De plant sterft bij het kouder wordende weer af en komt het volgende voorjaar weer gewoon op. Een aantal varensoorten vermeerderd zich erg snel, dus dat is het enige wat je even moet volgen.
De varen staat leuk bij gras en doet het prima in een schaduwrijke omgeving.

Tot slot

Natuurlijk zijn er nog meer plantensoorten die weinig onderhoud vergen, maar als je het een beetje leuk bij elkaar uitzoekt, kan je een tuin creëren waar je absoluut geen groene vingers voor hoeft hebben en toch van prachtig groen kunt genieten.
En wil je ook nog wat kleur toevoegen … wat bollen in een mooi perkje of in leuke grote potten doen het altijd goed. Zoek de bollen wel zo uit dat ze in verschillende periode opkomen. Zo heb je langere tijd plezier van de verschillende kleuren.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin: Inschakelen van een hovenierTuin: Inschakelen van een hovenierSoms kan het zijn dat uw tuin toe is aan een opknapbeurt of een totale renovatie. Dan wilt u mogelijk een nieuwe oprit o…
Goedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenGoedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenNiet iedereen heeft tijd of zin om veel tijd in het onderhoud van een tuin te steken. Een mooie onderhoudsvrije tuin kan…
Wat kost een hovenier?Wat kost een hovenier?Een mooie tuin aanleggen kan u veel geld gaan kosten. Niet iedereen kan zelf een mooie tuin aanleggen. U moet zelf een g…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…

De klimroos is een uitbundige bloeierDe klimroos is een uitbundige bloeierKlimrozen zijn leiplanten. Ze groeien langs een klimzuil of pergola naar boven. Op de grond nemen ze niet veel ruimte in…
Aardappelen lang bewarenWie over een grote hoeveelheid aardappelen beschikt, gekocht of zelf geteeld, krijgt met het probleem te maken hoe die m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.