Goedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggen

Goedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggen Niet iedereen heeft tijd of zin om veel tijd in het onderhoud van een tuin te steken. Een mooie onderhoudsvrije tuin kan dan een goede oplossing zijn. Er zijn veel manieren om een tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken, zonder dat de tuin er kaal hoeft uit te zien. Het opnieuw aanleggen van een tuin kan een dure aangelegenheid zijn, maar het hoeft niet. Er zijn veel manieren om geld te besparen bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin, waardoor het aanleggen van een dergelijke tuin toch op een goedkope manier kan gebeuren

Besparen op het ontwerpen van een onderhoudsvrije tuin

De eerste manier om te besparen op het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin is om deze zelf te ontwerpen. Vaak denkt men dat dit echt moet gebeuren door een ervaren tuinman, maar aangezien veel tuinen in formaat op elkaar lijken is het ook goed mogelijk om zelf een ontwerp te maken, gebaseerd op mooie tuinen op internet of in de omgeving. Om ideeën op te doen is het mogelijk om op internet te zoeken op onderhoudsvrije tuin en in de buurt op zoek te gaan naar onderhoudsvrije voortuinen. Vaak zijn er elementen uit deze tuinen die goed te gebruiken zijn. Print de foto's van de tuinen daarna uit en puzzel de elementen bij elkaar tot een mooi geheel. Om het nog duidelijker te maken is het mogelijk om online programma's op te zoeken waarmee digitaal de tuin op schaal nagebouwd kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat er vaak in 3D nagekeken kan worden hoe de tuin er uit komt te zien, er kan als het ware virtueel doorheen gelopen worden. Zo worden met name de onderlinge verhoudingen duidelijk, zodat deze tijdens het aanleggen niet voor problemen zorgen.

Kunstgras, grind of betegelen?

Vaak wordt bij een onderhoudsvrije tuin gedacht aan een volledig betegelde tuin, of een tuin die volledig voorzien is van grind. Dit hoeft echter niet. Er zijn ook oplossingen die weinig onderhoud vereisen en toch een groene uitstraling aan de tuin kunnen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunstgras, dat tegenwoordig van zeer hoge kwaliteit is, of aan vrijwel onderhoudsvrije bodembedekkers. De laatste optie zorgt ervoor dat er toch echt groen in de tuin aanwezig is, zonder dat er veel gesnoeid hoeft te worden. Een aantal goede opties voor bodembedekkers zijn de alchemilla mollis of de waldsteinia. Beiden hoeven niet vaker dan een keer per jaar gesnoeid te worden.

Kunstgras als alternatief voor de onderhoudsvrije tuin

Het meeste onderhoud van een tuin gaat vaak naar het gras. Niet alleen moet gras zeer regelmatig gemaaid worden, maar het is ook nodig om met enige regelmaat het gras opnieuw te bemesten of verzorgen. Ook het verwijderen van onkruid in het gras en het binnen de borders houden van het gras kan veel energie kosten. Een goede optie is uiteraard kunstgras. Kunstgras heeft een prettige uniforme uitstraling en heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Ook valt het bijna niet op als er kunstgras ligt, kwalitatief kunstgras doet ook in uiterlijk niet onder voor echt gras.

Kosten besparen met kunstgras

In aanschaf kost kunstgras iets meer, maar gezien de besparingen op de lange termijn is het uiteindelijk een goedkopere optie dan echt gras. Denk hierbij alleen al aan besparingen in de vorm van mest, grasmaaier, vernieuwen grasmat, middelen tegen mollen, etc.

Een tuin met tegels aanleggen zonder onkruid

Een andere optie is het leggen van tegels, dit kan een moderner uiterlijk aan de tuin geven maar kan in sommige gevallen ook koud overkomen. Kies bij voorkeur geen ruwe tegels in de tuin, aangezien een ruw oppervlakte veel ruimte geeft voor mossoorten om zich op te hechten. Naast grote plukken mos, is een groene waas over de rest van de tegel ook het resultaat. Een betere keus is een gladde tegel, gecombineerd met een flexibele voeg. Een flexibele voeg scheurt niet bij warmteverschillen, waardoor er geen mogelijkheid bestaat voor onkruid om zich te vestigen tussen de scheurtjes.

Kosten besparen op het aanleggen van een tuin met tegels

Tegels kunnen in aanschaf vrij prijzig zijn, maar er zijn toch een aantal manieren om hier fors op te besparen. Tegels hebben een dusdanig lange levensduur dat het zeer voordelig kan zijn om bijvoorbeeld te kiezen voor tweedehands tegels. Bij het verbouwen van een tuin worden vaak nog goede tegels vervangen door een andere tuinbedekking, waarbij de tegels tegen zeer lage prijzen online worden gezet; men is vaak al blij nog iets te krijgen voor de tegels. Een andere manier om goedkoop aan tegels te komen is om op zoek te gaan naar tegels die uit productie genomen worden. De restpartijen zijn vaak groot genoeg voor een kleine tuin en kunnen tegen forse kortingen aangeschaft worden. Via internet of via de handel zijn dergelijke partijen goed op te sporen.

Een grindtuin zonder onkruid en onderhoud

Een andere optie, die wellicht wat levendiger overkomt, is het gebruik maken van grind. Let wel op bij het leggen van grind dat er een ondergrond gelegd wordt die onkruid weert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een anti-worteldoek. Mocht het grind zeer dik gelegd worden, dan is dit vaak niet eens nodig, daar onkruid ook licht nodig heeft om tot bloei te komen.

Kosten besparen op grind

Ook grind is vaak goedkoop tweedehands te vinden. In sommige gevallen gaat het om restpartijen na een verbouwing of juist om grind dat anders afgevoerd moet worden na een aanpassing van de tuin. Let wel op dat grind altijd voorzien wordt van een middel om wortels weg te houden. Anti-worteldoek is hiervoor een goede optie, echter verdient het niet de voorkeur om deze tweedehands te kopen, in verband met slijtage.

Onderhoudsvrije bomen

Naast vrijwel onderhoudsvrije bodembedekkers zijn er ook vrijwel onderhoudsvrije bomen te koop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hulst of andere, niet bladverliezende bomen. Groenblijvende bomen zijn ideaal voor een onderhoudsvrije tuin, omdat het vaak juist de vallende bladeren van de bomen zijn die voor veel onderhoud zorgen. Let hierbij wel op dat er geen boom wordt gekozen die te groot kan worden, enkele boomsoorten staan er om bekend zeer snel te groeien.

Goedkope bomen en planten

Bomen en planten kunnen vaak ook goedkoper aangeschaft worden tweedehands, maar het is nog goedkoper om in de buurt op zoek te gaan naar mensen die de juiste planten of bomen hebben groeien en te vragen of je hiervan een stekje mag maken. Niet iedere boom of plant leent zich hiervoor, kijk dit daarom van tevoren wel goed na.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…
De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegelsDe meeste mensen willen graag een tuin hebben om te genieten van mooie bloemen en struiken. En om na gedane arbeid heerl…
De onderhoudsvrije tuinDe onderhoudsvrije tuinDe geheel onderhoudsvrij tuin bestaat niet, maar je kunt wel kijken naar een onderhoudsarme tuin. De meeste mensen wille…

Hoe verzorg ik een tomatenplant?Hoe verzorg ik een tomatenplant?Tomatenplanten dient men voldoende water te geven. In enkele gevallen is dit echter niet zo; bijvoorbeeld wanneer de tom…
Erfafscheiding: regelingen voor bomen, heggen en hagenErfafscheiding: regelingen voor bomen, heggen en hagenBurenruzies kunnen op allerlei manieren ontstaan. Een veelvoorkomende reden is gedoe over de erfafscheiding. Om met een…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.