Het aanleggen en beplanten van een boomspiegel

Het aanleggen en beplanten van een boomspiegel Een boomspiegel is een stuk grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Zuurstof, water en voedingsstoffen bereiken de wortels van de boom zo beter. Een boomspiegel voorkomt ook beschadigingen aan de stam tijdens het grasmaaien en het ziet er netjes en verzorgd uit. Diep wortelende planten zoals gras nemen te veel water en zuurstof weg, als ze rondom de boom groeien. Daarom is een boomspiegel vooral bij jonge bomen belangrijk. Jonge bomen zijn nog erg kwetsbaar en de kans dat de boom dood gaat zonder boomspiegel, of dat de groei stagneert is groot.

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel is een stuk grond rondom een boom dat vrij is van gras, onkruid of bestrating. Het heeft een doorsnee van ongeveer één meter en is meestal rond of vierkant. De boom kan hierdoor beter worden voorzien van water, zuurstof en voedingsstoffen. Dit is vooral belangrijk voor jonge bomen die het maar met moeite kunnen winnen van de vrij diep wortelende grassoorten.

Het aanleggen van een boomspiegel

Een ronde boomspiegel is eenvoudig te maken met behulp van een stuk touw en een schep:
 • Span een touw om de stam.
 • Bepaal de grootte van de boomspiegel.
 • Maak het touw vast om een schep en trek het strak.
 • Steek met de schep de cirkel uit en zorg ervoor dat het touw strak blijft.
 • Verwijder nu het onkruid en gras uit de cirkel.

Hoe plant je een boom?

Het planten van een boom begint met het graven van een plantgat. Graaf een gat waar de wortelkluit ruim in past. Maak de aarde op de bodem ook goed los. Zet nu de wortelkluit in het plantgat en vul de rest op met aarde, vermengd met compost. Druk de aarde rondom de boom licht aan en geef ruim voldoende water. De boom heeft de eerste jaren veel water nodig om een goed wortelstelsel te ontwikkelen. Daarna is het wortelstelsel zo goed ontwikkeld dat de boom in staat is om zelf voldoende water op te nemen. In die eerste periode is het voor een boom beter om de boomspiegel niet te beplanten.

Beplanting voor een boomspiegel

Beplanting maakt van de boomspiegel een echte blikvanger. Bloeiende planten trekken insecten aan en zorgen voor een kleurrijk geheel. Al in het vroege voorjaar kun je de boomspiegel kleur geven met bloeiende bloembollen. Daarna volgt de zomer, het seizoen van de éénjarige planten. Met de juiste verzorging bloeien ze wel de hele zomer. Maar als je liever planten wilt die minder onderhoud vragen, dan kun je ook voor vaste planten kiezen. Vaste planten die geschikt zijn voor een boomspiegel zijn: ooievaarsbek, lavendel, vrouwenmantel, kattenkruid, smeerwortel en asters.

Hoe voorkom je dat de grond in de boomspiegel te nat of te droog wordt?

Maak de boomspiegel het liefst zodra de boom is geplant. De jonge boom moet iets hoger komen dan het gras zodat het overtollige water weg kan lopen in het lager gelegen gras. Er blijft dan geen water rond de boom staan. De boomspiegel kan ook uitdrogen, maar dit is te voorkomen door schors, houtsnippers of grind in de spiegel aan te brengen. Bovendien voorkomt het de groei van onkruid. De structuur en waterdoorlatendheid van de bodem verbeter je door organische meststof of compost op de boomspiegel aan te brengen. Leg dit niet tegen de stam aan.

Het onderhoud

Een boomspiegel heeft regelmatig onderhoud nodig. Verwijder onkruid en gras één keer per week bij droog en zonnig weer. Let er wel op dat je daarbij de stam niet beschadigd. Schimmels kunnen gemakkelijk via een beschadiging de boom infecteren. Een boomspiegel die bedekt is met half verharding of die is begroeid met ondiep wortelende bodembedekkers vraagt minder onderhoud. De bedekking voorkomt tegelijkertijd het wegspoelen van voedingsstoffen en het uitdrogen van de grond.

Een rand om de boomspiegel

Bij een boomspiegel in het gazon is het beter om de rand op gelijke hoogte met het gras aan te leggen. De grasmaaier kan hier overheen rijden. De rand van een boomspiegel in een verhard gedeelte mag minimaal tien centimeter hoger liggen dan de wortelhals van de boom. Zo komt er minder aarde en ander organisch materiaal op de bestrating.

De wortelhals van een boom

De stam van een boom is meestal groenig van kleur. De wortels zijn rood/bruin gekleurd. De overgang tussen de stam en de wortels wordt wortelhals genoemd. Je plant de boom ter hoogte van de wortelhals. Het is beter als de boom iets te hoog wordt geplant dan te diep. De wortels zoeken wel een weg naar beneden. De bovenste laag van de aarde is ook luchtiger, wat noodzakelijk is voor de groei van het wortelstelsel.

De voordelen van een boomspiegel

 • Gras en onkruid nemen voedingsstoffen, lucht en water weg waardoor vooral jonge bomen moeite hebben om te overleven.
 • De grond rond de boom blijft luchtiger en kan gemakkelijk worden bemest.
 • Door de boomspiegel hoef je met een grasmaaier niet dicht bij de boom te komen waardoor beschadigingen aan de stam kunnen worden voorkomen.
 • Een goed onderhouden boomspiegel ziet er mooi en verzorgd uit.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smal opgaande bomenSmal opgaande bomenSmalle bomen zijn zeer geschikt voor een kleine tuin of langs paden en opritten omdat ze weinig ruimte innemen, weinig s…
Kweepeer of Cydonia oblongaKweepeer of Cydonia oblongaDe Kweepeer of Cydonia oblonga is een vruchtboom die van oudsher te vinden was bij boerderijen. Het is één van de oudste…
Maak zelf compost. Goed voor je tuin, milieu en portemonneeMaak zelf compost. Goed voor je tuin, milieu en portemonneeVeel mensen met een tuin gooien bladeren, takken, onkruid en ander organisch afval weg in de afvalbak die via de vuilnis…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…

De kokowall - een geluidwerende schuttingDe kokowall - een geluidwerende schuttingOmgevingsgeluiden zorgen soms voor geluidsoverlast. Geluiden verminderen door het plaatsen van een geluidwerende schutti…
Het telen en bewaren van tuinbonenHet telen en bewaren van tuinbonenTuinbonen kunnen vanaf eind januari worden voorgezaaid onder glas of in potten. Vanaf maart is zaaien in volle grond mog…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mike, Pexels
 • www.tuinieren.nl
 • https://bosmaboomkwekerij.nl/tuintips/plant-instructie/bomen-planten
 • https://www.perennialpower.nl/professional/vaste-planten-voor-boomspiegels-en-droge-grond
 • https://www.directplant.nl/tuintips/boomspiegel/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.