Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?

Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin? Een mooie tuin is een tuin waarin harmonie de hoofdrol speelt. Planten die bij elkaar passen qua kleur, bloei, afmeting… Een mooi fris gazon, geen onkruid, heggen en struiken op de goede manier gesnoeid… Zo’n tuin ademt rust en veiligheid uit. De een kiest voor een tuin met genoeg plaats om te zitten, zonnebaden en gebruik te maken van de BBQ en een ander kiest voor een tuin puur als lust voor het oog, met bloemen, kruiden en eventueel een vijver. Hoe maak u een mooie tuin? Tuinieren is een ontspannende en dankbare bezigheid. Een hovenier inhuren voor een mooie tuin is echter erg duur, maar er zijn hoveniers, die boeken hebben geschreven waarin zij al hun ervaringen en tips prijsgeven. Maar met de juiste spullen en wat kennis van planten, heeft u geen hulp van een tuinman nodig. Een mooie tuin maken of uw kamerplanten goed leren verzorgen, kan iedereen leren. Mensen met zogenaamde groene vingers zijn niets anders dan personen die hun best doen om planten goed te verzorgen, en te geven wat ze nodig hebben. Planten verzorgen is namelijk nog een hele kunst, maar als u eenmaal weet hoe het moet zal men over u ook zeggen dat u groene vingers heeft.

Tuin mooi maken door middel van tuinieren

U bent lekker buiten terwijl u van uw tuin een klein stukje paradijs probeert te maken. Groene vingers, wat zijn dat eigenlijk? Bij de term groene vingers denken we aan mensen die goed zijn met planten. Alles wat ze in de grond stoppen komt op en ze weten het verschil tussen onkruid en andere planten en hun planten en bloemen staan altijd het mooiste in bloei, hun blad is het groenste en het grootste… Wat bij een ander doodgaat, staat bij mensen met groene vingers schitterend in bloei. Hoe doen ze dat toch? Het lijkt misschien iets magisch maar het is meer een kwestie van weten hoe u moet tuinieren en hoe u uw planten moet verzorgen. Om te leren tuinieren kunt u boeken lezen, of informatie op internet zoeken, maar als u bijtijds onkruid wiedt, heggen en hagen mooi bijhoudt en planten op de goede plek in de tuin zet, bent u al een heel eind. Ook borders, potten en plantenbakken, maken veel verschil in de tuin.

Tuinieren, hoe doet u dat?

Tuinieren kunt u leren. U leert al heel veel door gewoon te beginnen en de aanwijzingen op de kaartjes te elzen die bij de planten die u koopt, geleverd worden. Toch is dat niet voldoende. U moet immers aan de grond beginnen. Goede grond levert de mooiste tuin op. Grond kunt u goed maken door een aantal stappen te ondernemen:
  • Bepalen wat voor grond u heeft (zand, aarde, klei, enzovoorts).
  • De grond los maken en onkruid met wortels en al verwijderen.
  • De grond bemesten met juiste voedingsstoffen, zoals compost.
  • Leren snoeien van bomen en struiken.
  • Tuinschets maken en daarmee bepalen hoe uw tuin eruit moet komen te zien.
  • Paden aanleggen, als u dat wilt.
  • Een vijver aanleggen, als u dat wilt.
  • Planten aanschaffen en klaar maken om in de bodem te plaatsen.
  • Rekening houden met licht en schaduw behoefte.
  • Rekening houden met bloeiperiode.
  • Planten bewateren.
  • Regelmatig onkruid verwijderen.
  • Overige.

Onkruid, wat is dat?

Onkruid is eigenlijk een verzamelnaam voor planten die de bodem van een stukje land verstikken of overwoekeren, terwijl ze verder weinig toevoegen aan de sier. Ook zijn het soms schadelijke planten die de bodem verzuren, waardoor andere planten geen kans meer maken. Onkruid kan in de berm van een weg welkom zijn, maar in een siertuin de boel overwoekeren. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk te bepalen wat onkruid is. Over het algemeen is onkruid in een tuin niet welkom. Onkruid heeft bijvoorbeeld veel groen, weinig bloem, bevat stekels, prikhaartjes (zoals brandnetels), en is verder niet zo mooi om naar te kijken. Een tuin vol sierbloemen waar veel onkruid tussen staan, wordt door de meeste mensen niet als mooi ervaren. Onkruid mag in de vrije wereld gerust groeien, maar in uw tuin wordt het een verwilderde rommel en andere planten, die u voor de sier en bloei gekocht heeft, krijgen met onkruid veel minder kans om lekker te ontpoppen. U kunt veel onkruid nog wel gebruiken voor op de composthoop, als ze tenminste geen zaden bevatten en als het geen planten zijn die via de wortels weer nieuwe uitlopers maken, anders komen ze later weer op. Eventueel zieke planten mogen trouwens niet op de composthoop.

Compost

De bodem van uw tuin is de basis van het toekomstige paradijs. Als de bodem van uw tuin voldoende voeding bevat en de planten de kans krijgen om gezond op te groeien, dan zal uw tuin een schoonheid worden. Zelf compost maken is daarom een prima manier om uw tuin het supervoedsel te geven die de planten nodig hebben. Er zijn speciale containers te koop waarin u compost kunt maken, maar u kunt ook zelf een eenvoudige compostkist in elkaar timmeren.

De voordelen van tuinieren leren

  • Een mooie tuin is een stukje vakantie aan huis. U geniet en ontspant optimaal in uw prachtige evenwichtige tuin. Een tuin die in balans is, geeft enorm veel sfeer maar ook enorm veel rust. U kunt het vergelijken met een opgeruimde kamer die helemaal naar uw zin is, of een kamer waar alles door elkaar ligt en waar ongedierte rondloopt en waar een hard bed in staat. Waarin woont u liever? Op die manier is ook uw tuin een heel belangrijk deel van uw woonhuis en bepaalt de tuin een groot deel van het woongenot, met name in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.
  • Als u een eigen huis bezit, wordt uw huis meer waard met een mooie tuin.
  • Zieke planten kunnen door juist tuinieren weer gezond worden.
  • U kunt uw tuin met weinig tijdsinvestering, goed onderhouden als u het tuinieren goed aanpakt.
  • U kunt leren hoe u op de juiste manier uw tuin besproeit.
  • U kunt leren hoe uw tuin een oase van bloeiende planten zal worden.
  • U kunt leren wanneer de bodem van uw tuin goed is en hoe u daar achter kunt komen.
  • U kunt verantwoord leren snoeien van bomen, heggen en struiken.
  • U kunt wildgroei voorkomen en onkruid leren herkennen en op de juiste manier verwijderen.
  • Het is belangrijk om ziektes bij planten te voorkomen door de juiste bodem, beplanting en aanpak.

Kamerplanten, en een 'tuin' op het balkon

Groene vingers bestaan niet, mensen die hun best doen om hun tuin te leren kennen bestaan wel. Hoe mooi uw tuin of kamerplanten erbij staan wordt grotendeels bepaald door uw kennis van planten en tuinieren. Iedereen heeft vingers, en iedereen kan groene vingers kweken. De ene kamerplant heeft veel licht nodig, de ander juist schaduw. De ene plant moet dagelijks water drinken, de ander houdt juist van wat drogere grond. Van een balkon kunt u een ware bloemenzee maken, met behulp van plantenbakken en potten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuintips voor de maand maartTuintips voor de maand maartDe lente is in aantocht, tijd om de bloemen buiten te zetten! Want wil je, als het mooie weer aanbreekt, genieten van je…
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…
De tuin winterklaar makenDe tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…

Heggen als afscheiding van de tuinElke tuin heeft zijn grenzen. Wie zijn ruimte wil begrenzen, kan langs die grens een afscheiding maken. Men heeft de keu…
De moestuin: Anorganische meststoffenDe moestuin: Anorganische meststoffenDe kunstmeststoffen kunnen onderverdeeld worden in enkelvoudige en samengestelde meststoffen. De uitwerking van de versc…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.