Allerlei tuinvragen
Een tuin is heerlijk om in te vertoeven en vele mensen die hier een hobby in vinden met het tuinieren en te onderhouden van hun tuin. Maar soms zit wel eens voor een probleem, weet je niet zeker hoe het eigenlijk moet. In dit artikel vind je de meest gestelde vragen over diverse onderwerpen van je tuin.
Wat moet ik doen wanneer mijn buxus geel wordt?
Buxus is van nature een sterke plant, al hoort hij eigenlijk thuis in de landen met een aangenamer klimaat. Daarom worden soms de, in een zacht voorjaar vroeg gevormde scheuten bij een flinke nachtvorst ernstig beschadigd. De blaadjes worden geel door een te lage temperatuur op jong blad of door voedselgebrek. Dat voedselgebrek kan worden veroorzaakt door te arme grond of een te hoge grondwaterstand. Al het blad van de plant wordt dan geel-oranje. Buxus, zeker in de pot heeft voedsel nodig. In potten is regelmatig bijvoeden geen overbodige luxe. Geef de buxus speciale mest. Deze meststof is speciaal voor de behoefte van buxus afgestemd. Begin hiermee vanaf het voorjaar.
Wat is de beste overwinteringsplek voor mijn planten?
Een ideale overwinteringsplek is licht en heeft een temperatuur van tussen de 5 en 12 graden. Heb je geen mogelijkheden om planten te laten overwinteren, informeer dan eens naar logeeradressen. Veel kwekers of tuincentra bieden deze mogelijkheid. Ze worden dan goed verzorgd en desgewenst verpot en versnoeid.
Wat zijn die zwart-bruine vlekken op mijn rozen?
Zwart-bruin vlekken en afvallend blad wijzen op sterroetdauw. Dit is een schimmel die al bij lagere temperaturen actief wordt en zich in een vochtige omgeving sterk kan verspreiden. Voer daarom al het afgevallen blad af. Gooi de bladeren wel niet op de composthoop want daarin kunnen de sporen overleven. Spuit vanaf begin juni regelmatig met een schimmelmiddel om je rozen de mooie kleur te behouden.
Wat kun je met groene tomaten doen?
Je kunt er nog volop plezier van hebben. Pluk de groene tomaten af en leg ze op een krant op een koele, donkere plek. Ze worden dan vanzelf rood en rijp. Wel regelmatig controleren en op tijd de rijpe vruchten en tussenuit halen. Je kunt de groene tomaten na verhitting ook eten.
Hoe krijg ik vliegende mieren weg?
De vliegende mieren zijn koninginnen en mannetjes van dezelfde soort. De koninginnen vliegen in de zomer massaal uit om in de lucht met mannetjes te paren. Ze zijn net als de zwarte mier zeer onschuldig. Toch kunnen mieren lastig zijn, vooral door hun graafwerk. Korreltje per korreltje brengen ze zand omhoog bij het graven van gangen en nestkamers. In het gras raakt dit zand verspreid en is dit graafwerk eerder nuttig dan schadelijk. Er dringt meer lucht in het gazon door en de uitwerpselen van de mieren zorgen voor aanvullende bemesting. Het graafwerk van mieren onder terassen en ander plaveisel kan hier wel na een tijd verzakkingen veroorzaken. Wil je de mieren op een bepaalde plaats weghebben, dan zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen te koop.
Kunnen vetplanten buiten blijven staan?
Vetplanten houden van zon en kunnen geen vorst verdragen. Je kunt ze daarom het best voor dat de vorst zal invallen op een koele, maar lichte plek in je huis zetten. De planten hebben maar weinig water nodig omdat de plant zijn reserves ophoudt om te overleven.
Wat kan ik doen aan geluidsoverlast?
Geluiden zijn altijd hinderlijk. In de zomer gaat iedereen naar buiten en je wilt dat natuurlijk ook. Helemaal stil zal het nooit zijn, maar gelukkig zijn er wel trucjes te bedenken waardoor de overlast wat beperkt kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld geluiddempende dubbelwandige erfafscheidingen in de handel, die je kunt laten begroeien met bijvoorbeeld klimop. Ook een stromend watertje in de tuin kan het geluid van buiten dempen. En tenslotte kunnen ook planten geluiden maken, denk maar eens aan het ritselen van bamboes en siergrassen in de wind.
Mag dat, een vuurtje stoken?
Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De regelgeving is namelijk voor elke gemeente verschillend. In het algemeen geldt dat er geen vergunning nodig is voor verlichting door fakkels en vuurpotten. Ook barbecuen is toegestaan, evenals een vuurtje in een vuurkorf, mits dit geen overlast veroorzaakt. Gebruik materiaal dat daarvoor bestemd is, dus houtskool en houtblokken. Het stoken van groter vuren of het verbranden van bijvoorbeeld snoeiafval is niet toegestaan.
Doen olijfbomen het ook in ons klimaat?
Olijfbomen worden als kuipplant beschouwd. In de winter worden ze dus in potten binnen gezet. Toch kunnen ze wel wat vorst hebben. Als je ze na de kans op nachtvorst (na half mei dus) op een zonnige plek in de grond zet, overleven ze een zachte winter makkelijk. Vroeg in het seizoen planten, is belangrijk om de boom goed aan te laten slaan. Olijven bloeien ongeveer vanaf juni, maar ze zullen geen vruchten vormen in ons klimaat die tot consumptie geschikt zijn. Dit komt omdat de zomers hier te kort zijn en de vruchten te weinig warmte en licht krijgen.